24
Eylül
2021
Üniversitemizin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Üniversitemizin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni 24 Eylül 2021 tarihinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran’ın katılımıyla Batı Raman Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşti. Törene Batman Valisi Hulusi Şahin, Garnizon Komutanı Hv.S/S Albay İhsan Kaplan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Fatih Yıldırım, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, ilimiz ve üniversitemiz yöneticileri ile akademik ve idari personelimiz katıldı.



Rektör Demir: “Hem Akademik Hem de Fiziki Olarak Hızla Büyüyoruz”
Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin mini müzik dinletisinin ardından törenin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, 2007 yılında kurulan Batman Üniversitesinin tarihinden ve fiziki yapısından bahsederek sözlerine başladı. Göreve geldikleri günden bu yana önemli çalışmalara imza attıklarını anlatan Rektör Demir, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesini kurarak üniversitemizdeki akademik birim sayılarını artırdıklarını kaydetti. Batman Üniversitesinin artan öğrenci ve personel sayısına dikkat çekerek Batman Üniversitesi ailesinin hızla büyüdüğünü belirten Rektör Demir konuşmasına şu şekilde devam etti: “Her geçen gün büyüme isteğiyle üniversitemizde önemli çalışmalar yürütüyoruz. Öğrencilerimizi akademik olarak hayata hazırlarken onlara lisansüstü eğitim imkânları ile dünyanın kapılarını aralıyoruz. Hem akademik hem de fiziki olarak hızla gelişim gösteren üniversitemizde yeni merkezler kurarak her konuda çalışma yapmaya ve topluma katkı sunmaya özen gösteriyoruz. Yakında kurulacak olan Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve onayını beklediğimiz Kültür Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile bölgemizde başarılı projeler üreteceğiz.”



Rektör Demir: “Çok Sayıda Bilim İnsanını Bir Araya Getireceğiz”
Üniversitelerin bulunduğu şehre ve bölgeye yön veren önemli kurumlar olduğunu belirten Prof. Dr. İdris Demir, Batman Üniversitesinin iş birlikleri ile bulunduğu bölgede nitelikli çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. Kamu-Üniversite-Sanayi iş birliği çalışmaları kapsamında yapılan faaliyetler hakkında bilgiler veren Rektör Demir sözlerine şu şekilde devam etti: “İlimizdeki kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde bulunmaya özen gösteriyoruz. Bu iş birlikleri ile birçok projemiz sahada hayat buldu. Bunlardan Üniversite-Kamu-Sanayi iş birliği ile geliştirilen Akıllı Petrol Üretim Takip Sistemi bizim çok önemsediğimiz bir proje. Bölgesinde ilk olarak Erzurum ve Batman’da verilecek olan Kamu İhale Mevzuat Eğitimi için protokollerimizi yaptık ve yakında kurslarımız başlayacak. Üniversitemiz bünyesinde bir yayınevi kurduk ve ilk kitabımız basıldı. Yayınevimiz bünyesinde basılan ilk kitabın ön sözü Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazıldı. Üniversitemiz ev sahipliğinde Batman’ın geleceğinde iddia sahibi olan tüm kurum ve kuruluşların yanı sıra STK’lar, özel sektör temsilcileri, öğrenciler ve akademisyenlerin yer aldığı Batman Vizyon-2030 Arama Konferansı düzenlendi. Bu konferansta sunulan bildirilerin de kitap haline getirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. ‘Enerji Sektörünün Kalbi Batmanda Atıyor’ sloganı ile 20-21 Mayıs 2021 tarihinde Enerji Zirvesi gerçekleştirdik. Üniversitemiz ve Düzce Üniversitesi tarafından ortaklaşa olarak 25 Mayıs 2021 tarihinde ‘Doğu Akdeniz’de Ekonomik ve Politik Gelişmeler’ konulu çalıştay ile çok sayıdaki bilim insanını bir araya getirdik. Bunların yanı sıra çok sayıda webinar ile pandemi döneminde de önemli konuları gündemimize alarak öğrencilerimize fayda sunduk. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2023 Batman Yönetici Akademisi kapsamında ‘Yurt Dışında Burslu Eğitim Olanakları’ konulu seminer ile bu fırsatlardan yararlanmak isteyen herkesi bilgilendirdik. Yeni akademik dönem de ise ulusal ve uluslararası birçok sempozyum ile çok sayıda bilim insanını Batman Üniversitesi çatısı altında bir araya getireceğiz.”



