10
Mayıs
2022
Üniversitemiz Enerji Alanındaki Çalışmalarına Devam Ediyor

Yükseköğrenim Kurulu Başkanlığı tarafından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında enerji alanında pilot üniversite olarak seçilen Batman Üniversitesi, bu misyon doğrultusunda yaptığı çalışmalara “Enerjide Kritik Altyapıların Güvenliği: Ilısu Barajı” çalıştayı ile devam ediyor. 10-11 Mayıs 2022 tarihleri arasında Hasankeyf Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya; Batman Valisi Hulusi Şahin, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk ve Batman İl Jandarma Komutanı Kd. Albay Adem Taşkın’ın yanı sıra alanında uzman çok sayıda katılımcı iştirak etti.


Başol: “Kritik Altyapı Tesislerinin Ulusal Ekonomiye Önemli Ölçüde Katkısı Bulunmaktadır”
Açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştayda söz alan Batman Üniversitesi Çalıştay Temsilcisi Dr. Dünya Başol, kritik altyapı tesislerinin ulusal ekonomiye önemli ölçüde katkılarının bulunduğunu söyledi. Bu tesislerin hasar görmesinin, kısmen veya tamamen kullanılamaz duruma gelmelerinin ülke güvenliği ve ekonomisi ile toplumsal yaşam açısından olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olacağını anlatan Başol, kritik altyapıların çalışmaması veya kaybolması durumunda ülkelerin mevcutta bulunan  sağlık, çevre, teknoloji, ekonomi, siyaset ve ulusal güvenlik sistemlerindeki dengenin de bozulabileceğini sözlerine ekledi.  

Rektör Demir: “Enerji Alanında Yapılan Çalışmalara Sistematik Bir Şekilde Devam Edeceğiz”
Çalıştayda bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, bölgede ve Batman şehrinde bulunan enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması ve ülke ekonomisine katkılarını artırmak için daha fazla sorumluluk almaya ve akademik bir perspektif sunmaya çalıştıklarını ifade ederek enerji alanında yapılan çalışmalara sistematik bir şekilde devam edeceklerini belirtti.


Rektör Demir, Ilısu Barajı’yla ilgili olan ve bölgenin altyapısı için de ayrı bir önem taşıyan çalıştayın, enerji alanında ihtisaslaşma üniversitesi seçilen Batman Üniversitesinde ve özellikle Ilısu Havzası içerisinde özgül bir konuma sahip olması nedeniyle Hasankeyf’te yapılmasının da ayrıca önemli olduğunu söyledi.

Enerji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,  Emniyet Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığı, İran Araştırmaları Merkezi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Dicle Kalkınma Ajansı, Batman İl Jandarma Komutanlığı, Adnan Menderes Üniversitesi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü uzmanlarının da katıldığı çalıştayda, tarımdan güvenliğe, güvenlikten sulamaya birçok farklı konunun ele alınacağını ifade eden Rektör Demir konuşmasına şöyle devam etti: “Çalıştay sonucunda elde edilen veriler, rapor haline getirilerek devletimizin ilgili tüm birimleriyle paylaşılacak. Üniversitemiz, enerji alanında yaptığı ihtisaslaşma çalışmalarına tam hız devam edecek. Batman’ın ve bölgenin enerji alanında çok daha iyi noktalara gelmesi için üniversite olarak elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Şimdiden tüm katılımcılara teşekkür eder, verimli bir çalıştay olmasını dilerim.” 

 
Çalıştay açılışında konuşan Batman Valisi Hulusi Şahin ise enerji arz güvenliğinin önemine dikkat çekerek Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltabilecek kaynaklara sahip olduğunu ve bu doğrultuda enerji arz güvenliğinin sağlanabilmesi için de gerekli yatırımların yapıldığını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay oturumlarına geçildi.