Programın bağlı olduğu bölüm
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri
Program adı
Pastacılık ve Ekmekçilik
Program Koordinatörü
Öğr. Gör. SEREN KAVAS
Programının Amacı
Yüksekokulumuzda yer alan pastacılık ve ekmekçilik eğitiminin amacı; konaklama ve yiyecek içecek işletmeleri için gereken kalifiye pastacı, ekmekçi, baklavacı ihtiyacını karşılamak, yurtdışındaki üniversitelerle uluslararası alanda rekabet edebilecek hem mesleki anlamda profesyonel hem de yabancı dil bilgisine sahip bireyler yetiştirmek, pastacılık ve ekmekçilik alanında meslek liselerinden mezun olan bireylerin devam edebilecekleri bir zemin hazırlamak, yiyecek ve içecek işletmelerinde kaliteli ve yaratıcı ürünlerin hazırlanması ve sunulması için öğrencilere yol göstermektir.
Programının Kazanımları
- Pastacılık ve ekmekçilik ile ilgili temel kavramları ve meslek standartlarını tanımlar.
- Pasta ve ekmek üretimi yapılan işletmelerdeki organizasyon yapısını ve üretim sürecinin işleyişi hakkında bilgi sahibi olur.
- Yiyecek içecek işletmelerinde gerçekleştirilen; pasta, çikolata, ekmek, tatlı vb. ürünlerin üretim tekniğine uygun biçimde üretimi gerçekleştirir.
- Yiyecek içecek sektöründe kullanılan bilgisayar programları (Word, excel vb.) ve teknik ekipmanların kullanımlarını bilir.
- Sahip olduğu teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz ederek çözüm odaklı süreç yönetimi uygular.
- Pastacılık ve ekmekçilik sektörüne ait yeni ürünleri geliştirir, pastacılıkta süsleme teknikleri ve pasta süsleme uygulamalarını yapar.
- Gıda güvenliği temel esasları doğrultusunda insan sağlığını olumsuz yönde etkilemeden pastacılık ve ekmekçilik ürünlerinin üretimini gerçekleştirir.
- İş sağlığı ve güvenliği konusunda aldığı eğitim doğrultusunda iş yerlerinde temel hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Besin ögeleri ve besin gruplarına olan ihtiyaçlara göre pastacılık ve ekmekçilik ürünlerini belirleyerek uygun menüyü planlar.
Mezunların İstihdam Profili
Pastacılık ve ekmekçilik programından mezun olan bireylerin çalışma alanları oldukça geniştir. Öğrenciler mezun olduktan sonra kamu ve genellikle özel işletmelerde görev alabileceklerdir. Bununla birlikte mezunlar; turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere ekmek ve pasta üretimi yapılan bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde (restoranlar, kafeler, pastaneler, fırınlar), catering işletmeleri, kurvaziyerlerde, havayolu işletmeleri vb. yiyecek içecek hizmetleri sunulan alanlarda ve özellikle pastane bölümü bulunan otel işletmelerinde; Pastane Şefi, Pastacı, Pastacı Yardımcısı, Baklavacı, Börekçi, Tatlıcı, Pizzacı-Pideci-Lahmacuncu, ekmekçi, simitçi ve çikolatacı olarak çalışma imkânı bulabileceklerdir.
Dikey Geçiş Olanakları
Pastacılık ve ekmekçilik programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda, Turizm Fakültelerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.