22
Temmuz
2023
Üniversitemizde Türkiye Yüzyılında Sivil Toplumun Yeri ve Önemi Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz ev sahipliğinde “Türkiye Yüzyılında Sivil Toplumun Yeri ve Önemi” konulu konferans düzenlendi.  21 Temmuz 2023 tarihinde Merkez Kampüste gerçekleşen ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş’un konuşmacı olarak yer aldığı konferansa; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir,  ilimizin ve üniversitemizin yöneticileri, STK temsilcileri ile akademik ve idari personel katıldı.



Rektör Demir: “Şehirle Bütünleşik Bir Yapıda Çalışmalar Yapıyoruz”
Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman Üniversitesinde yaşanan değişim ve gelişmelere ilişkin bilgiler verdi. Üniversitemizin akademik birimleri ve fiziki yapısı, personel ve öğrenci sayıları, bölümleri ve lisansüstü eğitim imkânları hakkında sunum yapan Rektör Demir, göreve geldiği günden bu yana Batman Üniversitesinin şehriyle bütünleşik bir yapıda çalışmalar yaptığını söyledi. Rektör Demir konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Batman Üniversitesi her geçen gün fiziki imkânlarını artırarak alanında uzman akademik personeli ile öğrencisine, şehrine ve bölgesine katkı sunacak çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Amacımız, geleceğe kendinden emin, nitelikli ve donanımlı bireyler yetiştirmek. Bu amaçla ulusal ve uluslararası yayınlar yaparak bilimsel çalışmalarımızı artırıyoruz”



Rektör Demir: “Şehrimize ve Bölgemize Dair Projeler Üretiyoruz”
Batman Üniversitesinin paydaşları ile sürekli iletişim halinde olarak şehre ve bölgeye dair projeler ürettiğini kaydeden Rektör Demir, ilimizdeki STK ve sektör temsilcileri ile sürekli iletişim halinde olduklarını belirtti. Konferansa katılımlarından dolayı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş’a teşekkür eden Rektör Demir, konferansın ülkemizdeki sivil toplum çalışmalarına yön verecek önemli bilgiler içerdiğini sözlerine ekledi.

Arıcan: “Sivil Toplum, Bir Gönüllülük Çalışmasıdır”
Rektör Demir’in konuşmasının ardından konferansa geçildi. Konferansta ilk olarak söz alan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, sivil toplum çalışmaları ve sivil toplumun felsefesine ilişkin çalışmalar yaptığını söyledi. Sivil toplumun Doğu, Batı ve İslam düşüncesindeki yeri ve önemine dair bilgiler aktaran Arıcan, “İnsan, sosyal bir varlıktır. Aslında ilk insanla birlikte bu mekanizma kuruldu. Sivil toplum, bir gönüllük çalışmasıdır. İşin temeli burada başlıyor. İnsan yeryüzüne bir sorumlulukla, bir vazifeyle geldi” ifadelerini kullandı. İnsanın yaratışından günümüze kadar olan süreçte sivil topluma ilişkin bilgiler paylaşan Arıcan, sivil toplumun ülkemiz için ne anlama geldiğini anlattı.  



Okumuş: “Sivil Toplumun Farklı Zihniyet Dünyalarını İçinde Barındıran Bir Medeniyet Projesidir”
Konferansta son olarak söz alan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş ise sivil toplumun farklı zihniyet dünyalarını içinde barındıran bir medeniyet projesi olduğunu söyledi. Tüm sivil toplum kuruluşlarının konuya bu şekilde yaklaşması gerektiğini belirten Okumuş, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.



Konferans katılımcıların soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.