09
Mart
2024
Üniversitemizde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Üniversitemizde “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla düzenlenen konferansta Ekolojik Sanat Ve Onarıcı Kadın Emeği konuları ele alınarak farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. 8 Mart 2024 tarihinde Ünivesitemizin Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Rektörümüzün Eşi Zeynep Demir, Kadın ve Aile Çalışmaları Merkez Müdürü Mehtap Nasıroğlu Aydın, Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Filiz Akbaş,  Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi, Radyo/tv Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Pelin Tan ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.



Program, Kadın ve Aile Çalışmaları Merkez Müdürü Mehtap Nasıroğlu Aydın’ın konuşmalarıyla başladı. Nasıroğlu Aydın yaptığı konuşmada 8 Mart’ın bir anma günü mü yoksa bir kutlama günü mü olduğu üzerinde durarak, Kadınlar Günü’nün tarihine değindi. Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak tarihe geçmiş 8 Mart'ın hikâyesinin aslında insan hakları temelinde kadınların sosyal bilinçleri için savaşarak kazandığı bir mücadeleyi esas aldığını belirtti ve tüm kadınlarımızın kadınlar gününü kutladığını ifade etti.



Rektör Demir yaptığı konuşmada, günün anlam ve önemine değinirken konferansın konusuna da atıfta bulunarak; “İnsanoğlunun bitip tükenmek bilmeyen ihtirasları ve dünyanın karşı karşıya kaldığı küresel ısınma, iklim krizi ve tüketim toplumu ile birlikte ekolojik kriz gündelik hayatın her alanını tehdit ederken kadın elinin o şifalı, iyileştirici dokunuşunun etkisi burada da kendisini gösteriyor. Doğaya dair kullanılan her sıfatta kadının vurgulanması “tabiat ana, toprak ana” derken yaradılıştan gelen bu özün, bu müthiş gücün vurgulanması elbette boşuna değil…” ifadelerine yer verdi. Tüm kadınların “Kadınlar Günü’nü” kutladı.



Konferansta Ekolojik Sanat ve Onarıcı Kadın Emeği konulu sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Pelin Tan, iklim krizleri, çevre kirliliği ve bilinçsiz tüketim konularına değindi. Bu sorunların nasıl çözülebileceğine dair çözüm önerilerinde bulundu. İstanbul Bienali, Mardin Bienali ve yurt dışındaki sanat tecrübelerine ve bu sergilerdeki sanatçılarla birlikte kendi tecrübelerinden de örnekler veren Prof. Dr. TAN, bir sorun üzerine odaklanan kadınların aynı dili konuşmasalar da aynı içgüdülerle hareket ettiğine şahitlik ettiğini ifade etti. Tüm kadınların “Kadınlar Günü’nü” kutladığını belirterek sunumunu sonlandırdı.



Program sonunda Rektör Demir, Mehtap Nasıroğlu Aydın ve Pelin Tan’a hediyelerini takdim etti. Salondaki tüm kadınlar sahneye davet edilerek hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından program sona erdi.