08
Haziran
2022
Büyük Zaferin 100. Yılı’nın Meşalesi Üniversitemizden Yakıldı

Büyük Taarruzun 100. Yıldönümü için yurt genelinde planlanan etkinliklerin ilki olarak düzenlenen  "Askeri, Siyasi ve Ekonomik Yönleriyle Büyük Zaferin 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu”, millî değerlerin ruhunu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına önemli çalışmalar yapan üniversitemiz ev sahipliğinde başladı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Batman Valiliği ve üniversitemiz iş birliğiyle 8-10 Haziran 2022 tarihleri arasında Merkez Kampüs Konferans Salonunda açılışı gerçekleştirilen sempozyuma; Garnizon Komutanı Albay İhsan Kaplan, Başsavcı Ömer Mete, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, ilimizin ve üniversitemizin yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.



Rektör Demir: “Milletimizin Tarih Sahnesine Çıktığı Andan İtibaren Bağımsızlığını, Hür Yaşama Arzusunu Her Şeyin Üstünde Tuttu”
Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyenin bildirilerini sunacakları sempozyumun açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, milletimizin tarih sahnesine çıktığı andan itibaren bağımsızlığını ve hür yaşama arzusunu her şeyin üstünde tuttuğunu vurguladı. Rektör Demir, tarih boyunca pek çok badire atlatan, her türlü zorluğu sinesinde eritip tevekkül, iman ve kararlılıkla yoluna devam eden şanlı milletimizin, söz konusu bağımsızlık ve kutsal değerleri olduğunda asla geri adım atmadığını, “Ya İstiklal Ya Ölüm” şiarıyla bin kez düşse de bin kez aynı kararlılık ve imanla, ayağa kalkmasını bildiğini söyledi.
Tarih sayfalarına altın harflerle kazınan mücadelelere sahip bir milletin evlatları olduklarının altını çizen Rektör Demir, bunun gururunun ve şerefinin bizim belki de şu fani hayatta ve insanlık tarihinde en büyük, en kıymetli servetimiz olduğunu ifade etti.



Rektör Demir: “En Zor Şartlarda Dahi Mücadeleden Vazgeçmeyip Kendinden Geçebilenlerle Zaferler Kazanılır”
Büyük Zafer’in toprağını, “vatan” kılan şanlı milletimizin, tarih sahnesinden silinmek isterken müthiş bir iman, azim ve bağımsızlık aşkıyla küllerinden yeniden doğduğu tarih olduğunu belirten Prof. Dr. İdris Demir konuşmasına şu şekilde devam etti: “En zor şartlarda dahi mücadeleden vazgeçmeyip kendinden geçebilenlerle zaferler kazanılır. Köktürklerden Anadolu’ya zaman ve mekân mefhumunun çok ötesinde bu inanmış, bu adanmış ruh hiç değişmeden her durum ve şartta bağımsızlık için aynı aşkla mücadele etmiştir. 1922’den 2022’nin Büyük ve Güçlü Türkiye’sine kadar dünyada emsali görülmemiş bu kutlu mücadelenin, ecdadımızın aziz emanetinin şerefini taşırken ağır sorumluluğunun da bilinciyle “Büyük Zafer”in 100. Yıldönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz.”

Sempozyumun açılışında konuşan ATAM Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen ise Türkiye Cumhuriyet’inin yaklaşık altı yüz yıl üç kıta üzerinde egemen olmuş Osmanlı Devletinin tarih sahnesinden geriye çekilmesi sonucunda kurulduğunu ve bu gelişme ile birlikte Türk toplumunun yeni bir yönetim olarak Cumhuriyet rejimi ile tanıştığını ifade etti.

Türkiye’de Cumhuriyet rejimine geçişin, beraberinde yeni devlet, ulus ve bireyi de içine alacak modernleşme hamlesiyle süreklilik sağlanarak bugüne gelindiğini söyleyen Özgen, Türk milletinin Cumhuriyet’e çok kolay bir şekilde ulaşmadığını, bunun için çok ağır bir bedel ödemek durumunda kaldığını vurguladı.  



Başkan Özgen: “Büyük Taarruz ile Başarıya Ulaşan Süreç Bugün 100. Yılını Tamamladı”
Osmanlı Devletinin özellikle son yüzyılının çok sancılı geçtiğini söyleyen Özgen konuşmasına şu şekilde devam etti: “Savaşlarda yaşanan yenilgiler, beraberinde gelen toprak kayıpları ve göçler, Türk insanının hafızasında unutulmaz acı hatıralar bıraktı. Özellikle 20. yüzyılın başlarında son bir hamleyle girilen Birinci Dünya Savaşı da, devleti içinde bulunulan zor durumdan kurtarmayı bir kenara bırakın tam bir felakete sürükledi. 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi, savaşın sona erdiğini, silahların sustuğunu ilan etmesine rağmen maalesef Türk toplumu açısından son derece olumsuz sonuçlar ortaya çıkardı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayan ve Büyük Taarruz ile başarıya ulaşan süreç bugün 100. yılını tamamladı.”

Açılış konuşmalarının ardından Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen sempozyumun ilk paneline; Prof. Dr. Haluk Selvi, Prof. Dr. Ahmet Özcan, Prof. Dr. Osman Köse konuşmacı olarak katıldı.
Açılış panelinin ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Doç. Dr. Yüksel Özgen ve panelistlere, üniversitemiz personeli ve öğrencileri tarafından hazırlanan hediyeleri takdim etti.