Üniversitemizde Enerji Müzesi Açıldı
06 Nisan 2025,
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, TRT GAP Radyosu’na konuk olarak Üniversitenin Enerji Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan ve 3 ay süren bir çalışma sonucunda hizmete açılan Enerji Müzesi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Enerjinin üretim ve tüketim aşamalarını 28 minyatür eser aracılığıyla tanıtıldığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Demir, müzenin amacının enerji konusunda farkındalık yaratmak ve öğrencilere teorik bilgiyi destekleyecek bir uygulama alanı sunmak olduğunu ifade etti. Müzeye ziyaretçi kabul etmeye başladıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Demir, “Müze, enerjinin üretiminden tüketimine kadar olan süreçleri herkesin anlayabileceği bir biçimde görsel materyallerle sergiliyor” dedi. Rektör Prof. Dr. Demir; Enerji Müzesinin kapalı ve açık bir alandan meydana geldiğini; 200 metrekarelik kapalı alanda hidroelektrik santralleri, trafo sistemleri, jeneratörler gibi enerji üretim ve iletim süreçlerini anlatan minyatür eserlerin yer aldığını ve kurulum çalışmaları devam eden kapalı 500 metrekarelik açık alanda ise gerçek boyutlu enerji sistem ve araçlarının sergileneceğini kaydetti.

İlk ve orta kademede eğitim gören öğrencilere enerjinin verimli kullanılması bilinci kazandırılabilmesi için eğitici animasyonlar ve görsellerin de bulunduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Demir, Batı Raman Kampüsünde bulunan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin yanında 500 metrekarelik açık bir alan oluşturularak, gerçek boyutlarda enerji üretim sistemleri, rüzgâr türbinleri ve güneş panellerinin sergileneceğini duyurarak; “360 derece sanal tur imkânı ile tüm vatandaşlarımıza evinden dahi çıkmadan sanal ortamda müzeyi ziyaret edebilme fırsatı da sunacağız” dedi.
Müzenin öğretici amaçlarına da değinen Rektör Prof. Dr. Demir, “Öğrenciler, enerjinin nasıl üretildiğini ve iletildiğini yaşayarak öğrenecek. Bu sayede enerjiyi tasarruflu kullanma bilinci küçük yaşlardan itibaren telkin edilecek” diye konuştu. Enerji tasarrufunun ülke ekonomisi için kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Demir, müzenin aynı zamanda elektrik kayıp-kaçaklarının azaltılması konusunda da bilinç oluşturmayı hedeflediğini vurguladı.

Son olarak dezavantajlara sahip öğrencilerin üniversiteyi yakından tanıma fırsatı bulduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Demir, “Bu ziyaretler sayesinde gençlerin akademik hayata ilgisi artıyor ve üniversite okuma motivasyonu kazanıyor” dedi.