Üniversitemizde “2. Uluslararası Ekonomi, Siyaset, İnsan ve Toplum Bilimleri Kongresi (ICEPHSS’23) ” Gerçekleşti

Batman Üniversitesi ev sahipliğinde ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile Dicle Kalkınma Ajansının da destekleriyle düzenlenen 2. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri kongresi 19-20 Ekim tarihlerinde gerçekleşmiştir. Kongre kapsamında ekonomi, tarih, edebiyat, siyaset bilimi, işletme ve finans, psikoloji ve uluslararası ilişkiler alanlarında toplam 37 bildiri akademik camianın ve ilgililerin dikkatine sunulmuştur.  İlk gün açılış konuşmalarını takiben yüz yüze oturumlar gerçekleştirilmiştir. Kongrenin ikinci günü ise çevrimiçi oturumlarla devam etmiştir.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir konuşmasında, kalkınma için eğitimin öneminden bahsetmiş ve Batman Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içinde Batman ilinde düzenlemiş oldukları Batman Üniversitesi – Öğretmen Akademisi buluşmasının çıktıları ve kalkınmaya etkisini açıklamıştır.

Rektör Demir: “Kongre Kapsamında Özellikle Bölgesel Kalkınma Farklı Açılardan Ele Alınacak”
Bu yıl ikinci kez düzenlenen kongre ile ilgili açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, “Ülkemizin kalkınmasında Üniversitemizin ve Bölgemizin payına düşen sorumluluğu, bölgemizin bize sunduğu yer altı, yer üstü veya kültürel kaynaklarla gerçekleştirebileceğimiz en iyi potansiyele ulaştırma gayesindeyiz. Üniversitemizde düzenlenen çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel etkinlik bu noktada bizim için çok önemli. Bu kapsamda değerli hocalarımın ve öğrencilerimizin emekleriyle hazırlanan kongreye ev sahipliği yapmak mutluluk verici. Kongrenin üniversite, şehir ve ülke için hayırlı olmasını dilerim.” İfadelerini kullandı.

Rektör Demir' in akabinde kongreye verdikleri destekle üniversitelerin yanında olduklarını belirten konuşmalarıyla Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Dr. Murat Katı sözü aldı. Konuşmasında kurumlar arası işbirliklerini geliştirdiklerini, bölgede 658 milyonluk bir fon aktarımda bulunduklarını belirten Katı, “Yürüttüğümüz araştırma raporları, stratejik çalışmalar ve bölge planı dahil birçok araştırmayla, geçen seneden beri 2024-2028 bölge bölge planı hazırlıkları yapmaktayız. Üniversitelerle yakın işbirliği içerisinde çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dr. Murat Katı’nın ardından kürsüye çıkan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral kongre açılış konuşmasını GAP'in tarihsel süreci ile başlatıp, en son yapmış oldukları faaliyetleri de içeren bir şekilde dinleyicilere sunmuştur.

Kongre açılış konuşmasını yapmak üzere Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. A.Kutalmış Yalçın da katılımcı misafirlere ve öğrencilere seslendi. Doç. Dr. Kutalmış Yalçın konuşmasında, Yunus Emre Enstitüsünün önemi ve faaliyetlerini açıklayıp, özellikle iletişim ve irtibat kişi sayısını arttırmanın ülkemiz adına ne denli önemli olduğunu ifade etmişlerdir. Bu bağlamda, Enstitü olarak yapmış oldukları, Türkçe dil öğretimi ve kültür sanat faaliyetlerinden, kurumun eserlerinden bahsetmişlerdir.

Akademisyenler ile araştırmacılarin bir araya gelerek bilgi ve deneyim paylaşımı sağlanmasının amaçlandığı kongrede online ve yüz yüze sunumlar yapıldı. İlk gününde yüz yüze 4 oturum gerçekleştirilen kongrenin, ikinci gününde çevrimiçi 8 oturum gerçekleşti.