27
Ekim
2021
Üniversitemizde Türkiye’de Cumhuriyetin İlanı ve Demokrasinin Gelişim Süreci Konulu Bir Konferans Düzenlendi

Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 98. yıldönümünde, Üniversitemiz Batı Raman Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonunda, Fen Edebiyat Fakültesi Kültür ve Medeniyet Gezi Topluluğu tarafından “Türkiye’de Cumhuriyetin İlanı ve Demokrasinin Gelişim Süreci” konulu bir konferans düzenlendi. 27 Ekim 2021 tarihinde düzenlenen konferansa Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erdal Aydoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akbaş, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.



Rektör Demir: “Atatürk Türk Milletinin Makûs Talihini Yenip Aydınlık Yarınlara Ermesine Öncülük Etmiştir”
Programın açılış konuşması yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, aziz vatanımızda özgür bir şekilde yaşamamıza öncülük eden Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile şehitlerimizi yad ederek sözlerine başladı. Mehmet Akif’in “Ben ezelden beri hür yaşadım hür yaşarım” dizelerinin Türk milletinin hislerine tercüman olduğunu ve bu dizelerin halkın mücadele duygusunu kamçıladığını söyleyen Rektör Demir, bu mücadelede Mustafa Kemal Atatürk’ün kutlu meşaleyi yakarak milletimizi cumhuriyete erdirdiğini ifade etti. Mustafa Kemal’in Samsun’da yaktığı bu meşalenin, yok edilmeye çalışılan bir milleti bir araya getirerek küllerinden yeniden doğmasına vesile olduğunu kaydeden Prof. Dr. İdris Demir, uluslararası ilişkiler alanında çalışmalar yapan bir akademisyen olarak Atatürk’ün dünyanın gördüğü en büyük stratejist olduğunu, kurduğu stratejiler ve ileri görüşlülüğü ile milletimizi cumhuriyete ve özgürlüğe kavuşturduğunu kaydetti.



Cumhuriyet yönetiminin Türk milletinin karakterine en uygun yönetim şekli olduğunu belirten Rektör Demir, Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyeti koruma ve yaşatma görevini “Bir gün, istiklal ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin.” sözleriyle gençlere ve tüm millete verdiğini söyledi.



Başkan Özgen: “Gençler Bizim ve Cumhuriyetimizin Geleceği İçin Çok Önemli”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in konuşmasının ardından bir konuşma yapan ATAM Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, Batman Üniversitesinin 29 Ekim’de kullanılmak üzere fotoğraf talep etmesi üzerine etkinliklere katılmak için Batman’a gelmeye karar verdiklerini söyledi. İlimizde bulunmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun genel çalışmalarından ve gençlere yönelik faaliyetlerinden bahseden Doç. Dr. Özgen: “Gençler bizim ve cumhuriyetimiz için çok önemli ve geleceğimizin teminatıdır.” dedi.



Aydoğan: “Cumhuriyet Homojenliği Demokrasi İse Toplumsal Farklılaşmayı Önemsemektedir”
Açılış konuşmalarının ardından ATAM Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Erdal Aydoğan’ın “Türkiye’de Cumhuriyetin İlanı ve Demokrasinin Gelişim Süreci” konulu konferansına geçildi. Cumhuriyet ve demokrasi kavramlarının tanımlarını yaparak konuşmasına başlayan Aydoğan, bu iki kavramın sıklıkla aynı kavram gibi algılanmasına rağmen birbirlerinden farklı kavramlar olduğunu belirtti. Cumhuriyetin homojenliği önemserken demokrasinin toplumsal farklılaşmayı önemsediğini ve cumhuriyetin genellikle devrimci yapıda olduğunu belirten Aydoğan, demokrasinin rejimden çok yönetimi ön plana aldığını ifade ederek iki kavram arasındaki farklılıkları anlattı. Aydoğan gençlere önce Türk klasiklerini daha sonra dünya klasiklerini okuyup bilgilerini yorumlamalarını ve kendilerini yetiştirmelerini tavsiye etti.



Konferansın sonunda katılım ve katkılarından dolayı ATAM Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erdal Aydoğan’a, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir tarafından hediye takdim edilmesinin ardından konferans sona erdi.