26
Eylül
2024
Hassas Tarım Ve Tarımda Enerji Verimliliği Projelerinde Kapanış Toplantısı Yapıldı

GAP Destekli "Hassas Tarım Sistemleri ve Tarımda Enerji Verimliliğinin Teşvik Edilmesine Yönelik Eğitim, Bilinçlendirme ve Mentörlük Desteği" Projesi Kapsamında Değerlendirme ve Kapanış Programı Düzenlendi. Batman Valisi Ekrem Canalp, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş’in Katıldığı Programda Proje Sunumları Yapıldı.
Üniversitemiz Enerji Koordinatörlüğü öncülüğünde yürütülen “Hassas Tarım ve Tarımda Enerji Verimliliği” başlıklarıyla proje sunumları gerçekleşti. Batman Valisi Ekrem Canalp’in onur konuğu olarak katıldığı program, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ve Batman Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güneş’in açılış konuşmalarıyla başladı.



Açılış konuşmasında; hassas tarım, enerji verimliliği ve yerli-millî kaynakların kullanımının ülkemizin en önemli politikalarından biri olduğuna değinen Rektör Demir; “Üniversitemiz tarım alanındaki ar-ge projeleri için TÜBİTAK, GAP ve BAP araştırma geliştirme desteklerinden faydalanmak amacıyla çalışmalar yapmış olup Üniversite-Sanayi İş Birliği çatısında ise KOSGEB ve TÜBİTAK destekleri almaya hak kazanmıştır. Hassas tarım, eski üretim usullerinin üretimde terk edildiği ve ekili alanlarda mahsullerdeki değişikliği yüksek teknolojiyi kullanarak ölçmek ve arazileri verimli şekilde kullanmak için uygulanan yöntemlerin tümünü ifade ediyor. Sulama yöntemi, ekim işlemleri, gübreleme takviyesi gibi uygulamalarda artık hassas tarım yöntemleri tüm dünyada yaygınlaşmaktadır. Özellikle de tarım alanlarının verimli kılınması, yılda en az iki ürün ekiminin yapılması, ürün çeşitliliğinin geliştirilmesi hususunu ısrarla vurgulayan ve bu yöndeki uygulamaların geliştirilmesine öncülük eden Sayın Valimize teşekkür ediyorum” dedi.



Tarım alanında tüketilen enerjinin verimli kullanılması ile millî kaynakların dışa aktarılmasının önüne geçilmesinin hedeflendiği ve daha uygun maliyetli bir üretime olanak sağlandığını ifade eden Rektör Demir; “Bu vesile ile dünyanın yöneldiği yerde Ülkemizin üretimini geliştirmek ve bölgesel kalkınmayı katkı vermek amacıyla Üniversitemizce enerji alanında üç ayrı proje başlığı altında yürütülen çalışmalarımıza hassas tarım sistemleri ile tarımda enerji verimliliği projesini de ekledik. Üniversitemizin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Program kapsamında ‘Enerji’ alanında ihtisaslaşmasının ardından yürüttüğümüz projeleri “Enerji Vadisi”, “Enerjide Yeni Trendler” ve “Enerji ve Sanayi” temasıyla 2025 yılına kadar tamamlamayı planlıyoruz. Bugün burada icra edilen bu kapanış programında Tarım İnovasyon Merkezinde üretilen projelerin tanıtımı yapılacaktır. Kurulan merkezin mentörlük desteği ile hazırlanan projelerde gelinen son aşama değerlendirilecektir. Projelerin hazırlanmasında ve yürütülmesinde emeği geçen hocalarımı ve paydaşlarımızı tebrik ederim” ifadelerini kullandı.



Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş yaptığı konuşmada, “ İlimizde özellikle pamuk, mercimek, buğday, mısır gibi çeşitli ürünler elde ediyoruz. Fakat hedeflediğimiz rekolteyi elde edemiyoruz. Üründe verimlilik, enerjinin verimli kullanılması ve hassas tarım uygulamaları konusunda çiftçimizi bilinçlendirmemiz gerekiyor. Batman için özellikle fıstık çok önemli. Türkiye’deki en güzel fıstık bu coğrafyada yetişmektedir. Ancak fıstık yetiştirirken ilimizdeki ürün çeşitliliğini de korumamız gerekiyor. Bağcılık, seracılık ve hububat ürün çeşitliliğimizin en önemli unsurlarıdır. Mezrone üzümü Batman Ticaret Borsasının gayretiyle coğrafi işaret olarak tescil edildi.  Bölgemizde bağcılık ve seracılık alanındaki ilerlemelerde Sayın Valimizin çok katkıları oldu. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Özellikle Sason ve Gercüş ilçelerinde üzüm yetiştiriciliğinin desteklenerek üreticinin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ticaret Borsası olarak ilimizde tarım için elimizden geleni yapıyoruz. Üniversitemizin düzenlediği bu programın çok yararlı olduğu düşünüyorum. Üniversite çatısı altında yapılan bu toplantıların devam ettirilmesini temenni ediyorum” dedi.



Açılış konuşmalarının ardından Tarım İnovasyon Merkezi tarafından sunumu yapılan yapay zeka destekli tanıtım filminin ardından proje sunumlarına geçildi.  “Batman Ekolojik Koşullarında Enerji Bitkileri Tarımının Önemi (Aspir)” konulu projeyi Öğr. Gör. Dr. Mehtap Andırman, “Güneş Enerjili Su Pompaları ile Akıllı Su Yönetim Sistemi” konulu projeyi Arş. Gör. Sinem Nisa Işıksaçar, “Organik Atıkların Kompostlanması ve Geri Dönüşüm Entegreli Atık Yönetim Sistemi” konulu projeyi ise Öğr. Gör.  Mehmet Şirin Sezgin sundu.

Program, proje sahiplerinin sunumlarının ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.