Batman’ın Dünü Bugünü ve Yarını Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Düzenlenen Uluslararası Batman Sempozyumu'nda Ele Alındı
29 Eylül 2022, Perşembe
Batman’ın dününü, bugününü ve yarınını akademik bir perspektifle ele alan Uluslararası Batman Sempozyumu, üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlendi. 28-29 Eylül 2022 tarihleri arasında Merkez Kampüs Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumun açış törenine, Batman Valisi Ekrem Canalp, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, sempozyum onur konuğu Prof. Dr. Ruşen Keleş, üniversitemizden ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.



Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan sempozyumda Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri tarafından türkü dinletisi sunuldu. 4 farklı salonda gerçekleşen oturumlarda Batman şehrinin beşeri, kültürel, sanatsal, sosyal, dini, tarihi, coğrafi, edebi konular başta olmak üzere daha birçok konu başlığıyla 60'a yakın bildirinin sunumuyla devam etti.



Korkmaz: “Uluslararası Batman Sempozyumu, Batman Ana Temasıyla Sınırlandırılmış İlk Multidisipliner Sempozyum Olma Özelliğini Taşıyor”
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ferhat Korkmaz, Uluslararası Batman Sempozyumu’nun Batman ana temasıyla sınırlandırılmış ilk multidisipliner sempozyum olma özelliğini taşıdığını belirtti. 4 ayrı salonda arkeoloji, edebiyat, tarih, sosyoloji, eğitim, psikoloji, ilahiyat, yabancı diller, turizm, kimya, biyoloji, ekonomi, ziraat, uluslararası ilişkiler ve coğrafya alanlarından 60’a yakın bildiri sunulduğu bilgisini paylaşan Doç. Dr. Ferhat Korkmaz, sempozyuma bildirileriyle katkı sunan bilim insanlarına ve sempozyumun farklı aşamalarında görev alan herkese teşekkür etti.
Rektör Demir: “Batman Üniversitesi, Hızla Gelişen Bilim, Teknoloji ve Eğitim-Öğretim Teknikleri ile Çağın Gereklerine ve Bölgenin Önceliklerine Göre İlerleyişini Sürdürüyor”
Sempozyumun açış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman Üniversitesinin öncülüğünde ve ev sahipliğinde düzenlenen ve Batman’a ilişkin bilimsel çalışmaların ele alındığı Uluslararası Batman Sempozyumu’nun tüm katılımcılarını ağırlamaktan büyük onur duyduğunu belirtti. En üst seviyede araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlar olan üniversitelerin, bulundukları bölgelere sosyo-ekonomik açıdan canlılık kazandırdıklarını ve ülkemizin gelişimine katkı sunduklarını ifade eden Rektör Demir,  bölgede önemli bir misyon üstlenen Batman Üniversitesinin, hızla gelişen bilim, teknoloji ve eğitim-öğretim teknikleri ile çağın gereklerine ve bölgenin önceliklerine göre ilerleyişini sürdürdüğünü kaydetti.



Rektör Demir: “Üniversitemizce Ortaya Konulan Bilimsel Faaliyetlerin Nitelik ve Nicelik Unsurlarını Geliştirmek İçin Çalışıyoruz”
Batman Üniversitesinin ülkesine karşı olan görev ve sorumluluklarla hareket ederek bilimsel çalışmalara ivme kazandırma yolundaki çabalarını her geçen gün artırdığının altını çizen Rektör Demir, bilimsel faaliyetler sayesinde bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasındaki sürecin etkin unsurlarından biri olmak istediklerini ve bu doğrultuda üniversitemizce ortaya konulan bilimsel faaliyetlerin nitelik ve nicelik unsurlarını geliştirmek için çalıştıklarını söyledi. Batman’ı bilimsel olarak tartışmak ve Batman’ın gelecek vizyonuna yön vermek amacıyla önümüzdeki yıllarda TÜBİTAK projeleriyle kongreleri gelenekselleştirmek için çalışma başlattıklarını dile getiren Rektör Demir, yapılan bilimsel çalışmalarda Batman’ın sorunlarına ve gelişimine rasyonel çözümler üretmek gayesinde olduklarını ifade etti.
Rektör Demir: “Bu Şehir Üzerinde Söz Söylemek İsteyen Herkesi Dün Olduğu Gibi Bugün de Davet Ettik”
Üniversitelerin kentlerin aynası olduğunu belirten Rektör Demir konuşmasına şu şekilde devam etti: “Üniversitelere yönelik en büyük beklenti, ülke kalkınmasının yanında içinde konumlandıkları kentleri tıpkı bir lokomotif gibi peşine takıp sürüklemektir. Göreve geldiğimiz günden bugüne aldığımız mesafe bunun en önemli kanıtı olmuştur. Batman Vizyon 2030 Arama Konferansı adlı çalışmamızda da belirttiğimiz gibi “bir dünya kenti olma yolunda olan Batman” ve dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Batman Üniversitesinin kuruluşunun 15. yılında “Geçmiş, Bugün ve Gelecek” temasıyla düzenlenen Uluslararası Batman Sempozyumu’nun temel amacı, Batman’ın dününü, bugününü ve yarınını akademik olarak ele almak; bu sayede Batman’a ait köklü tarihi, coğrafi, sanatsal, ekonomik, dini, sosyal, kültürel ve folklorik değerleri ortaya çıkarmaktır. Bu şehir üzerinde söz söylemek isteyen herkesi dün olduğu gibi bugün de davet ettik. Vizyon Konferansımızda olduğu gibi bugün de Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanındaki akademisyen ve araştırmacılara ulaştık. Ülkemizin, bölgemizin ve şehrimizin kalkınması, sorunlarımıza gerek ulusal gerekse uluslararası bir bakış açısıyla yaklaşılması amacıyla özverili bir zaman ayırarak bu sempozyuma katılan bütün bilim insanlarını can-ı gönülden kutluyorum.”



