02
Mayıs
2023
Uluslararası İş Birliklerini Artıran Üniversitemizde Karasal Kozmolojileri Atölyesi Başladı

Ulusal ve uluslararası ilişkilerde köprü olan Üniversitemiz, ‘Erasmus Blended’ anlaşması çerçevesinde, "Karasal Kozmolojileri" atölyesini başlattı. Almanya Hamburg Sanat Üniversitesi ve İtalya Bolzano Üniversitesinin Sanat ve Tasarım Fakülteleri ile imzalanan iş birliği kapsamında Batman’da 25 Nisan - 5 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan atölye çalışması; iklim değişikliği, mera ve çobanların yaşam koşulları, kırsal müştereklerimiz ve interdisipliner sanat metodolojileri üzerine odaklanıyor.


“Karasal Kozmolojiler” (Terrestrial Cosmologies) başlığı altında atölyeyi yürüten Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Pelin Tan, mimar Prof. Dr. Jesko Fezer, antropolog Prof. Dr. Elisabeth Tauber ile 30 öğrenci ve araştırmacının katıldığı atölye çalışması, Batman ilinde bulunan ve köy halkı tarafından Almancanın konuşulduğu Yakıtlı / Zeve köylerinde gerçekleştiriliyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2026 yılının “Çobanlar Yılı” olarak belirlenmesinin ardından köylüler ve Hasankeyf'den katılan çobanlar ile birlikte ekolojik yürüyüşler ve ortak çalışmaların yapıldığı proje kapsamında ekoloji, iklim değişikliği, meralar, hayvancılık, bitki örtüsü zenginliği, Dicle havzası ve çevresinde ayrıca Raman ve Dicle nehri bölgesinin yaşayan mirasının geleceği hakkında sanat eğitimi ve yöntemleri ile bilinç kazandırmak amacıyla ziyaretler gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde devam edecek atölyeler sonucunda bölgemizin ve Üniversitemizin tanınırlığı bir yayın haline getirilecek.


Rektör Demir: “Üniversitemizin, Bölgemizin Değişim ve Gelişiminin Uluslararası Boyutlara Ulaşması Mutluluk Verici”
Uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapan ve hem akademik hem de kültürel ilişkileri güçlendirmeye önem veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, “Kültürel farklılıklarımızın tanınır olması, değer görmesi ve farklı ülkelerden, disiplinlerden bilim insanlarını ve öğrencilerini şehrimizde ve üniversitemizde ağırlamanın gururu içerisindeyiz. Batman Üniversitesi uluslararası ortaklarını güçlendirerek bölgesinde ilklere imza atıyor. Uluslararası atölyeler sayesinde karşılıklı bilimsel ve kültürel etkileşimler uzun soluklu olacaktır” ifadelerini kullandı.