Rektör Demir: “Şeffaf, Adil ve Katılımcı Bir Yönetim Anlayışı Benimsedik”
Öğrencilerinin imkânlarını düşünerek fırsat eşitliği yaratmayı görev edinen üniversitemiz bünyesinde Süper Bilgisayar Merkezi kurulduğunu anlatan Rektör Demir, merkezle ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi. Dijital kampüs çalışmalarını tamamlayarak öğrencilerinin kullanımına sundukları SOLİPAY uygulaması hakkında bilgiler veren Prof. Dr. İdris Demir konuşmasına şu şekilde devam etti: “Göreve geldiğimiz günden bu yana şeffaf, adil ve katılımcı bir yönetim anlayışı benimsedik. Bu nedenle mottomuzu da katılımcı bir anlayışla akademik ve idari personelimiz ve öğrencilerimizin yoğun katılımı ile belirledik. Gençlere yeni istihdam alanları oluşturmak ve onların hayatın içinde nitelikli alanlarda yer almaları için çeşitli projeler üreterek bu projeleri hayata geçirdik. Fiziki anlamda eksiklerimizi de kısa süre içerisinde tamamlayarak öğrencilerimize hem akademik olarak kaliteli bir eğitim sunarken hem de modern imkânlar sağlayarak onları her alanda yetiştireceğiz. Yakın zamanda birçok kurs açacağız ve hayat boyu öğrenme ilkesi ile tüm halkımızı bu kurslarımıza davet edeceğiz.”



Rektör Demir: “Enerji Alanında Pilot Üniversite Olmak İçin Başvurularımızı Yaptık”
Enerji konusunda Batman Üniversitesi olarak bölgesel kalkınmaya destek vermek ve pilot üniversite olmak için YÖK’e başvuruların yapıldığını ve ilk aşamanın tamamlandığını söyleyen Rektör Demir, bilgiyi enerjiye dönüştüren üniversite olarak enerji alanında adından söz ettiren çalışmalar yapacaklarını söyleyerek konuşmasını tamamladı.



Vali Hulusi Şahin: “Batman Üniversitesinin Gelişimi İçin Destek Vermeye Hazırız”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in ardından bir konuşma yapan Batman Valisi Hulusi Şahin, 2021-2022 akademik yılının hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerine başladı. Vali Hulusi Şahin, üç yıllık görevi süresince Batman Üniversitesinin gelişimine tanıklık ettiğini söyleyerek 15 yaşına gelen üniversitemizin kuruluş sancılarını tamamlayıp başarılı bir süreç yürüttüğünü kaydetti. Prof. Dr. İdris Demir’in görevde henüz bir yılı doldurmamasına rağmen Batman Üniversitesine büyük katkıları olduğunu ifade eden Vali Şahin, sadece akademik kalite değil üniversitemiz bünyesine iki fakülte daha kazandırdığının altını çizdi. Vali Hulusi Şahin konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu fakültelerin ikisi de çok önemli fakülteler. Başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bizler üniversitemizin ihtiyaç duyduğu her türlü katkıyı sunmaya, Batman Üniversitesinin gelişimi için destek vermeye hazırız. Akademik kalite konusunda çok önemli çalışmalar yapılıyor. İyi ve kaliteli bir eğitim için tüm imkânlarımız ve paydaşlarımız var. Hep birlikte daha kıymetli işler yapacağımıza inanıyorum.”



