10
Haziran
2022
Üniversitemizde Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın’ı Anma Töreni Düzenlendi

Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın, şehadetinin 5. yıl dönümünde üniversitemizde gerçekleştirilen törenle anıldı. 9 Haziran 2022 tarihinde Merkez Kampüs Konferans Salonunda gerçekleştirilen anma törenine, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Vali Yardımcıları İbrahim Güneş ve Kadir Kılıç, ilimizin ve üniversitemizin yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.



Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma töreninde Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın’ın babası da şehidin Çorum’un Osmancık ilçesinde bulunan kabrinin başından gönderdiği videoyla duygularını paylaştı.

Öğretmen olmasının yanı sıra Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müzikoloji Anasanat Dalı öğrencisi de olan Şehit Şenay Aybüke Yalçın’ı anma töreninde bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, konuşmasına Şehit Aybüke Yalçın için yazılan; “Beleğinde balaların sallayamadın/ Bir Gökçen'in olmadı yar allayamadın/ Bir gelin yetiştirip de pullayamadın/ Vatan seni gelin etmiş şen ol Aybüke/ Bir şehit verilecekmiş sen ol Aybüke” şiiriyle başladı.

Konuşma yaparken duygulanan ve zaman zaman konuşmasına ara vermek zorunda kalan Rektör Demir, 9 Haziran 2017 tarihindeki Haziran güneşinin bir kor olup Kozluk’a düştüğünü ve bu korun, yalnız Batman’ın değil tüm Türkiye’nin sinesini yaktığını dile getirdi.



Rektör Demir: “Aybüke’nin Söylenmemiş Sözleri, Yarım Kalan Türküsü Sanmayın ki Unutulacak”
“Öğretmen oldum ben” sevinciyle, nice nesillerin hayatına dokunmak isteyen Aybüke’nin şen türküsünün yarım kaldığını ve ağıt olup yüreğimizi dağladığını belirten Rektör Demir konuşmasına şu şekilde devam etti: “Aybüke’nin söylenmemiş sözleri, yarım kalan türküsü sanmayın ki unutulacak. O türkü daha da şen söylenip bu vatanın dört bir yanında yankılanacak. Kozluk’ta her maaşıyla bir müzik aleti kazandırdığı emek emek, sevgiyle, aşkla kurduğu müzik atölyesinde bir notayla başlayacak. Gönüllerine dokunduğu öğrencilerinin dudağında bir türkü. Sanmayın Aybüke’nin türküsü unutulacak. Batman’dan başlayıp Aybüke’nin izini sürecek. Çorum’da Osmancık’ta o tertemiz bedenin ebedi istirahatine erdiği topraklara ulaşacak. Başpınar’dan, Karaca Yaylası’ndan Aybüke’yi selamlayacak. Çiçekler açacak o topraklarda; binlerce kardelen umutla, inançla Aybüke’nin türküsüyle büyüyecek. O çiçekler, o kardelenler bu vatanın dört bir yanına dağılacak. Binlerce Aybüke, aynı heyecanla, aynı inançla, aynı azimle öğretmen olacak; cehaletin karşısına dikilecek. Doktor olacak, tüm yaralarımızı saracak. Savcı olacak, hâkim olacak hainlere aman vermeden adaleti sağlayacak. Çorum’da, Ankara’da, Trabzon’da, Batman’da o türküyü hepsi daha gür sesle söyleyecek, Aybüke’nin yarım kaldığı yerden onlar devam edecek. Yüreği vatan sevgisiyle çarpan, et-tırnak olup kenetlenen hiçbir ayrımcılığa, bölücülüğe, ihanete izin vermeyen milletimiz ay-yıldızın gölgesinde tek ses olup büyütecek o türküyü.”

Bu toprakların evlatlarına, hiçbir ayrım gözetmeksizin, bin bir türlü fedakarlıkla hizmet için canını feda eden taze fidanlarımızın türküsünü yaşatmanın hepimizin boynunun borcu olduğunu belirten Rektör Demir,  “Vatan sevgisi imandandır” şiarıyla yaşayan milletimizin el ele, gönül gönüle, sevgiyle, kardeşçe bir olup o türküyü söyledikçe bu topraklarda kin, nefret, ve ihanetin olmayacağını ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Katılımcılara duygusal anlar yaşatan anma programı, Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın’ın sevdiği türküleri seslendirmelerinin ardından sona erdi.