30
Aralık
2021
Üniversitemizde Sosyal Güvenlik Hakkı ve Covid 19 Süreci Konulu Konferans Verildi

Üniversitemizde Batman Üniversitesi Söyleşileri kapsamında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir moderatörlüğünde “Sosyal Güvenlik Hakkı ve Covid 19 Süreci” konulu bir konferans verildi. 30 Aralık 2021 tarihinde Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Canbolat ile Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Korkusuz'un konuşmacı olarak yer aldığı söyleşiye Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin, Genel Sekreter Doç. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul, akademik ve idari personel, Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı.



Prof. Dr. İdris Demir: “Hedefimiz Akademik ve Kültürel Olarak Donanımlı Bireyler Yetiştirmek”
Söyleşide bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, üniversitemizde düzenlenen söyleşilerle öğrencilerin fikir dünyasını geliştirmek istediklerini ve yeni bilgiler sunup kültürel olarak donanımlı bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Üniversitemizde yapılan çalışmaların öğrencilerin faydasına yönelik olduğunu belirten Rektör Demir, düzenlenen etkinlikler ve faaliyetlerden tüm öğrencilerin faydalanmasını istediklerini dile getirdi. Donanımlı bir özgeçmişin çok önemli olduğunu vurgulayan Rektör Demir, öğrencilere çok çalışmalarını ve ancak disiplinli bir çalışma ile  hedeflerine ulaşabileceklerini söyledi.



Prof. Dr. Refik Korkusuz: “Sosyal Güvenlik Hakkı Toplumun Bütün Bireylerini İlgilendiren Bir Hak”
Sosyal güvenlik hakkı kavramının herkes tarafından bilindiğini ancak içerik olarak bireylerin bu konu hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığını anlatarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Refik Korkusuz, hak, hukuk ve sosyal güvenlik hakkının kapsamından söz etti. Sosyal güvenlik hakkının tüm toplumu ilgilendiren bir konu olduğunu belirten Korkusuz, muhtemel ekonomik kayıplar, tıbbi sıkıntılar ve dezavantajlı yaşam koşulları gibi sosyal risklere karşı sosyal güvenlik hakkının koruyucu yanları olduğunu söyledi. Sosyal güvenlik hakkının pandemi sürecinde devletler aracılığıyla korunmaya çalışıldığını ifade eden Korkusuz, pandemi süreciyle birlikte birçok alanda olduğu gibi sosyal güvenlik alanında da çeşitli düzenlemeler yapıldığını dile getirdi. Pandemi sürecinde getirilen aşı zorunluluğunun toplumdaki kesimler tarafından tartışıldığının da altını çizen Korkusuz, toplumun sağlıklı yaşama hakkını korumak için çeşitli tedbirlerin uygulanmasının gerekli olduğunu vurguladı.



Prof. Dr. Talat Canbolat: “Tüm Dünya Olarak Büyük Bir Salgınla Mücadele Döneminden Geçiyoruz”
Prof. Dr. Refik Korkusuz’un ardından “Salgın Döneminde İnsan Hakları ve Sosyal Güvenlik” konulu bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Talat Canbolat, Covid-19 sürecini Türkiye ve dünya açısından ele alarak anlattı. Tarih boyunca insanların çeşitli salgın hastalıkla mücadele ettiğini belirten Canbolat, günümüzde tüm dünyanın mücadele ettiği Covid-19 salgının önlenmesi kapsamında yapılan çalışmaların yasayla desteklenmesi gerektiğini söyledi. Salgın döneminde birçok ülkenin zor duruma düştüğünü, açlık ve tıbbi malzeme eksikliği sıkıntılarıyla da mücadele ettiğini ifade eden Canbolat, ülkelerin ve insanların yaşam şekillerinin değiştiğini ve birçok ülkede salgının önüne geçilebilmesi amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıldığını sözlerine ekledi.
Öğrencilerden gelen soruların konuşmacılar tarafından yanıtlanmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir tarafından konuşmacılara üniversitemiz yayınevinde basımı yapılan kitaplar takdim edildi.