Enerji Yönetimi Anabilim Dalı
Program Amacı
Enerji Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı’nın amacı; enerjinin ekonomik, politik, sosyal, hukuki çerçevesini ele alan bir program olup tarifeleri oluşturan unsurlar, tarifelerin finansal arka planı, fiyat oluşumu, enerji mevzuatı, enerji muhasebesi, enerji güvenliği ve enerji verimliliği gibi konularda uzmanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Mühendislik, temel bilimler, ekonomi, yönetim, siyaset, kamu politikaları gibi alanlardan ve farklı sektörlerden gelen, enerji sektöründe uzmanlaşmak isteyen, enerji sektöründe ya da farklı sektörlerde çalışma deneyimine sahip yönetici ve yönetici adaylarının çok disiplinli çalışmalar sayesinde teknoloji ve teknoloji politikaları, proje yönetimi, geleneksel ve yenilenebilir enerji sistemlerinin teknik özelliklerini, üstünlüklerini ve zayıflıklarını karşılaştırmalı olarak değerlendirebilme, şirketlerde enerji portföyünü oluşturabilecek şekilde; teknik, ekonomik ve toplumsal faktörleri göz önüne alarak yatırım kararları verebilme, enerji projelerinin yatırım kararı öncesindeki fizibilite analizlerini hazırlayabilme vb. konularda yetkin bireyler yetiştirmektir. Ayrıca mezun olacak öğrenciler tez hazırlayacakları için bu alandaki literatüre de katkı sağlanması hedeflenmektedir
Kabul Koşulları
Programa; Mühendislik, Fen-Edebiyat Fakültelerinin Fizik, Kimya, Biyoloji, Biyokimya, Matematik, İstatistik, Bilgisayar Bilimleri programlarından, Hukuk, Mimarlık, Teknik-Eğitim, Teknoloji, İktisadi ve İdari Bilimler ve Ziraat Fakültelerinin lisans programlarından mezun olanlar başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek basari ile tamamlayan mezunlar "Enerji Yönetimi ve Yüksek Lisans Diplomasi" derecesi alırlar.
Derecenin Seviyesi
Yüksek Lisans
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından yeterli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.