16
Ocak
2023
Batman Üniversitesi 1. Uluslararası Öğrenci Kongresi’23 Başarıyla Tamamlandı

Üniversitemiz ev sahipliğinde ilki düzenlenen Batman Üniversitesi 1. Uluslararası Öğrenci Kongresi’23, başarıyla tamamlandı. 13 Ocak 2023 tarihinde Merkez Kampüs Konferans Salonunda yüz yüze ve online oturumlarla gerçekleştirilen kongreye, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin, üniversitemiz yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.



Öğr. Gör. Saylan: “89 Bildiri Titiz Bir İnceleme Sonucunda Kabul Edildi”
Kongrenin kısa tanıtım videosunun gösteriminin ardından kongrenin açış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Öğr. Gör. Ayşegül Saylan, kongre fikrinin ortaya çıkmasına ilham veren başat unsurun, Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. İdris Demir’in öncülüğünde üniversitemizin öğrenci odaklı yaklaşımı benimsemesi ve bu yönde çalışmalar yürütmesi olduğunu belirtti. Kongrenin istatistikleri hakkında bilgiler veren Öğr. Gör. Saylan konuşmasına şu şekilde devam etti: “Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilerin sözlü bildirileriyle katıldıkları ilk öğrenci kongremiz olmasına rağmen 33 farklı üniversiteden 170’in üzerinde bildiri başvurusu aldık. Multidisipliner bir anlayış ile konu sınırlaması bulunmayan kongremizde farklı alanlardan; 10’u doktora, 53’ü yüksek lisans, 22’si lisans, 4’ü de ön lisans olmak üzere toplam 89 bildiri titiz bir inceleme sonucunda kabul edildi. Bu bildirilerin 59’u Sosyal Bilimler, 25’i Fen Bilimleri ve 5’i ise Sağlık Bilimleri alanlarından geldi. Kongre fikri ortaya çıkar çıkmaz engin tecrübeleri ve bilgileriyle bize yol gösteren, destekleriyle bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. İdris Demir’e, kongrenin her aşamasında büyük bir özveri ile çalışan tüm öğrenci ve çalışma arkadaşlarıma ayrıca birçok konuda desteklerini esirgemeyen sponsorlarımıza sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.”



Dr. Öğr. Üyesi Resul Yalçın ve Sanatçı Celal Kadri Kınoğlu, Kongreye Katılan Öğrencilere Tecrübelerini Anlattılar
Kongreye online bağlanan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Resul Yalçın, yurt dışında eğitim gördüğü ve akademisyenlik yaptığı dönemlere ait tecrübelerini anlatarak öğrencilere yurtdışı burs ve eğitim olanakları hakkında önemli bilgiler verdi. İstanbul Devlet Tiyatroları Sanatçısı Celal Kadri Kınoğlu da kongreye katılan öğrencilerin motivasyonlarını artırmak amacıyla gönderdiği videoda, öğrencilerin başarılı olabilmeleri için öncelikle sevdikleri ve kendilerini mutlu hissettikleri işi yapmaları gerektiğinin altını çizdi.



Öğrenciler, Kongrenin Amacına Ulaştığını Dile Getirdiler
Kongrenin düzenleme kurulu üyelerinden Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencisi Zeynep Nur Tosun ön lisans öğrencileri adına, Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalı öğrencisi Gül Şeyma Çil ise yüksek lisans öğrencileri adına birer konuşma gerçekleştirdiler. Zeynep Nur Tosun, kongrede görev almasını öğrencilik hayatında edindiği en önemli tecrübelerden biri olarak gördüğünü ve bundan büyük gurur duyduğunu dile getirirken Gül Şeyma Çil de kongrenin, üniversitemiz öğrencileri ile diğer üniversitelerin öğrencileri arasında iş birliğini geliştireceğine ve kalıcı ilişkiler oluşturacağına inandığını ifade etti.

Prof. Dr. Sezgin: “Her Zaman Öğrenci Odaklı Olan Üniversitemiz, Öğrencilerin Katılımcı Rol Üstlenmelerini Sağlayacak Çalışmalar Gerçekleştirmektedir”
Kongrede bir konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin, sözlerine üniversitemiz ev sahipliğinde ilki düzenlenen öğrenci kongresine, Türkiye’nin dört bir yanından katılan öğrencileri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek başladı. Üniversitelerin temel mahiyeti ve kongrenin önemi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Sezgin konuşmasına şu şekilde devam etti: “Üniversiteler; bilimin üretildiği, üretilen bilimin eğitim öğretimle harmanlandığı, araştırmalarla geliştirildiği ve tüm bunların sonucunda ortaya çıkan ürünlerin, fikirlerin katkı olarak sunulduğu dinamik kurumlardır. Üniversiteler, ulusal ve uluslararası çaptaki birçok paydaşla irtibat halinde olmalı, iş birlikleri geliştirmek durumundadır. Üniversiteleri diğer kurumlardan ayıran temel faktör de budur. Her zaman öğrenci odaklı olan üniversitemiz, öğrencilerin katılımcı rol üstlenmelerini sağlayacak çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu minvalde düzenlenen Batman Üniversitesi 1. Uluslararası Öğrenci Kongresi, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora derecesindeki öğrencileri bir araya getiren bir çalışmadır. Bu çalışma sonucunda ortaya çıkan ürünlerin, fikir sunucu ve ufuk açıcı olmasını ümit ediyorum.”



Rektör Demir: “Kongre, Öğrencilerin Kariyer Yolculuklarına Rehberlik Etmek ve Kendilerini İfade Edebilecekleri Alanları Biraz Daha Artırmak Gayesiyle Düzenlendi”
Kongre ile ilgili açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, ilki düzenlenen kongrenin başarılı bir şekilde tamamlanmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. Kongreyi öğrencilerin geleceklerine ışık tutmak amacıyla düzenlediklerini vurgulayan Rektör Demir konuşmasına şu şekilde devam etti: “Öğrencilerin kariyer yolculuklarına rehberlik etmek ve kendilerini ifade edebilecekleri alanları biraz daha artırmak gayesiyle hareket ettik. Bu doğrultuda kongremizin ana teması “Geleceği Şekillendirmek” olarak belirlendi.  Kongrenin amacına ulaşması için iki ay gibi kısa bir süre zarfında, özverili bir çalışmayla kurullar oluşturuldu. Tanıtım materyalleri ve afişler tasarladıktan sonra duyurular yapıldı. Şunu özellikle belirtmek gerekir ki kongrenin düzenlenmesinde aktif bir şekilde çalışan birçok öğrencimizin payının büyük olduğunu vurgulamaktan gurur duyuyoruz. Bu özverili çabayla ilki düzenlenen Uluslararası Öğrenci Kongresinin uzun soluklu bir mahiyete bürüneceğinin de işaretlerini daha şimdiden almış olmaktan çok mutluyuz. 6 yüz yüze 9 online oturumda öğrencilerimiz çalışmalarını sunarak kendilerini ifade etme imkanı buldular. Kongrenin düzenlenmesinde başta ‘ciğerparelerim’ öğrencilerim olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim.”


 
Konuşmaların ardından ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde “En İyi Bildiri” ödülünün verildiği kongrenin açılış töreni, Üniversitemiz Tiyatro Topluluğu tarafından sergilenen "Siz Gördünüz Mü?" isimli skeç gösterisiyle sona erdi. Farklı oturumlarda yüz yüze ve online bildiri sunumlarının gerçekleştirildiği kongre, katılımcılara katılım belgelerinin takdim edilmesiyle başarılı bir şekilde tamamlandı.