26
Ekim
2021
Üniversitemizde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Haftası Etkinlikleri Başladı

Cumhuriyetimizin ilanının 98. yıldönümünde, Üniversitemiz Batı Raman Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonunda, Kültür ve Medeniyet Gezi Topluluğu tarafından 25 Ekim 2021 tarihinde “Devlet-Millet Devamlılığı ve Cumhuriyet” konulu bir konferans düzenlendi. Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Refik Turan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Batman Valisi Hulusi Şahin ve eşi Ebru Şahin, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve eşi Zeynep Demir, Kozluk Kaymakamı Eyyüp Güngör, Beşiri Kaymakamı Mahmut Şener,  İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Hakan Başkaya, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.



Rektör Demir: “Bize Emanet Edilen Cumhuriyeti Korumak ve Yaşatmak Konusunda Gençlerimize Büyük Görevler Düşüyor”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, sözlerine vatan için şehit ve gazi olanları anarak başladı. Cumhuriyet’in 98. yıldönümünde buluşmanın kendileri için önemini ve cumhuriyetin milletimiz için ne kadar gerekli olduğunu anlatan Rektör Demir, millet egemenliğinin ve tam bağımsızlığın cumhuriyetin temel noktası olduğunu vurguladı.  Prof. Dr. İdris Demir, eski Türk devletlerinden günümüze kadar millet egemenliğinin sürdürüldüğünü ve gelecekte de sürdürülebilmesi için toplumun tüm fertlerinin ortak çabasının gerekli olduğunu söyledi.



Devletimizin temelini milletimizin hep birlikte attığını belirten Prof. Dr. İdris Demir, atılan bu temelin devamlılığını yine millet olarak bizlerin getireceğini ifade etti. Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün ”Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.’’ sözleriyle özellikle gençlere çok büyük görevler düştüğünü söyledi. Cumhuriyetin zaman kavramına bağlı kalmadan geçmişten geleceğe uzanan bir köprü ve bu köprüyü korumanın da milletin tüm fertlerinin görevi olduğunu kaydeden Rektör Demir, Atatürk’ün bizzat kurarak bize armağan ettiği cumhuriyeti korumak ve yüceltmenin hepimizin en temel görevi olduğunu belirtti.



Vali Şahin: “Cumhuriyetimiz ve Devletimiz En Kıymetli Varlığımız”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in ardından bir konuşma yapan Batman Valisi Hulusi Şahin sözlerine Batman Üniversitesinin düzenlediği bu etkinlikten dolayı Üniversitemiz yönetimine teşekkür ederek başladı. Cumhuriyetimizin ve devletimizin en kıymetli varlığımız olduğunu, kendimizin ve geleceğimizin bir teminatı ve varlığımızı dayandırdığımız en önemli dayanak olduğunu söyleyen Vali Şahin okuduğu bir metinden alıntı yaparak cumhuriyetin ve bağımsızlığın milletimiz için vazgeçilmez bir yönetim şekli olduğunu anlattı. Devletin çatısı altında huzurla yaşayabilmemizi cumhuriyete ve tam bağımsızlık ilkesine borçlu olduğumuzu belirten Vali Şahin, cumhuriyeti devam ettirmenin toplumumuz için bir gereklilik olduğunu vurguladı.



Prof. Dr. Refik Turan: “Şehitlik, Devletler ve Milletler Açısından Ayrıcalıklı Bir Yerdedir”
Vali Hulusi Şahin’in konuşmasının ardından Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Refik Turan “Devlet-Millet Devamlılığı ve Cumhuriyet” konulu bir konferans verdi. Konuşmasına Batman ilinin tarihi öneminden söz ederek başlayan Prof. Dr. Refik Turan, Batmanın gelişimi için çalışmalar yapan Vali Hulusi Şahin ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’e teşekkür etti. Devletler ve milletlerin vücut bulması ve olgunlaşmasının en temel şartının üzüntüyü, sevinci ve yükü paylaşmak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Refik Turan savaşların bu paylaşımın en uç noktası ve bu savaşlardaki en büyük erdemin şehitlik mertebesi olduğunu anlattı.



Turan: “Milletimiz Küllerinden Doğup Çok Kıymetli Cumhuriyetine Kavuştu”
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana yaşanan önemli olayları sıralayan Prof. Dr. Refik Turan, özellikle çok partili hayata geçiş ile millet egemenliğinin daha sağlam temellere oturtulduğunu kaydetti. Turan, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinde var olan üç temel hususun siyasi ve kuramsal hazırlık olmayışı, ilanından sonra eski ve yeni sistem kavgası olmayışı ve Avrupa’daki totaliter rejimlere dönüşmeyişi olduğunu ifade etti.  Devlet, millet ve medeniyet kavramlarının tarihsel bağlam içerisinde toplumsal ve siyasi hayatta yaratmış olduğu değişim ve dönüşümden bahseden Prof. Dr. Refik Turan, ayrıca ülkemizde cumhuriyetin kuruluş sürecinde yaşanan mücadeleleri, milletimizin küllerinden yeniden doğarak cumhuriyeti inşa edişini anlattı.



Konferansın sonunda katılım ve katkılarından dolayı Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Refik Turan’a, Batman Valisi Hulusi Şahin ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir tarafından hediye takdim edilmesinin ardından konferans sona erdi.