05
Nisan
2023
Üniversitemizde Otizm Farkındalık Ayı Kapsamında Etkinlikler Düzenlendi

Multidispliner çalışma alanlarına her zaman destek veren Üniversitemiz bünyesindeki Engelsiz Öğrenci Birimi tarafından 2 Nisan Otizm Farkındalık Ayı kapsamında çeşitli etkinlikler düzenledi. Otizmli çocukların gönüllerince eğlenmeleri için 4 Nisan 2023 tarihinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda düzenlenen etkinliklerde otizmli çocuklar için eğlenceli içeriklere yer verilirken halat çekme yarışması, yüz boyama, müzik dinletisi ayrıca basketbol ve futbol oynatıldı.


 
Rektör Demir: “Otizmli Çocuklar Sürekli Eğitimle Önemli Başarılar Elde Edebilir”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rohat Cebe’nin de katıldığı etkinlikte renkli görüntüler ortaya çıktı. Otizmli çocuklarımızın farkına vararak onların sosyal hayatın içerisinde olmalarına destek sağlanması ve onlarla ilgili farkındalık oluşturulması gerektiğinin altını çizen Rektör Demir, tüm çocukların ve gençlerin yaşam içerisindeki değerlerinin önemini vurguladı. Sürekli bir özel eğitimle otizmli öğrencilerin başarılı olabileceğini kaydeden Rektör Demir, Batman Üniversitesinin kapılarının 7’den 70’e herkese açık olduğunu söyledi.
 
Otizm Farkındalık Webinarı İle Otizm Konuşuldu
Otizm Farkındalık Ayı kapsamında 5 Nisan 2023 tarihinde ise alanında uzman doktor ve akademisyenlerin katılımı ile “Otizm Farkındalık” isimli webinar düzenlendi. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Elif Dilan Atılgan moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda özel ihtiyaçları olan dezavantajlı bireylerin unutulmaması, ihtiyaçlarının belirlenmesi için görüş alışverişi yapıldı.



Cebe: “ Otizmde Duyarlılık ve Eğitim Çok Önemli”
Otizm Spektrum Bozukluğunun toplum içinde bilinen doğru ve yanlış taraflarına ışık tutulan webinarda açış konuşmasını
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rohat Cebe yaptı. Üniversitemizin bu tür farkındalık günlerine çok önem verdiğini, toplumumuzda bulunan ve sağlık açısından dezavantajlı bireylere üniversitemiz tarafından her türlü yardım ve desteğin sağlandığını belirten Prof. Dr. Cebe, “Otizmde duyarlılık ve eğitim çok önemli. Bu nedenle üniversitemiz bünyesinde engelli öğrencilerimiz için birim kurduk. Onların problemlerine birebir çözüm olmak için programlar düzenlemeyi misyon edindik. Güzel Sanatlar Fakültesi olarak yaptığımız çalışmalarda bu bireyler içerisinde gizli yetenekleri keşfetme çalışmaları yaptık. Üniversitemizde yaptığımız çalışmaların sonucunda gördüğümüz kadarıyla bu bireylerin toplumumuz için çok kutsal ve değerli olduklarına tanıklık ettik” ifadelerini kullandı.


 
Webinarda Otizm Her Açıdan Ele Alındı
Uzman Dr. Tuğçe Cansu Şahin, erken teşhisin otizmli bireylerde kurtarıcı olduğuna dikkat çekti. Şahin, “Erken teşhis ve tedavinin yaygınlaşması için çocuklarda davranışsal ve psikolojik özelliklerin fark edilmesi hayati önem taşımaktadır” dedi. Çukurova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gonca İnce, OSB’li bireylerde gerçekleşen davranışsal bozukluklara değindi. İnce, fiziksel uygunluk parametrelerine göre sportif aktiviteleri ve iletişim becerileri için otizmli çocuklara akranlarıyla etkinlik yapılmasına dikkat çekti.
Londra’da bulunan merkezinde yaptığı çalışmalara değinen Can Autism and Sports Academy kurucusu Okay Can’ın ardından Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencisi Nur Hilal Satın ‘Otizmde Engel Yok: Bir Başarı Hikâyesi’ adlı konuşmasıyla otizmli bir birey ve öğrenci olmanın avantaj ve dezavantajlarından söz etti.