29
Mart
2022
TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölgesi Yarışması Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleşti

TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölgesi Yarışması üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşti. 28 Mart 2022 tarihinde Üniversitemiz Batı Raman Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen yarışmanın açılış törenine Batman Valisi Hulusi Şahin,  Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, ilimiz ve üniversitemiz yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.



Çavuş: “43 Tematik Alanda Proje Başlığı Bulunuyor”
Programda ilk olarak bir konuşma yapan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve geleneksel olarak her yıl gerçekleştirilen bu çalışmanın amacının öğrencileri geleceğe hazır bireyler olarak yetiştirmek olduğunu söyledi. 12 bölgede gerçekleştirilen yarışmanın Van Bölgesindeki illerinin Batman, Ağrı, Bitlis, Hakkâri, Muş, Siirt ve Şırnak olduğunu kaydeden Çavuş,  43 tematik alanda proje başlığı bulunduğunu belirtti. Jüri değerlendirmesi sonucunda belirlenen projelerin bölge sergisinde sunulduğunu anlatan Çavuş, daha fazla proje üretimi için yapılan tüm gayretleri takdir ettiğini sözlerine ekledi.



Kurtaran: “5 Alanda 5 Proje İlimizi Temsil Edecek”
Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran ise konuşmasında gençlerimizin hayatını şekillendirecek olan böylesine önemli bir yarışmaya ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını söyledi. Türkiye finallerine gönderilecek olan projelerin belirleneceği yarışma için bölgemizi temsil edecek olan öğrencilerimizi şimdiden tebrik eden Kurtaran, yarışma sonucunda 5 alanda 5 projenin ilimizi temsil edeceğini söyledi. İlerleyen günlerde TÜBİTAK Bilim Şenliği düzenleneceğini anlatan Kurtaran, TÜBİTAK’ın kitap yayınları ve kütüphane desteklerinin devam ettiğini kaydetti.  



Rektör Demir: “Bölgemizde Yeni El Cezeri’lerin ve Aziz Sancar’ların Çıkmasını Umut Ediyoruz”
Programda bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, bu yıl 16.sı düzenlenen TÜBİTAK 2204-B ortaokul proje yarışmalarının Batman’da gerçekleştiriliyor olmasından mutlu olduklarını ifade etti. Bu proje yarışmalarıyla TÜBİTAK’ın ülkemizde ortaokul öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlamalarını amaçladıklarını anlatan Rektör Demir sözlerine şu şekilde devam etti: “Proje yarışmasının çarpan etkisini artırmak için ilimiz genelinde birçok milli eğitim öğrencimizi kampüsümüzde ağırlamak ve gelen misafirlerimize kampüsümüzü, laboratuvarlarımızı ve üniversitemizin imkânlarını tanıtarak onlara yeni ufuklar açma hedefindeyiz. Batman Üniversitesi olarak üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Ön lisanstan doktoraya kadar çeşitli seviyelerdeki öğrencilerimizin akademik gelişimlerini, mesleki becerilerini ve sosyal yeteneklerini geliştirmelerini ana misyon olarak gördüğümüz gibi ayrıca ilimizde okuyan ortaokul ve lise öğrencilerimizin de hayatlarına dokunmak için çalışmaktayız.  Batman Belediyesi ve Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber yürütmekte olduğumuz ‘Hayata Dokun’ projesi ile ilimiz liselerinde okuyan çocuklarımızı motive etmek ve hayatlarına yön vermek için herhangi bir dünyalık beklentisi olmaksızın başta ben olmak üzere birçok akademisyenimiz okullarımıza ziyaretlerde bulunmaktayız ve bu ziyaretleri sürdürmek istiyoruz. Batman Üniversitesi olarak yaptığımız bilimsel faaliyetler sayesinde ülkemizin, bölgemizin ve Batman’ın gelişimine katkı sunma hedefindeyiz. Yaptığımız çalışmalar sayesinde bölgemizde yeni El Cezeri’lerin, Aziz Sancar’ların çıkmasını ummaktayız.”



Vali Şahin: “Öğrencilerimize Bilimsel Düşünceyi ve Bilgi Biriktirmeyi Öğretmeyi Amaçlıyoruz”
Rektör Demir’in ardından bir konuşma yapan Batman Valisi Hulusi Şahin ise bu etkinliklerle bölgemizin 7 ilinden gelen öğrencilerimizin bilimsel düşünceyi ve bilgi biriktirmeyi ortaokul çağlarında düşünce sistemlerinin temeline oturtmaya çalıştıklarını söyledi. “Metodolojik düşünmeye başlarsak hayatımızı daha düzgün mecralarda sürdürebiliriz.” diyen Vali Şahin sözlerine şu şekilde devam etti: “Metotlarımız; sorgulamayı, incelemeyi ve araştırmayı gerektirdiği için çalışmaların daha sağlıklı ilerlemesini sağlar. Bu çalışmaların ekip çalışmasını gerektirdiğini ve bunu uygulamalı olarak öğrencilerimize öğretmesi adına çok güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Umuyorum bölgemizi temsil edecek olan tüm projelerimiz ülke yarışmasında da çok güzel sonuçlar alırlar. Yapılan çalışmalar için emek veren herkese teşekkür ediyorum.”



Yapılan konuşmaların ardından Üniversitemiz Mühendislik –Mimarlık Fakültesinde 106 projenin sergilendiği sergi alanını ziyaret eden katılımcılar, öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldılar.