14
Eylül
2022
Üniversitemiz Tarafından Yürütülen Batman Halk Kültürü Projesi Ulusal Basında

Batman halk kültürünün kayıt altına alınması ve gelecek nesillere aktarılması için Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in öncülüğünde başlatılan ve Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Halk Bilimi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zehra Görkem Duran Gültekin’in yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Batman Halk Kültürü Projesi”, ulusal basında yer almaya başladı.

Batman Halk Kültürünün Envanterinin Oluşturulması ve Unutulmasının Önüne Geçilmesi Hedefleniyor
Yürütülen proje kapsamında Batman’ın 5 ilçesinin 25 köyünde 150’den fazla kaynak kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda kayıt altına alınan Batman halk kültürü öğelerinin derlenerek kitap olarak basılması ve görüşmeler esnasında elde edilen görsellerin belgesel film olarak sunulması amaçlanıyor. Tamamlanma aşmasına gelinen projeyle Batman halk kültürünün envanterinin oluşturulması ve unutulmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Rektör Demir: “Teknolojinin Unutturmaya Çalıştığı Geleneklerimizi Gelecek Nesillere Aktaracağız”
Projenin süreci hakkında açıklama yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, üniversite olarak Batman Halk Kültürü Projesi kapsamında derlenen öğeleri kitap haline getirerek Batman halkına ve şehrine ahde vefada bulunmak istediklerini söyledi.  Batman’ın ve ilçelerinin köy köy ev ev gezilerek düğün, taziye, yılbaşı, bayram, şenlik gibi bir araya geldikleri zamanlarda söyledikleri şarkı, türkü, tekerleme, ağıt, masal, oyunların ve daha birçok öğenin derlendiğini belirten Rektör Demir, amaçlarının teknolojinin unutturmaya çalıştığı geleneklerimizin gelecek nesillere aktarılması olduğunu ifade etti.

Rektör Demir: “Batman Üniversitesi Olarak Batman’ın Faydasına Olabilecek Her Türlü Projeye Aktif Bir Şekilde Müdahil Olacağız”
Projede son aşamaya gelindiğini dile getiren Rektör Demir, kitap ve belgesel halinde sunulacak proje çıktılarının başta Batman halkı olmak üzere tüm kamuoyuyla paylaşılacağı bilgisini paylaştı. Batman Üniversitesi olarak Batman’ın faydasına olabilecek her türlü projeye aktif bir şekilde müdahil olacaklarını kaydeden Rektör Demir, bu tür projelerin artması için üniversitemizdeki akademik personele daha fazla teşvikte bulunulacağını sözlerine ekledi.