Tarihçe
Batman Meslek Yüksek Okulu, 1975 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Örgün Yükseköğretim Dairesi Başkanlığı'na bağlı olarak kurulmuştur. Yüksekokulumuz, 1982 yılında 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Dicle Üniversitesi'ne bağlanarak öğretimini sürdürmüştür. Batman Meslek Yüksekokulumuz 8 Mayıs 2007 tarihinde kurulan Batman Üniversitesi'ne Meslek Yüksekokulu olarak bağlanmış ve 2019 yılına kadar Meslek Yüksekokulu olarak öğretime devam etmiştir. 2019 yılında Meslek Yüksekokulumuz Batman Üniversitesi Rektörlüğünün önerisi ile Yüksek Öğretim Kurumu tarafından Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak ayrılmıştır.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (SBMYO) 1975 yılından günümüze öğretimine kesintisiz devam ederek binlerce mezun vermiş ve vermeye devam etmektedir.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulumuzda, Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü,  Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü, Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölüm, Muhasebe ve Vergi Bölümü, Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü, Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü olmak üzere altı bölümde on üç programda otuz iki öğretim elemanı ve altı idari personel ile öğretim hizmetine devam etmektedir.
 
Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsü’nde hizmet vermekte olan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulumuz, ÖSYM tercih kılavuzu yer alan; Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı İ.Ö., Bankacılık ve Sigortacılık Programı, Bankacılık ve Sigortacılık Programı İ.Ö., Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı, Çocuk Gelişimi Programı, Çocuk Gelişimi Programı İ.Ö., Özel Güvenlik ve Koruma Programlarına öğrenci kabul etmektedir.