Ocak
2024
Üniversitemiz Yayınevi Bünyesinde Enerji Sistemleri Analizi ve Enerji Zirvesi Kitapları Yayınladı

Üniversitemiz Enerji ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında Enerji Sistemleri Analizi ve Batman Enerji Zirvesi adıyla iki kitap yayınlandı. Kitapların tanıtımı 11 Ocak 2024 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşecek. Editörlüğü Prof. Dr. Ömer Faruk ERTUĞRUL, Doç. Dr. Mehmet Rıda TÜR ve Öğr. Gör. Caner TEKİN tarafından yapılan kitap, Batman Üniversitesi Akademik Kadrosunda bulunan 16 Akademisyen tarafından hazırlanmış ve 12 bölümden oluşmaktadır.  Kitabın ilk bölümü Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. İdris DEMİR ile Öğretim Görevlisi Sevda Korhan tarafından “Enerji Jeopolitiği ve Politikaları: Türkiye Örneği” adıyla yazılmıştır. Bu bölümde enerji güvenliği ve bu güvenliğin sağlanamaması durumunda neler olabileceğine değinilmiş ve ülkemize dair enerji bağlamında bir takım önerilerde bulunulmuştur. Kitabımızın 2. Bölümü Doç. Dr. Mehmet Rıda TÜR tarafından “Güç Sistemlerinde Enerji Kalitesi” adıyla yazılmıştır. 3. Bölümde Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Hamdullah TUNG, “Enerji Güvenliği ve Siber Güvenlik” konusundan bahsederken 4. Bölümde Doç. Dr. Sema TETİKER, “Nükleer Enerji Sistemleri”nden söz etmektedir. Enerji kitabımızın 5. Bölümünde Doç. Dr. Sait KURŞUNOĞLU ile Öğretim Görevlisi Şafak ÖZSARAÇ “Kömür Enerji Sistemleri” konusunu irdelemiştir. “Petrol ve Petrol Kimyası” başlığıyla kitabımızın 6. Bölümü Doç. Dr. Fevzi YAŞAR tarafından yazılmış iken 7. Bölüm “Doğalgaz Enerji Sistemleri” adıyla Öğretim Görevlilerimizden Süleyman DAL tarafından yazılmıştır. Dr. Öğretim Üyeleri Kadri Kurt ile Erdal ERTAŞ tarafından “Biokütle-Biogaz Enerji Sistemleri” başlığıyla 8.bölüm olarak yazılmıştır. Kitabımızın 9. Bölümünde Öğretim Görevlisi Ayşenur OYMAK tarafından “HES ve Jeotermal Enerji Sistemleri” konusuyla yazılmıştır. Kitabımızın 10. Bölümü Müslime ALTUN tarafından “Enerji Depolama Sistemleri”; 11. Bölümü “Rüzgar Enerji Sistemleri” Serdal ATİÇ; 12. Ve son bölüm ise “Güneş Enerji Sistemleri” adıyla Doç. Dr. Şerif RÜZGAR tarafından kaleme alınmıştır. Güç sistemlerinin bütüncül bir bakış açısıyla analiz edildiği ve tüm enerji türlerini kapsayan kitabımız, Ekim ayında Batman Üniversitesi Yayınevi tarafından basılmıştır. Enerji Sistemleri Analizi Kitabı Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. katkıları ile basılmıştır.

