13
Nisan
2022
YÖK ve TPAO Arasında İmzalanan Protokol İle Öğrencilerimiz Alanlarında Uzmanlaşma Sağlayabilecek

Petrol ve doğal gaz sektörü için yerli ve milli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Bu kapsamda üniversitemiz öğrencilerine de yönelik olarak geleceklerini şekillendirecek yeni iş alanlarının oluşması sağlandı.



Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda nitelikli insan kaynağı yetiştirmenin stratejik öncelikleri olduğunu belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sanayinin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip, uygulama ve beceri yetkinliği yüksek mezunların yetiştirilmesi için ülkemizin iktisadi kalkınmasında öncü sektörlerle iş birlikleri yaptıklarını söyledi. Özvar, protokolün amacının denizlerde petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerine yönelik olarak ülkemize bilgi ve beceri düzeyi yüksek mühendisler kazandırılmasına destek sağlamak olduğunu kaydetti.  Türkiye’nin, denizlerde petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerini yürüten, Türkiye’ye offshore sondaj, arama ve üretim teknolojilerini kazandırmayı amaçlayan Turkish Petroleum Offshore Technology Center (TP-OTC) A. Ş. ile imzalanan iş birliği protokolü sayesinde üniversite öğrencilerine burs ve istihdam desteği sağlamak amaçlanıyor.



2022-2023 eğitim ve öğretim yılında TP-OTC tarafından hazırlanan yönergede yer alan ve YKS yerleştirme sonuçlarına göre belirlenen başarı sıralamaları arasında olup (alanlara göre ilk 2 bin veya ilk 10 bin) üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik–Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Metalürji ve Malzeme Mühendisliği programlarına yerleşerek kayıt olan ve yönergede belirlenen diğer şartlara sahip öğrencilere aylık 6 bin TL eğitim bursu verilecek. Buna ek olarak, YKS yerleştirme sonuçlarına göre belirlenen başarı sırası (ilk 25 bin) arasında olup üniversitelerin Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği programlarına yerleşen, kayıt olan ve yönergede belirlenen diğer şartlara sahip olan öğrencilere de TP-OTC tarafından 6 bin TL eğitim bursu sağlanacak. Ayrıca eğitim ve öğretimleri süresince eğitim bursundan faydalanan öğrencilerin petrol ve doğal gaz sektöründe sektörel becerilerinin geliştirilmesi amacıyla işyeri eğitimi veya staj yapmalarının sağlanması da protokol kapsamında yer alıyor.

YÖK ile TP-OTC arasında imzalanan protokol ile ilgili açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, bu protokolün üniversitemizin ilgili bölümlerini tercih edecek olan öğrenciler için sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Yerli ve milli petrol ve doğal gaz sektöründe istihdam sağlanmasına destek veren bu protokolün petrol şehri Batman ve ilgili bölümleri bünyesinde barındıran Batman Üniversitesi için umut verici olduğunu ifade etti.