24
Temmuz
2024
Rektör Prof. Dr. İdris Demir’in Gazeteciler ve Basın Bayramı Mesajı

24 Temmuz 1908 tarihinde ilan edilen II. Meşrutiyet ile sansür kaldırılmış; matbuatın serbest hale gelmesiyle Türkiye’de özgür ve bağımsız basının doğmasına zemin hazırlanmıştır. Her türlü sansürün kaldırılması, gazetecilerin hiçbir baskı altında kalmaksızın mesleklerini özgürce icra etmesine imkân sağlamış, sonrasında ise her yılın 24 Temmuz günü Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak ilan edilmiştir.
Basın özgürlüğü denildiğinde; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarının özgürce kullanılması anlaşılmaktadır. Tarafsız, güçlü, güvenilir ve özgür bir basın; demokratik, çok sesli ve açık toplumların en önemli özelliklerinden biridir. Basın özgürlüğü ile demokrasinin vazgeçilmez hususlarından olan düşünce ve ifade özgürlüğü, haber alma ve yayma hakkı gibi birinci kuşak haklar da güvence altına alınmış olur.  Bu açıdan basının; kamuoyunun doğru ve tarafsız bilgiye ulaşmasını sağlayarak toplumun aydınlanmasına, kendini özgürce ifade etmesine, bilgi edinmesine ve gelişmesine sağladığı katkının önemi büyüktür.  
Bu anlamlı günde tekrar hatırlamak gerekir ki; her türlü zorluğa rağmen basın meslek ilkelerine özünden bağlı kalarak yayın yapan basın mensupları takdiri fazlasıyla hak etmektedir. Bu vesile ile tüm basın emekçilerimizin 24 Temmuz Basın ve Gazeteciler Bayramı’nı kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.