27
Temmuz
2022
Dr. Ömer İleri Üniversitemizde Dijital Türkiye’yi Anlattı

Çağımızda yaşanan dijitalleşme süreçlerini ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek öğrencilerinin bu gelişmelerden haberdar olmalarını sağlamak ve onları yenidünyaya hazırlamak için büyük gayret gösteren üniversitemiz, “Dijital Türkiye” başlıklı konferansla Dr. Ömer İleri’yi ağırladı. 26 Temmuz 2022 tarihinde Merkez Kampüs Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Batman Valisi Ekrem Canalp, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, kamu kurum kuruluşlarının yöneticileri, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.



Rektör Demir: “Artık Oyunun Kuralları Değil Oyunun Kendisi Değişti”

Konferansın açış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, dijitalleşmenin son yirmi yıldır hayatımızın her alanında büyük bir yer kapladığını özellikle Covid-19 pandemisi ile birlikte bu etki alanının oldukça büyük bir ivme ile genişlediğini belirtti. Pandemi sürecinin bütün sektörler için dijital dönüşümün ne denli büyük bir ihtiyaç olduğunu çarpıcı şekilde gözler önüne serdiğini dile getiren Rektör Demir, insanların beklentilerinin hızla farklılaşmasının, her yerde kesintisiz, güvenli, yüksek kaliteli ve sürdürülebilir dijital altyapı ihtiyacının önemini bir kez daha gösterdiğini ifade ederek mevcut durumu açıklamak için “artık oyunun kuralları değil oyunun kendisi değişti” tabirinin oldukça yerinde olduğunu vurguladı.



Dijital beceri ve yetkinliklerle donatılmış insan kaynağının varlığının dijital dönüşümde itici bir güç olarak karşımıza çıktığının altını çizen Rektör Demir, Batman Üniversitesi olarak dönüşüm ve ihtiyaç duyulan yetkin insanların topluma kazandırılması için mevcut kaynaklarımızı etkin bir şekilde kullanma gayretinde olduklarını kaydetti.
Rektör Demir: “Batman Üniversitesi Her Gün Kendini Geliştirerek Toplumsal Katkılar Sağlamaya Devam Edecektir”
Genç beyinlerin birer yetkin insana dönüşmesinin oldukça meşakkatli bir sürecin sonucunda gerçekleştiğini belirten Rektör Demir konuşmasına şu şekilde devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın göstermiş olduğu hedef doğrultusunda üniversitemiz gerçekleştirdiği faaliyetlerle, ülkemizin güçlü geleceği için diğer eğitim kurumlarına, özel sektör paydaşlarına ve sivil toplum kuruluşlarına örnek olmayı amaçlamaktadır. Gençlerimizin eğitim süreçleri henüz sonlanmadan iş imkânına sahip olmaları böylece eğitimlerine aktif katkılarda bulunularak yetkin insan potansiyelimizin artırılması üniversitemizin öncelikleri arasında bulunmaktadır. Batman Üniversitesi yetkinlik gerektiren pozisyonlardaki insan kaynağının artırılması ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu 2023 vizyonuna mümkün olan katkının sağlanması için gerekenleri yapma konusunda kararlı adımlarla yoluna devam etmektedir. Gelecek dijitalleşmekte ve her alanda edindiğimiz bilgiler ise hızla değişmektedir. Ülkemizin sürdürülebilir sosyal refahını artırmak için dijital temellere sahip olmalı ve toplumun bütün kesimlerinin birlik ve dayanışma içinde etkin politikaların hayata geçirilmesi için çalışması gerekmektedir. Batman Üniversitesi bu hususta her gün kendini geliştirerek katkılar sağlamaya devam edecektir.”
Dr. İleri: “Hem Bu Konferans Hem de Batman İçin Yaptıkları Tüm Hizmetler İçin Rektör Prof. Dr. İdris Demir’e Teşekkür Ederim”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in konuşmalarının ardından Dr. Ömer İleri'nin konferansına geçildi. Batman’daki gençlerin bilişime ve teknolojiye ilgilerinin oldukça yüksek olduğunu dolayısıyla Batman’ın geleceğinin parlak olduğunu belirten İleri, Batman Üniversitesinin çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi. Dr. Ömer İleri, hem bu konferans hem de Batman iline yaptıkları tüm hizmetler için Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’e teşekkür ederek üniversitemizde düzenlenen Ulusal Bilişim Kongresi, Enerji Zirvesi gibi etkinliklerin önemini vurguladı.