Prof. Dr. Yusuf Baran: “Batman Üniversitesinin Gelişimini Heyecan ve Ümit Verici Buldum”
Batman Valisi Hulusi Şahin’in ardından 2021-2022 Akademik Yılının ilk dersi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran tarafından verildi. Batman Üniversitesinin gelişimini heyecan ve ümit verici bulduğunu belirterek sözlerine başlayan Rektör Baran, hem Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’e hem de desteklerini esirgemeyen Vali Şahin’e teşekkür etti. Eğitimin, bilimin, teknolojinin, inovasyonun, girişimciliğin ve tüm bunları himaye eden üniversitelerin önemine değinen,  geçmişten geleceğe üniversiteler, değişen rollerimiz ve artan sorumluluklarımızdan bahseden Rektör Baran konuşmasına şu şekilde devam etti: “İnsanoğlunun bilinçaltındaki en temel motivasyonu ölümsüzlük arayışıdır. Yaptığımız bütün çalışmaların temelinde ölümsüzlük arayışı var. Zamanı durdurmak ve ölümü öldürmek hiçbir zaman insanoğlunun başaramayacağı bir unsur. İnsanoğlu bu bilinçaltı motivasyonunu, bıraktığı izler ve eserlerle ölümsüzleştirmeye yönlendiriyor. Prof. Dr. İdris Demir’in de belirttiği gibi kitap ve fakültelerle geleceğe fayda sunarak bu eserlerle bizden sonraki kuşaklara bir iz bırakıyoruz. Bunlar, ölümsüzlük yansımaları. Bilim insanları da binlerce yıl sonra ölümsüzlük iksirini ürettiği bilgiyle, yetiştirdiği insan kaynağıyla elde etmiş ölümsüzler olarak anılacaklar. İnsanoğlunun bilinçaltının bir unsuru daha bulunmaktadır. Hep daha fazlasını istiyoruz. Sınırını bilmediğimiz tek bir organımız var o da beyin ve hala bu sınırı çözemiyoruz. Beynin kapasitesini ve ne kadar hızlı çalıştığını bilmiyoruz. Yapay zekâ ve dijitalleşmenin beyinle oluştuğunu ve ilerlediğini görüyoruz. Robot sistemler, insan gibi düşünebilen ve yapay zekâ ile hareket edebilen sistemler öyle bir hale geldi ki bir doktor damardan organın içine giremiyor ama robot gönderebiliyor.”



Prof. Dr. Yusuf Baran: “Her Tercihimizin Bir Ödülü Ya Da Bir Bedeli Var”
Hayatın aslında çok basit sorularla başladığını ve her bir soru yanıtlandıkça yeni soruların gelmeye başladığını vurgulayan Rektör Baran, “niçin” sorusunun yanıtlarını bilim insanları ve üniversitelerin bulduğunu söyledi. Rektör Baran konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu niçin soruları iş dünyasının ve aslında bugünlerin dünyasında üniversitelerin, teknoparkların ve bilim insanlarının da sorumluluğunda nasıla dönüşür. İnsanoğlunun daha fazlasını isteme motivasyonu insani erdemlere bürünürse inanılmaz bir şey ortaya çıkar. Daha fazla bilgi üretmek, daha fazla âlim olmak, topluma daha fazla katkı sunmak, doğaya, insana, çevreye, insanlık adına bir hayır yapmak övülen bir unsurdur. Neyin daha fazlasını istediğimiz çok önemli. Her tercihinizin ya ödülü ya bedeli var. Karşılıksız değil. Ya ödül alıyoruz ya da bir fatura çıkıyor karşımıza. İnsansız hava araçları üretmeye başladık. İnsansız uçan otomobiller geliyor çok yakında. Kendi ürettiğimiz insansız helikopterlerimiz var. Yetmiyor ve yetmeyecek. Hep daha fazlasını istemeye devam edeceğiz.”



