05
Ekim
2023
Rektör Demir Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi Öğrencileriyle Buluştu

Akademisyen - Öğrenci Buluşmaları İş Birliği Protokolü çerçevesinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi öğrencileriyle buluştu. 3 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen buluşmada Rektör Demir, “Meslek Seçimi ve Kariyer Planlama” konulu bir sunumda bulundu.
Rektör Demir: “Öğrenciler Bilgiyi Sadece Ezberlememeli Etkin Biçimde Kullanabilmelidir”
Sunumuna 21.yy.’da dünyada meydana gelen değişim hızının artan bir oranla devam ettiğine dikkat çekerek başlayan Rektör Demir,  teknolojinin hızlı ilerlemesi, küresel bağlantıların güçlenmesi ve toplumsal dönüşümler, bu değişim hızını artırmaktadır ifadesini kullandı. Zaman içerisinde bilginin her gün katlanarak arttığını belirten Rektör Demir, “Artan bilginin etkisinin ve çeşitlenmesinin günümüz öğrencilerinin beceri ve yeterliklerinde bazı değişimlere neden olduğunu, bu bağlamda günümüzde öğrencilerden beklenenin bilgiyi yalnızca ezberlemek olmadığını, belki bilgiye kendisinin ulaşması, tasnif etmesi, paylaşması ve etkin biçimde kullanabilmesi gerektiğini” söyledi.



Rektör Demir: “Kariyer Planlamasına Eğitimin İlk Basamağında Başlanmalıdır”
Doğru kariyer planlamasının eğitimin ilk basamağı ile birlikte başlanması gerektiğini vurgulayan Rektör Demir, öğrencilerin “öğrenimim tamamlandığında dünya nasıl bir yer olacak, nasıl koşullar mevcut olacak?” benim hangi bilgi ve becerilere ihtiyacım olacak? Benim öğrenme verimliliğimi en üst düzeye çıkaran koşullar, ortamlar ve ilgi alanları nelerdir?” sorularına cevap vererek kariyer planlamaları şimdiden yapabileceklerini kaydetti.



Rektör Demir: “Öğrenciler Değişen Yaşam Koşullarına Karşı Esneklik Gösterip Uyum Sağlamalılar”
21. yüzyılda revaçta olacak mesleklerden bahseden Rektör Demir, Dünya Ekonomik Forumu Geleceğin Meslekleri Raporuna göre yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanı, büyük veri uzmanı, üretim otomasyon uzmanı, bilgi güvenliği uzmanı, robotik mühendisi, iş geliştirme uzmanı, veritabanı ve ağ güvenliği uzmanı gibi meslek gruplarında talebin her geçen gün artacağının ön görüldüğünü ifade etti. 21. yüzyıl becerilerinin neler olması hakkında farklı kurum ve kuruluşların çeşitli çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Rektör Demir sözlerine şöyle devam etti: “Öğrenciler bilgiye erişmeyi, bilgiyi sorgulamayı, araştırmayı, medya metinlerini anlamayı, çözümlemeyi ve teknoloji araçlarının etkin kullanımını bilmeleri elzemdir. Bilginin akış hızına yetişebilmek ve çağa uyum sağlamak için öğrencilerin yeni bilgileri öğrenmesi ve kendilerini geliştirmeleri beklenmektedir. Aynı zamanda değişen yaşam koşullarına karşı esneklik gösterip uyum sağlamalılar öğrenciler, ikili ilişkilerde sosyal yaşamda saygı göstermeyi bilmeliler, aldığı  sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmek ve kendi kişisel yaşamını yönetebilme kabiliyetine sahip olmaları gerekmektedir.
Yalnızca bilgi ve beceri kazanmanın hayatı göğüslemek için yeterli olmayacağını belirten Rektör Demir, “Tüm bunlar ile birlikte gerekli olan; insana ait evrensel, yerel, maddi, manevi, mesleki, ahlaki, milli tüm değerleri kapsayan ve kuşatan bir olgunlaşma, gelişme, ilerleme, değişimdir” diyerek Sunumuna son verdi.