26
Ekim
2022
IEEE Global Energy Conference 2022 Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Başladı

Yükseköğretim Kurulu tarafından enerji alanında pilot üniversite seçilmesinin ardından alanla ilgili önemli çalışmalara imza atılan Batman Üniversitesinin ev sahipliğinde, Türkiye’de ilk kez düzenlenen IEEE Global Energy Conference 2022 (GEC2022)  başladı. Üniversitemiz Merkez Kampüsü Konferans Salonunda 26 Ekim’de başlayan ve 29 Ekim’de sona erecek konferansın açış programına, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir,  üniversitemiz yöneticileri, enerji alanında uzman kişiler, akademik ve idari personel, alana ilgi duyan araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.


 
Rektör Demir: “Gelecek Enerjidedir Bilinciyle Hareket Ediyoruz”
Yüz yüze ve çevrimiçi olarak hem Türkçe hem de İngilizce bildirilerin sunulduğu konferansın açış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, bütün insanlığı ve dolayısıyla devletleri her açıdan ilgilendiren enerjinin, bir devletin diğer dünya devletleriyle rekabet edebilme potansiyelini, savunma ve güvenlik gücünü belirleyen en kritik unsur haline geldiğine dikkat çekti. Ukrayna’daki savaşın ardından yaşanan küresel enerji krizinin, enerji güvenliğinin önemini ve enerjinin tüm dünyayı etkileyebilecek bir güce sahip olduğunu gözler önüne serdiğini belirten Rektör Demir, içinde bulunduğumuz çağın gerekliliklerine uyum sağlayabilmek ve olası krizleri en az hasarla atlatabilmek için “gelecek enerjidedir” bilinciyle hareket ederek enerji kaynaklarını, yenilikçi tüketim modelleriyle kullanmamızın elzem olduğunu vurguladı.


 
Rektör Demir: “Ülkemizin Belirlediği Vizyona Uyumlu Olarak Enerji Alanında Önemli Çalışmalar Gerçekleştiriyoruz”
Enerji arz güvenliğini güçlendirmek için ülkemizde önemli çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Rektör Demir konuşmasına şu şekilde devam etti: “2021 yılında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında enerji alanında pilot üniversite seçilen Batman Üniversitesi olarak biz de ülkemizin belirlediği vizyona uyumlu, enerji alanında önemli çalışmalar gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bölgede ve Batman şehrinde bulunan enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması ve ülke ekonomisine katkılarının artırılması için daha fazla sorumluluk almaya ve akademik bir perspektif sunmaya çalışmaktayız. Bu kapsamda, üniversitemizde “Enerji ve Toplum” ana temalı sempozyum, Enerji Ekonomisi alanında dünyaca ünlü bilim insanı Beijing İnstitute of Technology öğretim üyesi Prof. Dr. Muhammad Shahbaz’ın katılımıyla Enerji Ekonomisi Webinarı,  “Enerjide Kritik Altyapıların Güvenliği: Ilısu Barajı” çalıştayı gibi programlar düzenledik. Üniversitemizin ev sahipliğinde  Azerbaycan Devlet Neft ve Sanayi Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Batman Enerji Zirvesi’22’yi enerji alanında uzman kişilerin katılımıyla gerçekleştirdik. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından itibaren Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği (İngilizce) bölümünü ve Beşiri Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi programını aktif hale getirdik. Bugün de IEEE Global Energy Conference 2022’ye ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz.  25 ülkeden 142 katılımcı ile 19 farklı oturumda gerçekleştirilecek konferansta, 84 bildiri ve araştırma makale sunumları online ve yüz yüze olarak yapılacak. Konferansın çıktıları Web of Science tarafından indekslenecektir.”


 
Rektör Demir, konferansın gerçekleşmesinde emeği geçen kurul üyelerine, sponsorlara, IEEE, IEEE Türkiye, IEEE Power Energy ve IEEE Power Elektronik Chapterlarına, davetli konuşmacılar Josep Guerero, Hassan Bevrani ve Qobad Shafee’ye, bildirileri ve çalışmalarıyla konferansa katılım sağlayan tüm bilim insanlarına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Konferansa ilişkin bilgiler aktaran Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Musa Yılmaz ise Türkiye’de ilk kez Batman Üniversitesinde düzenlenen IEEE Global Energy Conference 2022’ye ev sahipliği yapmaktan ve birbirinden değerli katılımcıları ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek destekleri için Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’e teşekkür etti.
Rektör Demir’in açış konuşmasının ardından davetli konuşmacılardan Josep Guerero online bir sunum yaparken Hassan Bevrani ve Qobad Shafee ise salondaki katılımcılarla yüz yüze sunumlar gerçekleştirdiler. Konferans,  Rektör Demir’in, Hassan Bevrani ve Qobad Shafee’ye hediye takdiminde bulunması ve hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından farklı oturumlardaki bildirilerin sunulmasıyla devam etti.