16
Temmuz
2022
Rektör Demir Gün Boyu Süren 15 Temmuz Etkinliklerine Katıldı

15 Temmuz ruhunun diri tutulması gerektiğini ve bu ruhu öğrencilerine de aşılamayı amaç edindiklerini her daim vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında gün boyu devam eden etkinliklere katıldı. Etkinliklere; Batman Valisi Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp, Garnizon Komutanı Hava Seyrüsefer Albay İhsan Kaplan, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Eray Akkavak, İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Adem Taşkın, İl Müftüsü Nihat Kök, kamu kurum müdürleri, siyasi partilerin yöneticileri, şehit yakınları, gaziler ve aileleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Sabah saatlerinde Karşıyaka Mahallesi Bozooğulları Mezarlığı’nda bulunan Şehit Mazhar Songur ve Şehit Mehmet Sait Cengiz’in kabirlerinin ziyaret edilerek ruhlarına Kur’an-ı Kerim okunması ve kabirlerine çiçek bırakılmasıyla başlayan etkinlikler, Belde Mahallesinde bulunan Şevket Başak Camii’nde Cuma namazı öncesi şehitlerimizin ruhuna Kur’an-ı Kerim ve mevlit okunmasıyla devam etti.



Üniversitemiz Tarafından Düzenlenen Fotoğraf Sergisinin Açılışı Gerçekleştirildi
Batman Valiliği tarafından düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programına birçok farklı etkinlikle katılan üniversitemiz tarafından Atatürk Parkı’nda 15 Temmuz konulu fotoğraf sergisinin açılışı, Vali Ekrem Canalp, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve il protokolü üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Batman halkı tarafından da yoğun ilgi gören serginin gezilmesinin ardından kutlamalar için Atatürk Parkı’nda kurulan alana geçildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve Batman Valisi Ekrem Canalp, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdiler.



Rektör Demir: “15 Temmuz Yepyeni Bir İman ve Ruhla Yeniden Dirilişin Yıldönümüdür”
Konuşmasına, 15 Temmuz’un yaşadığımız ihanetin ve aynı gün gelen kurtuluşun, yepyeni bir iman ve ruhla yeniden dirilişin yıldönümü olduğu sözleriyle başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, bugünün milletin, cesareti ve kararlılığı ile vatanını savunmasının, ihanete karşı tek yürek halinde direnişinin, bir milletin destan yazışının, tarih boyunca yazdığı destanlara bir yenisini ekleyişinin yıldönümü olduğunu vurguladı. 15 Temmuz’un aynı zamanda vatanı bölmek isteyenlerin heveslerinin kursaklarında bırakıldığı günün yıldönümü olduğunun da altını çizen Rektör Demir, 15 Temmuz’un farklılıkların bir yana bırakıldığı, her kesimden insanın vatan savunması için bir araya geldiği, tek yürek olduğu, kardeşliğin, bir olmanın, birlik olmanın ne kadar önemli olduğunu hatırladığımız günün yıldönümü olduğunu söyledi.

Tarihimizin en anlamlı günlerinden biri olan bu 15 Temmuz akşamında yurdumuzun her tarafında okunan hatm-i şerifleri, duaları, Kur’an-ı Kerim tilavetlerini şehitlerimizin ruhlarına hediye ettiklerini belirten Rektör Demir, 15 Temmuz vesileyle tarih boyunca vatan için, din için, millet için, bağımsızlığımız için canlarını feda etmiş tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet dilediğini ifade etti.

Rektör Demir: “Vatanı İşgal Etme ve Düşmana Teslim Etme Teşebbüsünü Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımızın Çağrısına Uyan Milletimiz Engellemiştir”
Bu hain darbe ve işgal girişiminin milletimize, Meclisimize, demokrasimize, Cumhuriyetimize, aydınlık yarınlarımıza, şanlı ordumuza ve gençlerimizin geleceğine karşı yapıldığını kaydeden Rektör Demir, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Vatanı işgal etme ve düşmana teslim etme teşebbüsünü bu milletin öz evlatları, gerçek evlatları, Başkomutanımızın, Cumhurbaşkanımızın çağrısına uyarak sokaklara, meydanlara inerek, havalimanlarını doldurarak namluların, tankların, helikopterlerin, uçakların karşısına dikilerek engellemiştir. 251 şehidimiz, o geceyi planlayan iç ve dış mihraklara karşı vatan nasıl savunulur göstermişlerdir. Onlar ki canlarından geçmiş, ama hainlere geçit vermemişlerdir! Onlar, Kurtuluş Savaşı’ndaki Mehmetçiklerimizin gösterdiği cesaret ve fedakarlığı göstererek şehit düştüler. Yavrusunun öksüz büyümesini göze alıp vatansız kalmasına razı olmayan Nene Hatunlar gibi, Şerife Bacılar gibi, İstanbul’a ilk sancağı çeken Ulubatlı Hasanlar, Çanakkale’yi düşmana dar eden Seyit Onbaşılar gibi korkmadan savaştılar. Aziz ecdadın kutlu gücünü yüreğinde hisseden, hainlerin karşısına tek başına dikilen, otuz kurşuna göğüs geren ama ihanete geçit vermeyen Ömer Halisdemir’in attığı o ilk kurşunla başlayan direnişte, vatanın dört bir yanında şehadet şerbetine nail oldular!..  Şehitler Tepesi’nde buluşup, aziz ecdadımızın saflarına katıldılar… Allah hepsinden razı olsun…”

