24
Kasım
2023
Üniversitemizde Gastronomi ve Turizm Sektörünün Önemli İsimleri Ağırlandı

“100 yılın Aşı Bin Yılın Kardeşliği Gastronomi Şenliği” kapsamında 21- 22 Kasım 2023 tarihlerinde “Turizm Sektöründe Teknoloji Kullanımı” ve “Gastronomi Turizmi” konulu iki konferans düzenlendi. Turizm sektöründe teknoloji kullanımı adlı konferansı gerçekleştirmek üzere sektörün içinden biri ve gelişimi için emek veren Cemal Kızıltan, Gastronomi Turizmi konferansını gerçekleştirmek üzere yine sektörün içinden ve sektörün gelişmesi için çaba gösteren Cem Polatoğlu üniversitemize konuk oldu. Merkez Kampüs Konferans Salonunda gerçekleşen konferanslara Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, festival kapsamında Batman’a gelen ünlü aşçılarımız, konuyla yakından ilgili gastronomi, turizm ve rehberlik öğrencileri ile üniversitemizin diğer öğrencileri katıldı. 
Rektör Demir: “Turizm ve Gastronomi Ayrılmaz Bir Bütündür”
Programların açılış konuşmalarını yapan Rektör Demir, bu topraklarda harmanlanmış kültürlerin, hala güçlü bir şekilde yaşamakta olan yemek kültürünün tanınması ve tanıtılması alanında ilimizin önemli bir festivale ev sahipliği yaptığını belirtti. İlimize gelen ünlü aşçılarımızın yöresel yemeklerimizi yorumlayarak yemeklerimize farklı boyutlar kazandırmasının güzelliğine vurgu yapan Rektör Demir “Turizm ve Gastronomi bir birinden ayrılmaz bir bütündür. Gezeceğimiz yerlerdeki yemeklerin lezzetli olması bizleri cezbedecek bir etkendir” ifadelerini kullandı. 



Turizm Sektöründe Teknoloji kullanımı adlı konferansı gerçekleştiren Cemal Kızıltan, “Dünya değişiyor, teknoloji akıl almaz noktalarda ilerliyor ve biz yakalamaya çalışıyoruz. Artık yakalamaya çalışmayı bırakıp onunla birlikte koşmayı öğrenmeliyiz” dedi. Teknolojiyi dört adımda ele alan Kızıltan; “Önce teknolojiyi anlamamız, sonra doğru teknolojiyi doğru alanda kullanmamız gerekiyor. Gelişim ve ilerleme hiç bitmeyecek bu yüzden kullandığımız teknolojiyi gelişen ve değişen durumlara uyarlayabilmeyi, en sonunda da sürdürülebilir kılmayı başarabilirsek yıkılmaz olabiliriz” ifadelerini kullandı. Teknolojiyi, gastronomiden, turizmden ayrı düşünemediğini belirten Kızıltan teknolojinin aslında her alanda olduğunu, robot kullanımı ve yapay zekanın hayatımızın her noktasında bizi etkileyeceğine değindi.



Gastronomi Turizmi adlı konferansı gerçekleştiren Cem Polatoğlu, öğrencilere ne kadar önemli bir sektörün içinde olduklarını anlatmak için verdiği örnekte, “Ülkemizde teknolojiye dair, otomotiv sektörüne dair birçok ürün üretiyoruz. Bu çok güzel bir olay fakat ürettiğimiz ürünlerin bazı parçalarını ithal ediyoruz ve bu da kar payımızı etkiliyor. Oysaki turizm ve gastronomi sektöründe bu iş böyle yürümüyor. Ülkemizin ören yerleri yüzde yüz bizim, gastronomide kullandığımız ürünler zaten ülkemizde yetişiyor. Bu değerlerimizi gösterebildiğimizde yerli ya da yabancı turistin bıraktığı para yüzde yüz bizim. Daha güzel bir sektör var mı ülkemize bu kadar net bir kar bırakabilecek. Bugün Bodrum’da bir lahmacunun bin lira olmasından şikayet ediyorlar. Ülkemize gelen turist bu yemeğe bu parayı mutlu bir şekilde ödüyorsa ne mutlu bize. Çünkü parasını ülkemize bırakmazsa başka bir ülkede harcayacak. Neden ülkemize gelir sağlamalarından rahatsız olalım. Bizim işimiz ona bu parayı mutlu bir şekilde harcatmak” ifadelerine yer verdi.
Değerli iki konuğumuz da Batman’dan ve üniversitemizden çok etkilendiklerini dile getirdi. Bu güzel ilin ulusal ve uluslararası alanda daha fazla tanıtılması gerektiğini ifade ettiler.
Rektör Demir’in konuklara hediyelerini takdiminden sonra program sona erdi.