Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Genel Bilgi
ÇOCUK BAKIMI VE GENÇLÄ°K HÄ°ZMETLERÄ° BÖLÜMÜ

Bölümdeki Programlar
Çocuk GeliÅŸimi AKTÄ°F

Çocuk GeliÅŸimi Program Profili
Çocuk GeliÅŸimi Programı, Sason Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü altında yer alan bir ön lisans programıdır. Bu programın öÄŸretim dili Türkçe, öÄŸrenim süresi 2 yıldır.  Çocuk GeliÅŸimi Ön Lisans Programının amacı, 0-18 yaÅŸ arasındaki normal geliÅŸim gösteren, özel gereksinimi olan ve korunmaya muhtaç (normal/özel gereksinimli kurumda yaÅŸayan, çalışan, mülteci ve suça itilmiÅŸ çocuklar) ve hastanede yatan çocukların tüm geliÅŸim alanlarını (zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal) destekleme konusunda çocuÄŸa, aileye, eÄŸitimciye ve topluma yardımcı olan insan kaynağı yetiÅŸtirmektir. Bu programda öÄŸrencilerimiz; çocukların geliÅŸimsel özelliklerini bilen, meslek uzmanları tarafından hazırlanmış eÄŸitim programlarını uygulayan, çocukların saÄŸlıklı geliÅŸimine ve en iyi ÅŸekilde eÄŸitilmesine yönelik hizmetleri sunmak üzere yetiÅŸtirilmesi amaçlanmaktadır.

Misyon
Ülkemizde normal geliÅŸim gösteren, özel gereksinimli, hasta, korunmaya muhtaç ve risk altındaki 0-18 yaÅŸ grubu çocukların geliÅŸimlerini saÄŸlayacak, yüksek donanımlı ve nitelikli çocuk geliÅŸimcisi yetiÅŸtirmek.
Çocukların her koÅŸulda geliÅŸimsel açıdan potansiyellerinin en üst düzeye eriÅŸmesi için diÄŸer alan uzmanları ile birlikte program hazırlayarak uygulayabilecek, teknolojik, bilimsel yöntem ve teknikleri kullanan, eklektik yaklaşımı benimsemiÅŸ ve etik deÄŸerlere baÄŸlı çocuk geliÅŸimci yetiÅŸtirmek.
Programa dahil olan öÄŸrencilerimizin etkili iletiÅŸim becerilerini geliÅŸtirmek, problem çözme becerisi geliÅŸmiÅŸ, üretken ve çalışkan bireyler olmalarını saÄŸlamak.

Vizyon
ÇaÄŸdaÅŸ eÄŸitim ve geliÅŸimsel bilgi düzeyi ile aile, çocuk ve eÄŸitimcilere önder olabilecek, toplumun deÄŸiÅŸen ve geliÅŸen gereksinimleri doÄŸrultusunda kendini yenileyebilen ve geliÅŸtirebilen, yaratıcı, etkili iletiÅŸim kurabilen meslek elemanları yetiÅŸtirmek.
Kendi kültürünü koruyan ve evrensel deÄŸerlere sahip, nitelikli bireylerin yer aldığı bir toplumun oluÅŸumuna katkıda bulunmak, ayrıca; bilimsellik objektiflik, dürüstlük ve ÅŸeffaflık, yaratıcılık, esneklik, çaÄŸdaÅŸ yaklaşımlara açıklık, toplumsal gerçeklere duyarlılık anlayışıyla çalışarak öÄŸrenciler tarafından tercih edilen, çalışma alanlarında aranan nitelikte mezunlar veren saygın bir program olmak.

İstihdam Olanakları
Çocuk GeliÅŸimi Ön Lisans Programı’nı baÅŸarı ile tamamlayan mezunlar, Milli EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı okul öncesi eÄŸitim kurumlarında, özel eÄŸitim kurumlarında, SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlı hastanelerin çocuk kliniklerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına baÄŸlı kurumlarda istihdam edilebilme olanağına sahip olurlar. Ayrıca programdan mezun olan öÄŸrenciler, DGS (Dikey GeçiÅŸ Sınavı)’den yeterli puanı aldığı takdirde, üniversitelerin Çocuk GeliÅŸimi ya da Okul Öncesi ÖÄŸretmenliÄŸi lisans programlarında eÄŸitimlerine devam edebilirler.