11
Kasım
2021
Rektör Demir 10 Kasım Atatürk’ü Anma Etkinliklerine Katıldı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, ilimizde ve üniversitemizde düzenlenen 10 Kasım Atatürk’ü Anma Etkinliklerine katıldı. İlk olarak Batman Valiliği tarafından Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihalinin 83. yıldönümü sebebi ile bir anma programı düzenlendi. 10 Kasım 2021 tarihinde düzenlenen programa  Batman Valisi Hulusi Şahin, Garnizon Komutanı Hava Seyrüsefer Albay İhsan Kaplan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve ilimizin yöneticileri katıldı.



Batman Valiliği Bahçesi Tören Alanında Atatürk anısına Batman Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Batman Belediyesi tarafından çelenk sunulması ile başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile devam etti. TOBB Güzel Sanatlar Lisesi Müzik öğretmeni Duygu Tunç’un günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan kısa bir video izlendi. Öğrenciler tarafından “Bir Tutkudur Mustafa Kemal” ve “Mustafa Kemal’i Düşünüyorum” adlı şiirlerin okunması, “Benim Adım Mustafa” isimli oratoryo gösterimi ve Akapella müzik performansı ile türkülerin söylenmesinin ardından gerçekleştirilen ödül töreni ile anma programı sona erdi.





Üniversitemizde Atatürk’ün Anısına Çelenk Sunuldu
Üniversitemizde 10 Kasım Atatürk’ü Anma Etkinlikleri kapsamında Milli Birlik Anıtında çelenk sunma töreni yapıldı. Düzenlenen törene Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin ile Prof. Dr. Rohat Cebe, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akbaş, Genel Sekreter Doç. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ile akademik ve idari personel katıldı.



Törende Milli Birlik Anıtına üniversitemiz adına çelengi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rohat Cebe sundular. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bayrağımızın göndere çekilmesi ile sona erdi.



Atatürk Sonrası Türkiye’nin Siyasal Dönüşümü İsimli Bir Konferans Düzenlendi
Çelenk sunma töreninin ardından Batı Raman Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonunda Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Tekin İdem tarafından “Atatürk Sonrası Türkiye’nin Siyasi Dönüşümü” isimli bir konferans verildi. Dr. Öğr. Üyesi Tekin İdem, konuşmasına milli mücadele ve cumhuriyetin ilanı sürecinde mücadele eden başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi yad ederek başladı. Bugünkü Türkiye’nin siyasal durumunun ortaya çıkış sürecinin İstanbul’un işgal edilmesi üzerine Atatürk’ün başlattığı milli mücadele ile başladığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Tekin İdem, bu dönemde Büyük Millet Meclisinin açılması ile birlikte millet egemenliğinin hâkim olmaya başladığını söyledi. Milli mücadele dönemi sonrasında da millet egemenliğinin giderek güçlendiğinden bahseden İdem, çok partili hayata geçilmesinin demokratik yönetime katkılarından bahsetti. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca cumhuriyet ve demokraside büyük gelişmelerin yaşandığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Tekin İdem, aynı zamanda cumhuriyete ve demokrasiye zarar vermeye çalışan darbeleri ve faaliyetleri de anlattı.





Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar Söylendi
Konferans sonrası Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in de katılımı ile Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri tarafından “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar” temalı bir konser verildi.



Atatürk’ü ve Atatürk’ün kurduğu cumhuriyeti yaşatmayı ve Atatürk’ün ruhunu gelecek nesillerde oluşturmayı amaçlayan Prof. Dr. İdris Demir, cumhuriyet bilincini korumak için yapılan bütün çalışmalara destek vereceklerini belirtti. 



Etkinlik sonrası katılımcılara ATAM tarafından üniversitemize hibe edilen Doç. Dr. İsmet Özen ve Doç. Dr. Yüksel Özgen’in kaleminden “Bir Milletin Atasına Vedası” adlı kitap hediye edildi.