Vali Canalp: “Doğru Tespitler Başlangıç Noktasında Belirlenmelidir”
Sempozyumun açış töreninde konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman ilinin tarihsel süreç içerisinde ekonomi ve çalışma hayatındaki, sosyal, kültürel, tarihi ve turizm dinamiklerinde yaşanan temel sorunlarına değindi. Doğru tespitlerin başlangıç noktasında belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Vali Canalp, yapılacak stratejik planların ve projeksiyonun da bu doğru tespitler üzerine inşa edilmesi gerektiğini, bu sempozyumun temel amaçlarından birinin de Batman’ın stratejik planına temel oluşturmak olduğunu dile getirdi.
Vali Canalp: “Batman’ın Planlı, İnsan Refahını En Üst Seviyede Tutacak, Sosyal Donatı Alanlarının Maksimum Düzeyde Planlandığı Bir Kent Olarak Büyümesini Öngörüyoruz”
Batman’ın sanayi altyapısına ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Canalp konuşmasına şu şekilde devam etti: “Valilik olarak, var olan sanayi alanımızın dışında dört yeni sanayi alanı ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Süreç içerisinde bu çalışmayı kamuoyunun takdirine sunacağız. Bu sanayi alanlarını kurarken de bir şeye çok dikkat edeceğiz; gezegenimizi, ülkemizi ve Batman’ı korumaya. Bir taraftan dört yeni sanayiyi kuracağız ama hiçbir fabrikanın bacasından duman yükselmeyecek, bacalı ve kimya sanayiye izin vermeyeceğiz. Bu kuracağımız sanayi alanlarının hiçbirinden atıkların dışarıya bırakılmasına müsaade etmeyeceğiz. Çevresel duyarlılık söz konusu olduğu zaman son nesil teknolojik gereklilik neyse onun gereğini yapacağız. Sanayi kurarken kentimize zarar verilmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü bizim temel perspektifimiz, insani gelişmişliktir. Bunu yaparken de sadece bugünün rakamlarını baz alarak değil, en az önümüzdeki on yılı hesaba katarak planlamamız gerekiyor. Şu anda kentimizin imar planını yapıyoruz. Bu kentin planlı, insan refahını en üst seviyede tutacak, sosyal donatı alanlarının maksimum düzeyde planlandığı bir kent olarak büyümesini öngörüyoruz.”



Prof. Dr. Keleş: “Batman Üniversitesi Yaptığı Etkinliklerle, Şehre Sırtını Değil Yüzünü Çevirdiğini Gösteriyor”
Açış konuşmalarının ardından sempozyumun onur konuğu Prof. Dr. Ruşen Keleş, “Cumhuriyet’in Güneydoğuya Bakışı” konulu konuşmasını yaptı. Konuşmasında Batman Üniversitesi tarafından basılan Batman Vizyon 2030 kitabından çok yararlandığını belirten Prof. Dr. Keleş, kitapta objektif değerlendirmeler olduğunu dile getirdi. Üniversitelerin bulundukları şehirlerden kopuk olmamaları gerektiğini, sırtını şehre dönmüş bir üniversitenin yanlış bir amaçla kurulduğunu söyleyen Prof. Dr. Keleş, 2021 yılında düzenlenen Batman Vizyon 2030 Arama Konferansı ve Uluslararası Batman Sempozyumu ile Batman Üniversitesinin şehre sırtını değil yüzünü çevirdiğini gösterdiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Ruşen Keleş, bu tür etkinliklerin düzenlenmesine destek olduğu için Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’e teşekkür etmesinin ardından Cumhuriyet’ten günümüze Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ekonomik ve sosyal gelişimlere dair panoramik bir sunum gerçekleştirdi.
Sempozyum, açış konuşmalarının ardından 4 farklı salonda yapılan bildiri sunumlarının tamamlanması ile sona erdi.