17
Kasım
2023
3. Uluslararası Batman Enerji Zirvesi 2023 Başladı

Azerbaycan Devlet Neft ve Sanayi Üniversitesi, Ahmed Yesevi Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi iş birliğiyle, TPAO, TÜPRAŞ, DEDAŞ, Turuncuşarj ve Orunlar Enerji sponsorluğunda gerçekleştirilen zirve Üniversitemiz ev sahipliğinde Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda 16 Kasım 2023’te başladı. İki gün sürecek olan programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, onur konukları Azerbaycan Devlet Neft ve Sanayi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vazeh Asgarov, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Janar Temirbekova, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlhami Çolak ve enerji alanında uzman kişiler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.



Zirvede 7 farklı ülkeden katılımcılar ile birlikte 2 gün boyunca 9 oturumda 30 sözlü sunum yapıldı. 16 Kasım 2023 tarihinde başlayan zirvenin birinci gününde açılış dersini yapmak üzere, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (Türk DEGS) Başkanı, Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı yaptı.
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin’in moderatörlüğünde Enerjide Sürdürülebilirlik ve Karbon Sıfır Politikası oturumunda SOCAR Genel Müdürü Elchin Ibadov, TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir, TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdürü Volkan Demirtaş, Çalık Petrol Genel Müdürü Dr. Bayram Kara konuşmalarını gerçekleştirdi.



Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür’ün moderatör olduğu Yenilenebilir Enerjinin Şebeke Entegrasyonu ve Depolama Teknolojileri oturumunda Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır,  Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (Türk DEGS) Başkanı, Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, DEPSAŞ Genel Müdürü Yaşar Arvas, Fernas Enerji Genel Müdürü Orhan Gayretli konuşmalarını gerçekleştirdi.



Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul’un moderatör olduğu Bölgesel Kalkınmada Enerjinin Önemi oturumunda ise TENMAK Prof. Dr. Uğur Çevik, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, Batman İl Özel İdare Sekreteri Abdulkadir Özer, Batman Belediyesi Başkan Vekili Ali Eraslan ve DSİ Batman Bölge Müdürü Eşref İnal konuşmalarını gerçekleştirdi.



Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman Üniversitesinin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında 12 Kasım 2021 tarihinde enerji alanında pilot üniversite olarak seçilmesinin ardından pek çok çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyledi. Üniversitemiz ev sahipliğinde Üçüncüsü gerçekleşen Uluslararası Batman Enerji Zirvesi’23’ün bu çalışmalar içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Rektör Demir, üniversitemizin büyük bir motivasyonla bölgenin enerji üssü olma hedefine ulaşmaya gayret edeceğini kaydetti. Batman Üniversitesinde hayata geçirilen projelerin gerçekçi yaklaşımlar ve sonuçlarla değerlendirildiğini belirten Rektör Demir, “Uluslararası Batman Enerji Zirvesi’23 programının başarılı geçmesini diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.