16
Mart
2023
Üniversitemizde Tasavvuf Psikolojisi Webinarı Düzenlendi

İnteraktif eğitim, seminer ve webinar toplantılarıyla bilimsel, teknolojik ve kültürel birikimlerin aktarılması için alanında uzman akademisyen ve isimleri öğrencilerle buluşturan üniversitemizde, geleneksel hale getirilmesi hedeflenen webinar toplantılarına bir yenisi daha eklendi. 15 Mart 2023 tarihinde Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Güler moderatörlüğünde düzenlenen ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in açılış konuşmasını yaptığı “Tasavvuf Psikolojisi” konulu webinara Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Derin konuşmacı olarak katıldı.

Rektör Demir: “İslam Dininin Manevi ve Ruhani Boyutu Tasavvuf İlminin Derinlerinde Yer Alır”
Açılış konuşmasında son dönemde ülkemizde yaşanan deprem ve sel felaketine değinen Rektör Demir, “Şanlıurfa ve Adıyaman’daki sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için baş sağlığı ve yaralılar için acil şifalar diliyorum. Memleket olarak bu zor günlerde depremde gösterdiğimiz birlik ve beraberliği burada da göstereceğiz” dedi. Tasavvuf ilminin kurucusu olarak bilinen Akşemseddin’in sözlerine atıflarda bulunan Rektör Demir, programa katılımlarından dolayı Prof. Dr. Süleyman Derin’e teşekkür etti. “Tasavvuf Psikolojisi” başlıklı konuşmasında Derin, tasavvuf kavramının insan ruhunda temellendiğini ve bu doğrultuda ilk önce modern bilim olan psikoloji ile bağlantısını anlattı.

Prof. Dr. Derin: “Bütün Dinlerin İlahi Kitapları İnsan Psikolojisini Ele Almakta, İnsanın Özünü Anlatmaya Çalışmaktadır”
Bugünkü anlaşılan şekli ile psikoloji ve dinler arasındaki ilişkinin 19.yüzyılda şekillendiğini, modern psikolojinin dine bakış açısını ve insanın ruhsal hayatını anlamaya yönelik çabalarını anlatan Derin, Kur’an-ı Kerim’de yer alan konular arasında insan ruhu ve psikolojisinin bulunduğunu dile getirdi. Tasavvuf inancının ilim ve felsefe olarak ortaya çıkışını, günümüzde olan örnekler ve yaşanılanlarla ilişkilendirerek sözlerine devam eden Derin, katılımcılardan gelen soruları cevaplayarak konuşmasını tamamladı.