10
Ocak
2022
Rektör Demir Moderatörlüğünde Dijital Gazetecilik Webinarı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in moderatörlüğünde Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Edibe Sözen’in katılımıyla “Dijital Gazetecilik” konulu bir webinar gerçekleştirildi. 10 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirilen webinara öğrenciler yoğun katılım gösterdi.
Rektör Demir: “Dijitalleşme Enformasyon Akışının Sağlanması Açısından Çok Önemli”
Webinarın başlangıcında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak bu önemli günde gazetecilik mesleğinin günümüz koşullarında geldiği seviyeyi anlatabilmeyi amaçladıklarını söyledi. Haber alma ve enformasyon akışının sağlanması açısından gazetecilik mesleğinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Rektör Demir, gazeteciliğin gelişiminin her geçen gün daha da arttığını dile getirdi.



Prof. Dr. Edibe Sözen: “Teknolojinin Gelişimi Gazeteciliğin Gelişimine Büyük Katkı Sağladı”
Gazeteciliğin 15. yüzyılda matbaanın icat edilişine dayanan derin bir serüveni olduğundan söz ederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Edibe Sözen, yazılı kültüre geçilmesiyle haberciliğin gelişim gösterdiğini ifade etti. Matbaanın icadıyla insanlığın büyük bir dönüşüm yaşadığını anlatan Sözen, bu dönüşümden her alanın kendine has bir şekilde etkilendiğini dile getirdi. İçinde bulunduğumuz çağda teknolojinin hızla gelişmesiyle tüm dünyanın büyük bir dönüşüm sürecine girdiğini belirten Sözen, gelişen teknolojiyle dünya üzerinde yaşanan tüm olaylardan anında haberdar olunabildiğini ve gazetecilik alanında dijitalleşmeye yönelimin arttığını söyledi.
Sözen: “Ülkelerin Zenginliği Artık Sahip Oldukları Veri Çokluğuyla Ölçülüyor”
Geleneksel dünyada ülkelerin zenginliğinin bir zamanlar petrolle ölçüldüğünü vurgulayan Sözen, günümüz dünyasında ülkelerin zenginliğinin sahip oldukları dijital gelişim, enformasyon çokluğu ve veri tabanlarındaki bilgilerle ölçüldüğünü kaydetti. Sosyal medyanın gelişimi ve insanlar arasında yoğun kullanımının dijital gazeteciliği ön plana çıkardığını dile getiren Sözen, bazı ülkelerde sosyal medya haberlerinin güvenli bulunmadığını bazı ülkelerde ise güvenilir bulunarak neredeyse tüm enformasyonun sosyal medya aracılığıyla takip edildiğinin altını çizdi.



Sözen: “Pandemi Döneminde Dijital Haber Sitelerine İlgi Arttı”
Toplumda daha önce gazete okuma kültürü yaygınken pandemi döneminde yapılan düzenlemeler ile birçok alanda online gazete kültürüne geçildiğinden söz eden Sözen, gazetecilerin de çağa ayak uydurarak dijital gazeteciliğe yöneldiğini söyledi. Dijital gazeteciliğin yanı sıra dünya üzerinde robot haberciliğin de bazı ülkelerde yaygın olarak kullanıldığını belirten Sözen, robot habercilik sayesinde tüm dünyada yaşanan birçok olay hakkında anında enformasyon akışı sağlanabildiğini ifade etti. Günümüzde gençlerin haberleri takip ederken çoğunlukla sosyal medyadan faydalandığını dile getiren Sözen, insanların haberleri okuyarak ve araştırarak takip etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Öğrencilerden gelen soruların Prof. Dr. Edibe Sözen tarafından yanıtlanmasıyla webinar sona erdi.