15
Kasım
2023
Üniversitemizde “Bölgesel Kalkınmada Enerji Verimliliği Ve Tasarrufunun Önemi” Konferansı Gerçekleştirildi

Bölgesel kalkınma alanında enerji üzerine ihtisaslaşan üniversitemiz, bu alanda kurmuş olduğu Enerji Koordinasyon Merkezinin bir projesi olan  "Bölgesel Kalkınmada Enerji Verimliliği ve Tasarrufunun Önemi" adlı çalıştayın son konferansını gerçekleştirdi. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş hizmet bölgesi olan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak’tan sonra Batman Valiliği'nin desteğiyle 14 Kasım 2023 tarihinde Üniversitemiz Merkez Kampüs Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa akademik, idari personel ve ilimizin muhtarları katıldı.  



Bölgede enerji verimliliği ve tarımsal alanların etkin kullanımının öneminin  vurgulandığı ve yanlış tekniklerle gerçekleştirilen faaliyetlerin kuraklık riskini tetiklediğinin aktarıldığı konferansta halk olarak bilinçlenmemiz gerektiğine vurgu yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, davetlilere göreve başladığı günden bu güne enerji alanında üniversite olarak yapılan çalışmalardan ve gelişmelerden bahsetti. Rektör Demir kaynak kullanımında bilincin arttırılması ve tasarrufunun öneminin üzerinde durarak salonda bulunan çok sayıda muhtar ve imamın yaşadıkları bölgede insanların bilinçlendirilmesi konusunda önemli bir role sahip olduklarını ifade etti.



Konferansı organize eden ve düzenledikleri konferanslar ile Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş hizmet bölgelerindeki halkı bilinçlendirmeyi hedefleyen Enerji Koordinasyon Merkezi Yöneticilerimiz Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür konferansta “Enerji verimliliğinde en önemli faktör enerji tasarrufudur. Doğal kaynakların bilinçsizce ve büyük bir hızla tüketilmesi ve küresel ısınma artık ciddi bir tehdit olarak hayatımızı etkilemeye başladı.  Enerji tüketim alışkanlığı değişiklikleri ile kayıt dışı elektrik kullanımı engellenerek büyük kazançlar elde edilecek.  “dedi. Bunun yanı sıra Harran Ovası’nda kuraklık riskinin arttığına vurgu yapan yöneticilerimiz “Yapılan araştırmalarda yer altı su seviyesinin 30 metreden 300 metreye düşmesiyle dağıtım yüklerinde ciddi artışlar gözlemlendi. Çiftçiler sulama yapabilmek için 700-800 metrelerden su çıkarmak durumunda kalıyor ve bu durumda yüksek elektrik tüketimi gerçekleştiriyorlar. Tarımsal sulama abonelerinin yüzde 90’ı borçlu. Bu durumun temeli sulama alanlarının yeterli düzeyde olmamasından kaynaklanıyor”  dedi.  Harran ovasının 10-15 yıl içerisinde vahşi sulama sonucu işlevsiz hale gelebileceğinin de araştırmalarla tespit edildiğini vurgulayan yöneticilerimiz tarım arazilerinin kuraklaşmasını önlemenin tek yolu modern sulama tekniklerini benimsemek olduğunun altını çizdi.