Dr. İleri: “Yaşanan Kırılma Noktalarını Yakından Takip Eden Bir Ülke Olduk”
Mühendis ve akademisyen kimlikleriyle yurt içinde ve yurt dışında hem kamu hem de özel sektörde çalışma fırsatı bulduğunu ve gözlemler yaptığını söyleyen Dr. İleri, Dünya’daki ve Türkiye’deki dijitalleşme süreçlerinden bahsetti. 17. yüzyılda İngiltere yaşanan Sanayi Devrimi’nin dünyadaki değişimler için bir kırılma noktası olduğunu dile getiren Dr. İleri, ülke olarak o dönem yaşanan kırılma noktasını kaçırmış olsak da şimdi yaşanan kırılma noktalarını yakından takip eden bir ülke olduğumuzu ifade etti.
Dr. İleri: “Bulunduğumuz Coğrafya ve Kültürel Kimliğimiz Bakımından Dünyada Dengeleri Etkileyecek Hatta Değiştirebilecek Bir Noktada Bulunuyoruz”
Günümüzde teknoloji ve toplum arasında karşılıklı bir etkileşim sürecinin başladığını belirten Dr. İleri konferansa şu şekilde devam etti: “Türkiye her anlamda önemli ve kritik bir ülke konumunda. Bulunduğumuz coğrafya ve kültürel kimliğimiz bakımından dünyada dengeleri etkileyecek hatta değiştirebilecek bir noktada bulunuyoruz. Tarih bize gösteriyor ki üzerinde bulunduğumuz coğrafyada bağımsız hareket edebilen devletler adeta kaçınılmaz olarak küresel anlamda önemli güçler haline gelmişler. Bu coğrafyanın getirdiği imkânları medeniyet anlayışımız ve devlet geleneğimiz ile birleştirerek burada çok farklı, çok özel bir hikâye yazmışız. Bir cihan devleti ortaya koymuşuz. Aslında misyonu olan bir toplumuz. Türkiye tarihsel misyonuna sahip çıkan bir ülke. Bizler, insanlığa karşı çeşitli sorumluluklarımızın olduğunun bilincinde olan bir toplumuz. Bu sebeple de potansiyelimizin farkındayız ve ona uygun vizyonlar çiziyoruz. Bu misyon bizim teknolojik olarak da liderlik rollerinde olmamızı gerektiriyor. Burada sadece rutin teknoloji geliştirmekten bahsetmiyorum, kendi kavramlarını, tasarımlarını, ürün tanımlarını ortaya koyan bir ülke olarak öne çıkmamız gerekiyor.”



Vali Canalp: “Batman Üniversitesi Öğrencilerine Sağlanan Ücretsiz Yemek Desteği Önümüzdeki Günlerde Yapılacak Protokol ile Yeni Dönemde de Devam Edecek”
Dr. Ömer İleri’nin ardından konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, dijital çağda teknoloji, yazılım ve otomasyonun önemine değinerek global dünyada ve ülkemizde yaşanan teknolojik gelişmelerin gelecekte insan hayatında yapacağı değişiklikleri örnekleyici bir biçimde vurguladı. Türkiye'nin gelecekte teknolojik gelişmelerde söz sahibi olacağını belirten Vali Canalp, öğrencilere seslenerek dijital alanda çalışmalara daha ağırlık vermeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. Vali Canalp konuşmasının sonunda Batman Belediyesi tarafından 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde Batman Üniversitesi öğrencilerine sağlanan ücretsiz yemek desteğinin önümüzdeki günlerde yapılacak protokol ile yeni dönemde de devam edeceğinin müjdesini verdi. 



Konferans, Batman Valisi Ekrem Canalp ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in, Dr. Ömer İleri’ye hediye takdim etmelerinin ardından sona erdi.