12
Aralık
2023
Rektör Demir İnsan Hakları Kabulünün 75.Yılında Cenevre’de Düzenlenen Programa Katıldı

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 75: Ortak Değerlerimiz ve Çözüm Yolu adlı girişim 10, 11 ve 12 Aralık 2023'te Cenevre'de gerçekleştirildi. Girişim, BM İnsan Hakları öncülüğünde üç ana hedef; evrensellik, ilerleme ve katılıma odaklanan bir vizyon benimsedi. Bölgesel merkezlerden ve dünya çapından çevrimiçi katılımla insan haklarının geleceğine yönelik küresel taahhütlerin ve fikirlerin duyurulduğu bir ortam oluşturuldu. Düzenlenen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir de katıldı. Girişimde; ekonomik, sosyal, kültürel, sivil ve siyasi hakların yanı sıra kalkınma ve çevre haklarını kapsayan temalara odaklanıldı.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 75, Üye Devletlerin ve ilgili tüm aktörlerin katılımı desteklenmesi, insan hakları mimarisine güvenmesi, vaatlerine olan inancı ve hakların korunmasını sağlamak için pozitif bir güç oluşturmasını hedefliyor.



İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi için konuşmacılar özetle; “Yeniden doğuş genellikle yok oluşun ardından gelir. Ve böylece, İkinci Dünya Savaşı sonrasında, 10 Aralık 1948'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni kabul etti. Bildirge, pek çok kişinin hayata geçirdiği ancak başkalarının ulaşamadığı hak ve menfaatleri ele alan 30 maddeden oluşan bir yaşam rehberidir. Bildirge’ de eğitim, istihdam, adil ücret, oy hakları, sağlık hizmetleri ve daha fazlasına erişim; cinsiyet, ırk, etnik köken veya din ne olursa olsun ifade özgürlüğü, mahremiyet ve karşılıklı saygı alanlarında haklar açıkça ortaya konmuştur.” ifadelerini kullanıldı.

Konuyla hakkında konuşan Rektör Demir  “İnsan haklarının evrensel düzeyde eşitliğini teşvik etmek, günümüzün küresel zorluklarıyla mücadele etmeye çalışan birçok topluluğun çeşitliliğini, güçlü yanlarını ve başarılarını onurlandırır. Bize insan haklarının tartışılamaz olduğunu hatırlatır ve biz de onu, ortak sorunlarımıza çözüm bulabileceğimiz bir temel olarak sahipleniriz”  dedi.