Böylesi ihanetleri bu vatanın bir daha yaşamaması için gençlerin çok iyi yetiştirilmeleri gerektiğini hatırlatan Rektör Demir, bunun için ellerinden gelen her gayreti göstereceklerini, gençlerin kalplerini imanla, zihinlerini bilgiyle donatmak zorunda olduklarını söyleyerek konuşmasını tamamladı.  



Vali Canalp: “Bu Kadar Kıymetli Bir Ülkede Yaşamak da Bedeli Beraberinde Getiriyor”
Vali Ekrem Canalp, konuşmasında Türkiye’nin; kıtaların, iklimlerin ve medeniyetlerin kesiştiği bir ülke olduğunu, bu kadar kıymetli bir ülkede yaşamanında bir bedeli beraberinde getirdiğini ifade etti. Bu ülkenin geçmiş yıllar boyunca çok farklı medeniyetlere, çok farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını belirten Vali Canalp, bu ülkenin aynı zamanda birçok istilaya da maruz kaldığını ifade etti.

Vali Canalp: “Biz Dünya Demokrasi Tarihine Altın Harflerle Yazılmış Olan, 15 Temmuz Destanı’nı Yazdık”
 Ülke olarak bütün dünyadaki sıcak çatışmaların yaşandığı merkezin ortasında olduklarını vurgulayan Vali Canalp konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bütün bunlara rağmen biz bu ülkede barış ve huzur içerisinde yaşamayı başarabiliyoruz. Huzur ve barış içerisinde yaşayan bu millete 15 Temmuz’da bir bedel ödettirilmek istenmiştir. Kökü ve kumandası dışarda olan ve devletin içerisine sızmış olan bir yapı, 15 Temmuz’da bir ihanet oyununa kalkıştı. Amaç neydi derseniz? Amaç sadece bir darbe yapmaktan ibaret değildi. Amaç çok daha öteydi. Amaç Türkiye’de bir iç savaş çıkarabilmek ve Türkiye’den bir Suriye, bir Afganistan, bir Irak ve Libya çıkartabilmek planıydı. Ama milletimiz her zaman olduğu gibi ferasetini gösterdi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hitaplarından sonra herkes meydanlara koştu. Biz dünya demokrasi tarihine altın harflerle yazılmış olan, 15 Temmuz Destanı’nı yazdık. O gece, Türkiye’nin 81 vilayetinde; Türkü, Kürdü, Ailevisi, Sünnisi, Arabı ve Romanı herkes ama herkes tek bir hedefe yönelmişti. Hepimiz o gece bir olmanın, bütün olmanın ne demek olduğunu hem yeni yetişen nesillerimize hem de bütün dünyaya güçlü şekilde haykırma imkânına kavuşmuş olduk. 15 Temmuz’da yaşanan başarı, halkımızın birlik ve beraberliği sayesinde gerçekleşti. Biz bu başarıyı şehitlerimizin kanıyla, gazilerimizin de fedakârlıklarıyla elde edebildik. Dirliğimizin kaynağı birliğimizdir. Eğer bir vatana ve devlete sahip olamazsak, hiçbir şeye sahip olmayız.”

Konuşmaların ardından “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve sporculara Vali, Garnizon Komutanı ve Cumhuriyet Başsavcı Vekili tarafından ödülleri verildi. Daha sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yaptığı "15 Temmuz Millete Sesleniş Konuşması" dev ekrana yansıtıldı.



Kur’an-ı Kerim okunması ve mehter takımının gösterileriyle devam eden program; Batman Belediyesi Müzik Korusu ve Batman Üniversitesi Müzik topluluğunun konserleriyle sabah ezanına kadar devam etti.