27
Kasım
2023
Üniversitemizde Müslüman Bilim İnsanlarının Dünya bilim Tarihine Etkisi Konferansı Düzenlendi

24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında akademi ve eğitim dünyasında büyük bir isim olan Prof. Dr. Talip Alp ile buluşturdu. 24 Kasım 2023 tarihinde Merkez Kampüs Konferans Salonu’nda Müslüman bilim insanlarının dünya bilim tarihine etkisinin anlatıldığı programa,  Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, birçok akademisyen ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Demir, Prof. Dr. Talip Alp’in özgeçmişine dair bilgiler paylaşarak ve dünya görüşü ile ilgili bilgilere değinerek öğrencilere ne kadar değerli bir isim ile karşı karşıya olduklarını aktardı.





Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Talip Alp, müslüman bilim adamlarının tarihin her döneminde en faydalı buluş ve çalışmalara imza attığını belirterek, öğrencilere "Bu insanlarla ne kadar övünürseniz azdır. İnsanların en hayırlısının, insanlara en faydalı olanı olduğu hadisi şerifini unutmayın ve insanlığa faydalı çalışmalar yapın" çağrısında bulundu. İslâm dini ile insanlığa sunulan ilk önce Arap toplumunda oluşmaya başlayan ve fetihlerle yayılan, yeni bir dünya görüşünün etkileri sonucu bu milletlerde bilgiye ve bilime karşı büyük bir ilgi ve duyarlılık oluştuğunu vurguladı. Özellikle bilim yönünden ele alındığında, İslam Dünyası'nda Orta Çağ'da büyük bir bilgi uygarlığı oluşturulduğunu kaydeden Prof. Dr. Talip Alp, "Medeniyet Mezopotomya'da doğmuştur. Tarih ise yazı ile başlar. Sümerler çivi yazını keşfetmiş ve gelişim böylece başlamıştır. İnsanlar yıllarca bilim peşinde koşmuş, eserler yazmış. İslam tarihine bakıldığında Müslümanların bilim ve teknolojiye büyük önem verdiği görülecektir” konuşmasında ifadelerine yer vererek birçok Müslüman bilim insanına ve yaptıkları çalışmalara değindi.
Program Rektör Demir’in, Prof. Dr. Talip Alp’e hediyelerini takdim etmesinin ardından sona erdi.