Prof. Dr. Yusuf Baran: “Bilim Varsa ve Bilime İnanıyorsanız Ömrünüz de Uzayacaktır”
Teknoloji ile birlikte hayatımızın değiştiğini örneklerle açıklayan Prof Dr. Yusuf Baran, ışık üzerinden kripto haberleşme üzerine çalışmaya başladıklarını ve laboratuvar ortamında et ürettiklerini anlattı. “Bilim varsa ve bilime inanıyorsanız ömrünüz de uzayacaktır” diyen Rektör Baran konuşmasına şu şekilde devam etti: “Ömrün uzunluğu ile bilime olan inanç paralel gidiyor. Çocuklarımızı ve toplumuzu eğitmeliyiz. Ya eğiteceğiz ya da karanlığa mahkûm olacağız. Son dönemde bilim insanlarına atfedilen bir rol var; bilim diplomatı. Tüm dünyada öne çıkan bir kavram bu. Bilim insanlarının akademik giysileri çok önemlidir. Ülkemizde cübbe giyme onuruna sahip olan meslekler üç tanedir. Cübbe giyen meslek sahipleri doğru olan neyse, hak ve adil olan neyse onu yaparlar. Dünyevi meslekler değildir. Hak ve hukuka, adalete adanmışlık vardır. Cübbenin verdiği ağırlık çok önemli. Dünya üzerinde görüş ve inanç ayrılıklarına sahip olan ülkelerin söz konusu bilim olduğunda bir araya geldiğini görüyoruz. Bilim aslında tüm dünya toplumları için insanlığın ortak geleceğinin ve barışının temel zeminini oluşturabilecek çok güçlü bir argüman.”

Prof. Dr. Yusuf Baran: “Batman Üniversitesi Bulunduğu Coğrafya İçin Mücevher Kutusu”
Üniversiteleri fabrikalara benzeten ve üniversitelerin insan ürettiğini belirten Rektör Baran, ülkemizin beşeri sermaye açığı bulunduğunu kaydetti.  Bu fabrikanın ikinci bir ürününün ise bilgi olduğunun altını çizen Rektör Baran sözlerine şu şekilde devam etti: “Sadece bilim insanı yetiştirmek hedefimiz olmamalı. Devletimizin devamlılığı için nitelikli ve ayakları üzerinde duran bir toplum yetiştirmeliyiz. Bilgi üretmek artık eskisi kadar kıymetli değil. Dönem, yapay zekâ ve dijital dönüşüm çağı. Batman Üniversitesi bulunduğu coğrafya için bir mücevher kutusu. Değişimi ve dönüşümü bu coğrafyaya getirmek, adapte etmek ve üstüne yeni şeyler koyarak iyileştirmek her birimizin bu ülkeye ve insanlığa aslında bir gönül borcu. Bu topraklarda binlerce yıl daha özgür ve bağımsız yaşayabilmemiz için değişimin ve dönüşümün kodlarını görmeli ve o kodların etkileriyle daha nitelikli bir toplum yaratmak adına çalışmalıyız. Anadolu’da bu ruhun mayası var. Bu ülke, dünyanın ilk üç üniversitesinden ikisine ev sahipliği yapmıştır. Biz aslında doğu ile batının, fakir ile zenginin, İslam dünyası ile Hristiyan dünyasının, Asya, Avrupa ve Afrika’nın ortasındaki bir köprüyüz. Bu köprünün çok güçlü olması gerekiyor. Eğitim, bilim ve aklın zemininde bu köprüyü ayakta tutmamız gerekiyor.”

Prof. Dr. Yusuf Baran: “Elde Ne Varsa Onunla Dünyayı Değiştirmeye Yönelik Çalışmalar Yapmalıyız”
Bireylerin mevcut olanın üzerine ekledikleriyle daha fazla neler yapabileceğini sorgulaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Baran, “Elde ne varsa onunla dünyayı değiştirmeye yönelik çalışmalar yapmalıyız.” dedi. İnsanı ve fikri tohuma benzeten Rektör Baran konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Eğer bu tohumu doğru toprak, doğru iklim ve doğru çiftçi ile buluşturamazsanız o tohum yok olup gider. Türkiye’nin aydınlık yarınlarını inşa ederek bizi uluslararası arenada daha da gururlandıracak, bizlerin saygınlığını ve itibarını daha da çok artıracak liderler yetiştirmeliyiz.”



2021-2022 Akademik Yıl Açılış Töreni il protokolü ile hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.