Pozitif Yaşam İçin stres Yönetimi Konferansı düzenlendi.
12 Mayıs 2022, Perşembe
Sosyal Bilimler meslek yüksekokulu konferanslar dizisi finalinde  öğrencilerimizin kariyer gelişimleri için “Pozitif Yaşam için Stres Yönetimi” başlıklı konferansımızda Batman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Fatma Ayhan’ı misafir ettik. Ayhan, stresin büyük bir güç olduğunu, kontrol edebilirse bireyi harekete geçirebilecek bir güce dönüşebileceğini ifade etti. Ayhan, stresle ilgili şunlara değindi: Modern toplumun hastalığı olarak ifade edilen stres, aslında günlük yaşamın bir parçasıdır. Selye, stres konusuyla ilgilenen öncü bilim adamlarındandır ve stresi, "vücuda yüklenilen herhangi bir özel olamayan isteme karşı, vücudun tepkisi" olarak tanımlamaktadır. Stresle ilgili belirtiler, fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal olmak üzere dört grupta toplanabilir. Fiziksel belirtiler: Baş ağrısı, düzensiz uyku, sırt ağrıları, çene kasılması veya diş gıcırdatma, kabızlık, ishal, kolit, döküntü, kas ağrıları, hazımsızlık, ülser, yüksek tansiyon, kalp krizi, aşırı terleme, iştahta değişiklik, yorgunluk, enerji kaybı, kazalarda artış gibi durumları içerir. Duygusal belirtiler: Kaygı, depresyon, çabuk ağlama, ruhsal durumun hızlı ve sürekli değişmesi, asabilik, gerginlik, özgüven azalması, güvensizlik hissi, aşırı hassasiyet, kolay kırılabilirlik, öfke patlamaları, saldırganlık ve düşmanlık duygusal olarak tükendiğini hissetme gibi duygusal değişimlerdir. Zihinsel belirtiler: Konsantrasyon, karar vermede güçlük, unutkanlık, zihin karışıklığı, hafızada zayıflık, aşırı derecede hayal kurma, tek bir fikir veya düşünceyle meşgul olma, mizah anlayışı kaybı, iş kalitesinde düşüş, hatalarda artış, muhakemede zayıflama ve düşük verimlilik gibi durumlardır. Sosyal belirtiler: İnsanlara karşı güvensizlik, başkalarını suçlamak, randevulara gitmemek veya çok kısa zaman kala iptal etmek, insanlarda hata bulmaya çalışmak ve sözle rencide etmek, haddinden fazla savunmacı tutum, birçok kişiye birden küs olmak, konuşmamak gibi durumları kapsar.
Ayhan, konuşmasında sorumluluk duygusu yüksek, aşırı gelişmiş görev bilinci, her şeyi kusursuz yapma isteği, en iyisini yapma çabası, mükemmeli arama, çabalarını yetersiz bulma, kendini ödüllendirmeme aksine yapamadıkları için cezalandırma, kendinden beklentileri abartılı, sabırsızlık-acelecilik, zaman tehdidi yaşama, kaygılı özellikler, aşırı duyarlı ve duygusal tepkileri önde olanlar ve “Hayır” deme zorlukları olan bireylerin strese karşı daha dayanıksız olduklarını belirtti.
Uzun süren ve beklenmedik stresler arttıkça psikolojik dayanıklılık ve stresi yönetme gücü azalarak bireylerin psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklarla karşılaşabileceğini belirtti. Stresle etkili bir şekilde başedebilmek için aşağıdaki adımlar için sırasıyla uygulanması gerektiğini açıkladı:
  1. Problemi tanımlama
  2. Alternatif çözümler üretme çözümleri değerlendirme
  3. Çözümler arasında seçim yapma
  4. Çözümü uygulama
  5. Sonucu değerlendirme
Strese neden olan problemlerin farkına varılması ve çözümüne yönelik stratejiler belirlenmesinde; aşamalı gevşeme teknikleri,   sağlıklı beslenme, egzersiz yapma, etkili iletişim tekniklerini kullanma, kabul etme, sosyal destek alma, zamanı etkili kullanma, etkili iletişim dili kullanma, konuşma, gülümseme, ağlama ve uzman yardımı alma gibi tekniklerin bireylere yardımcı olacağını ifade etti.