Program Öğrenim Çıktıları
AŞÇILIK PROGRAMI ÖĞRETİM ÇIKTILARI
1. Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2. Yiyecek içecek işletmelerinin organizasyon yapısını, etkilendiği iç ve dış çevresel faktörler hakkında bilgi sahibidir.
3. Üretimi yapılacak yiyecek ve içeceklerin genel bilgisi, besin değerleri ve pişirme teknikleri için yeterli düzeyde teknik aşçılık ve gastronomi bilgisine sahiptir.
4. İngilizce dilinde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir (Bu amaçla, zorunlu ders kategorisinde olmak üzere, ders programlarında en az 224 saat derse yer verilir).
5. Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
6. Temel hukuki konularda, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur. Mesleki ve etik sorumluluk bilinci taşır.
7. Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
8. Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda takım elemanı olarak görev alır.
9. Menü planlama, pişirme yöntemleri, sunum ve servis, malzeme tedarik ve stok uygulamaları gibi çeşitli konuları açıklar ve alandaki yenilikleri takip eder.
10. Yiyecek ve içeceklerin maliyet yönetimini ve satınalma proseslerini planlar.
11. Gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemlerini bilir ve uygular. Kriz yönetme ve ilk yardım bilgi ve becerisine sahiptir.
12. Aşçılık mesleğin icrasında yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurarak Türk ve Dünya Mutfakları kapsamında sunum becerileri gösterir.
13. Yaşam boyu öğrenme, süreç yönetimi, zaman yönetimi, girişimcilik vb. bireysel gelişimini destekleyecek konularda mesleki bilgi ve becerileri kazanır.