21
Mart
2022
Üniversitemizde Çanakkale Zaferinin 107. Yıldönümü Kutlandı

Üniversitemizde Çanakkale Zaferinin 107. Yıldönümü bir dizi etkinlikle kutlandı. Bu kapsamda Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından “107. Yıldönümünde Tarihe Sığmayan 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi” isimli konferans düzenlendi. Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. A. Kutalmış Yalçın’ın katılımıyla Merkez Kampüs Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Vali Hulusi Şahin, Garnizon Komutanı Hv. S/S Albay İhsan Kaplan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve eşi, ilimizin yöneticileri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.



Rektör Demir: “Çanakkale, Türk Tarihinde Küllerinden Doğmanın ve Yeniden Dirilişin Destanı Niteliğindedir”
Konferansın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Türk milletinin Çanakkale’de destan yazdığını ve Çanakkale’yi tarihin sayfalarına altın harflerle nakşettiğini söyledi. İtilaf Devletlerinin Çanakkale Cephesini açmalarındaki amaçları anlatan Rektör Demir, kahramanlarımızın savaşın seyrini değiştirdiğini ve sonucun zaferle sonuçlandığını söyledi. Milli Mücadele ruhunu ve Türk milletinin azimle, kararlılıkla, fedakârlıkla bezenmiş çelikten iradesini örneklerle anlatan Rektör Demir, “Anafartalar Kahramanı” olarak tanınan Mustafa Kemal’in bu cephedeki başarısının Millî Mücadelenin de lideri olmasında etkili olduğunu ifade etti. Çanakkale’nin, Türk tarihinde küllerinden doğmanın ve yeniden dirilişin destanı niteliğinde olduğunu belirten Prof. Dr. İdris Demir, “Bugün özgür bir vatanda özgürce yaşıyorsak Çanakkale’de kutlu vatan davası uğruna canını ortaya koyan ve veren sayısız kahraman sayesindedir.” dedi. Rektör Demir sözlerine Çanakkale’de şehit düşen bir askerin mektubunu okuyarak son verdi.



Yalçın: “Çanakkale Cephesi Atatürk’ün Tarih Sahnesinde Parladığı Yerdir”
Rektör Demir’in ardından konferansına geçen Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. A. Kutalmış Yalçın, 28 Haziran 1914 tarihinden itibaren İngiliz ve Fransızların Çanakkale Boğazı üzerinden Gelibolu Yarımadası’nı geçmek suretiyle Ruslara yardım sağlamak için Çanakkale Cephesini açtığını söyledi. Çanakkale Cephesinin Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesinde parladığı bir yer olduğunu kaydeden Yalçın sözlerine şu şekilde devam etti: “Mustafa Kemal Atatürk’ün hem kara harekâtı kısmında hem de deniz harekâtı kısmında sevk ve idare yeteneği çok üstün boyutlardadır. Deniz Harekâtı kısmındaki İtilaf Devletlerinin ilk girişimleri bizlerin az sayıda zayiat vermesine sebep olmuş ancak 18 Mart tarihinde tüm birleşik donanmanın unsurlarının bir araya gelmesiyle birlikte önemli taarruzlar başlamıştır.”



Çanakkale Cephesi’nin sıradan bir cephe olmadığını ve büyük bir başarı ile bu cephede zafere ulaşıldığını anlatan Yalçın, Çanakkale ruhunun yüreklere yansımasının ve manevi değerinin çok iyi bilinerek anlaşılması gerektiğinin altını çizdi.
Konferansın ardından Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından hazırlanan şiir dinletisi ve konsere geçildi. Çanakkale ruhunu anlatan şiirler, Üniversitemiz öğretim elemanlarından Doç. Dr. Ferhat Korkmaz, Dr. Öğr. Üyesi Murat Kara, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Akıllı, Dr. Öğr. Üyesi Görkem Zehra Gültekin ve Öğr. Gör. Ayşegül Saylan ile Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü öğrencisi Gülseren Birgin tarafından okundu. Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü tarafından Çanakkale Türkülerinin söylenmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesi ile program sona erdi.