Editörlüğü Prof. Dr. Ömer Faruk ERTUĞRUL, Doç. Dr. Mehmet Rıda TÜR ve Öğr. Gör. Nurullah Şaşmaz tarafından yapılan Enerji Zirvesi Kitabı 2021 ve 2022 yıllarında yapılan Enerji zirvesinde Açılış Konuşması Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris DEMİR, TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdürü Murat ŞİMŞEK, TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa DEMİR dönemin Batman Valisi Hulusi ŞAHİN tarafından yapılan zirvenin 8 oturum ve 50 farklı ülkeden katılımcı ile gerçekleştirildi. Enerji Zirvesi, Ülkemiz ve Ortadoğu Oturumunda SETA Güvenlik Koordinatörü Prof. Dr. Murat Yeşiltaş, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı,  TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan konuşmalarını gerçekleştirmişlerdir.  2. Oturum, Bölgesel Petrol Kaynakları ve Enerji ihtiyacı temasıyla TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa DEMİR moderatörlüğünde yürütülmüş ve Batman Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliğinden Doç. Dr. Şükrü Merey, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Dr. Emre Özgür, ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümünden Dr. Betül Yıldırım ve İş Geliştirme Müdürü Serhat Güle konuşmalarını gerçekleştirmiştir. Enerji Yönetimi, Sürdürebilirlik Kalite temalı 3. Oturum Dr. Mehmet Rıda Tür moderatörlüğünde Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Erdal Irmak, EPDK Dağıtım Grup Başkanı Ahmet Sait Akboğa, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinden Dr. Abdulfetah Shobole Enerji Uzmanı Selçuk Savaş konuşmalarını yapmışlardır. Bunun ardından yapılan 4. Oturumda Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Ramazan Bayındır moderatörlük yaparken, konuşmacılar Yerel Yönetim Politikaları Geliştirme Derneğinden Bilal Düzgün, Gazi Üniversitesinden Dr. Asgar Sebati Sabahattin Zaim Üniversitesinden Dr. Mohammad Wadi, Nas Enerji Genel Müdürü Orhan Gayretli olmuştur. 5. Oturumda tema Akıllı Şebekeler ve Endüstri 4.0 Üniversitemiz Öğretim Üyelerinden Prof. Ömer Farul Ertuğrul tarafından modere edilmiştir. Bu oturumda İnönü Üniversitesinden Prof. Dr. Salih Mamiş, Bolu İzzet Abant Üniversitesinden Prof. Dr. Kemal Polat, EPDK ARGE Daire Başkanı Serkan Doğan, Eksim Holding Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Uğur Mutluhan Oruncak konuşma ve sunumlarını gerçekleştirmişlerdir. Dicle Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Bilal GÜMÜŞ’ün moderatörlüğünü yürüttüğü Enerji Verimliliği temalı 6. Oturumda Enerji Verimliliği ve Enerji Yönetim Sistemi Danışmanı Ali Naci Işık, Venesco Bina Yönetim Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Künar, EÜAŞ’tan Dr. Mehmet Bulut, Dicle Üniversitesinden Dr. Yurdagül Benteşen Yakut tecrübe ve araştırmalarını paylaşmışlardır. Bölgesel Enerji Problemleri ve Çözüm Önerileri temalı 7. Oturumun moderatörlüğünü Eksim Holding Regülasyon Başkanı Nedim Korkutata üstlenmişken, TÜPRAŞ Batman Rafinesi Müdürü Murat Şimşek,  Dicle Elektrik Batman İl Müdürü Naci Obut, EPDK Doğal Gaz Dağıtım Grubu Başkanı Burak Tüfekçi,  Diyargaz Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Nasıroğlu konuşmalarını gerçekleştirmiştir. Son oturum olan 8. Oturum, Öğretim Üyelerimizden Dr. Mehmet Rıda Tür moderatörlüğünde yürütülmüştür. Bu oturumda Hocalarımızdan Ömer Faruk Ertuğrul, Abdullah Atalay ve Rektörümüz Prof. Dr. İdris DEMİR konuşma, sunum ve deneyimlerini aktarmışlardır.  2022 Yılında Yapılan Zirve Azerbaycan Devlet Neft ve Sanayi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa  BABANLI ortaklığı ile gerçekleşti, Zirve Açılış konuşmalarından sonra enerji temalı 15 bildiri sunumu ile tamamlanmıştır. Batman Enerji Zirvesi Kitabı Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. katkıları ile basılmıştır.