25
Mart
2022
1.Uluslararası Ekonomi, Siyaset, İnsan ve Toplum Bilimleri Kongresi Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Başladı

1.Uluslararası Ekonomi, Siyaset, İnsan ve Toplum Bilimleri Kongresi, üniversitemiz ev sahipliğinde başladı. 24 Mart 2022 tarihinde Üniversitemiz Batı Raman Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin’in konuşmacı olarak yer aldığı kongrenin açılış oturumuna Batman Valisi Hulusi Şahin, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı, ilimizin ve üniversitemizin yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.



Aydın: “Kongre Kapsamında Kalkınmanın Farklı Boyutları Ele Alınacak”
Programın açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. İbrahim Halil Aydın,  bölgesel kalkınma için iç potansiyelin oluşturulması gerektiğini söyledi. Ulusal alandaki hedeflerin bölgesele düşürülerek kalkınmanın daha kolay sağlanabileceğini belirten Aydın, kongre kapsamında bölgesel kalkınmanın ekonomik, idari, hukuki, şehirleşme, sağlık, eğitim, kültür, spor, sanayileşme, göç, tarih ve ticaret gibi farklı boyutlarının ele alınacağını söyledi.  
Doç. Dr. Halil İbrahim Aydın’ın ardından söz alan DİKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı, Bölgesel Kalkınma Ajansı olarak kongrede yer almaktan mutluluk duyduklarını belirtti.  Teresa vadisindeki 8 yoksul eyaletin kalkınması sonucu oluşmuş bir sistemden yola çıkarak kalkınma ajanslarının oluşturulup günümüze kadar geldiğini anlatan Alanlı, Türkiye’de bölgesel kalkınma konulu planlara GAP ve TRC3 Bölgesinin örnek gösterilebileceğini kaydetti.



Rektör Demir: “Bilgi Üreten Bir Merkez Olarak Bölgesel Kalkınmaya Katkı Sunuyoruz”
Kongrede bir konuşma da Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir yaptı. Bu yıl ilki düzenlenen kongrenin temasını “Bölgesel Kalkınma” olarak belirlediklerini ifade eden Rektör Demir, ilerleyen yıllarda farklı temalarda bu kongrenin devam edeceğinin bilgisini verdi. Batman Üniversitesi olarak pilot üniversite misyonuyla bölgesel kalkınmaya enerji alanında katkı sunmak için önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Rektör Demir, bölgesel kalkınma konusunu önemsediklerini, ekonomik ve sosyal yapının iyileştirilerek kaynakların etkin dağılımına bilgi üreten bir merkez olarak destek vermeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.



Vali Şahin: “Bu Çalışmalar Aktüel Riskleri ve Fırsatları Anlatma Açısından Çok Kıymetli”
Rektör Demir’in ardından söz alan Batman Valisi Hulusi Şahin ise bölgesel kalkınma üzerine odaklanan kongreye küresel olarak bakmamız gerektiğini ifade etti. Konuya dünya çapında bakıldığında koşulları çıkarlarımıza göre değerlendirmemiz gerektiğini belirten Vali Şahin, bu akademik çalışmaların bugün yaşanan aktüel riskleri ve fırsatları anlatma açısından da çok kıymetli olacağını vurguladı. Batman Üniversitesinin artan akademik çalışmalarından dolayı Prof. Dr. İdris Demir’i tebrik eden Vali Şahin, kongreye emek veren herkese teşekkür etti.



Kar: “Çalışmalarımızı Dış Talebe Dönük Şekilde Yönlendirmeliyiz”
Açılış konuşmalarının ardından açılış oturumunun sunumlarına geçildi. İlk olarak söz alan YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, dünya ekonomisi ve Türkiye ekonomisini kendi gözlemleri sonucunda değerlendireceğini belirterek Türkiye ekonomisinin yapısal dönüşümünden bahsetti.  Türkiye için son yıllarda ihracatın büyümesi için yapılan çalışmalara bakıldığında iç büyümenin olduğunu söyleyen Kar sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye’nin dışa açılma yaşamadığı sürece tam anlamıyla büyüme gerçekleştiremeyeceğine inanıyorum. Dış politika oluşturmak için bu süreç, dış paydaşların etkin katılımıyla şeffaf bir şekilde yürütülmeli. Türkiye’nin yapısal dönüşüm sancısı içerisinde olduğunu düşünüyorum. Etkileri ciddidir, sektörel sorunlar yaşanabilir ve bu olumsuzlukları minimuma düşürmemiz gerekmektedir. Çalışmalarımızı iç talepten ziyade dış talebe dönük şekilde yönlendirmeliyiz.”



Kar: “İhracata Dayalı Bir Büyüme Sistemi Olmalı”
İhracata dayalı bir büyüme sisteminin olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Muhsin Kar, yapısal bir dönüşüm yaşanmasını ve bu sistemin oluşması için zamanlamasının doğru yapılmasını, şeffaf ve anlaşılır olmasını, olumsuz etkilerinin en aza indirgenmesi, demokratik sistem üzerinden ilerlemesi gerektiğini söyleyerek bu modelin katılımcı olmasına dikkat çekti. Prof. Dr. Muhsin Kar sözlerine şu şekilde devam etti: “Üst seviyelere yükselmek için ihracata dayalı bir yapıya dönüşmek lazım. Yapısal dönüşüm bir anda olmaz. Bu sürecin üretim kapasitenizle de uyumlu olması gerekir. Üretim kapasitelerinin de talebe karşılık verilecek şekilde artırılması çok önemli.”



Şahin: “Dünya Güvenlik Tüneline Girmeye Başladı”
Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin ise yaptığı konuşmasında kalkınmanın ekonomi yönünden farklı olarak diğer başlıklarının da değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Dünyanın güvenlik tüneline girmeye başladığını söyleyen Şahin, bazı ülkelerin nükleer silahları bile kullanmaktan sakınmayacağını belirttiklerini kaydetti. Ortadoğu’da yaşanan demokrasi açığı hakkında bilgiler veren Şahin, krallık, emirlik hatta cumhuriyette bile bu açıkların görülebildiğini ifade etti. Bazı ülkelerin halkını düşman olarak görüp yönetimi kaybetmemek adına dış güçlerden aldıkları destekle yerlerini sağlamlaştırmaya çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Mehmet Şimşek bu durumda güçlü rejim, kırılgan devlet ve zayıf toplumların ortaya çıktığını ifade etti.



Kalkınma kavramını sadece ekonomik olarak ele almadığını anlatan Şahin, kalkınmanın aynı zamanda demokratik ve insani değerler içerisinde de değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bölgesel kalkınmanın birçok başlık altında ele alınacağını kaydeden Prof. Dr. Mehmet Şahin, kongrenin sonuçlarının başarılı olmasını dileyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.



Kongrenin açılış oturumu Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin’e hediye takdim etmesinin ardından çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.