Üniversitemizde “Dirilişten Kurtuluşa, Bir Duruştur Çanakkale” Programıyla Çanakkale Anıldı

19.03.2019

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimizi Anma günü kapsamında Batman Üniversitesi tarafından “Dirilişten Kurtuluşa, Bir Duruştur Çanakkale” konulu program Merkez Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş’un yanı sıra İl Gençlik ve Spor Müdürü Halil Eren, Batman İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, STK Temsilcileri, Üniversitemiz personeli ve öğrencileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Çanakkale şehitleri ve tüm şehitlerimiz için okunan Kuran-ı Kerim’in ardından dua edilerek program başladı.

“Dirilişten Kurtuluşa, Bir Duruştur Çanakkale” konulu programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş:” 104 yıl önce haçlıların açıktan ilan ederek yaptığı son savaş Çanakkale’dir. O zamanki en modern silahlarla donatılmış bu büyük haçlı ordusuna kim karşı koyuyor? İman dolu neferler. Anadolu’nun iman dolu, saf, temiz insanları. Çok şehitler verdik ama vatanımızı koruduk ve başka milletlerin uyanışına da vesile olduk. Anzaklar söylüyor, Çanakkale bizim bir millet olmamıza sebep oldu” dedi.

“104 yıl geçiyor bir bakıyorsunuz yine aynı zihniyet Avrupa’da yok olmamış, bu sefer Yeni Zelanda da ortaya çıkıyor” diyen Rektörümüz Durmuş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizler unutmuşuz tarihimizi, unutuyoruz. Çünkü öğretmiyoruz öyle şeyleri genç kuşaklarımıza. O teröristin silahının üzerinde öyle simgeler var ki, ben bir makine profesörüyüm tarihte de var olan o simgelerin hiç birini bilmiyorum, öğretmemişler bize hafızamız silinmiş.

Sevgili gençler sizden ricam lütfen okuyun, aklınızı fikrinizi kimseye kiraya vermeyin. Okuyun, okuyun ki gerçekleri görün tarihten ders alın. Tarih tekerrürden ibarettir, ibret alın. “İbret alınsaydı tekerrür eder miydi?” diyor büyük şair. Demek ki ibret almıyoruz, tarih ha bire tekerrür ediyor.

Abdülhamid’e yapılanlar bu gün tekrar uygulanmaya başlanıyor. 7 düvel bir araya geliyor aynı şeyleri aynı sistemi yapıyor.

Camide sadece ibadet eden Müslümanlara kurşun sıkan onlara Arap mısın? diye sormuyor,  Kürt müsün? diye de sormuyor, Türk müsün? diye de sormuyor sadece ve sadece Müslüman olduğu için ibadet ettiği için öldürüyor.

Çanakkale’de de aynısını yaptılar. Kimseye sordular mı Çanakkale’de sen Kürt’sün ayrıl,  Türkleri öldürelim, Kürtleri öldürmeyelim veya Arapları öldürmeyelim dediler mi? Onların amacı farklıydı, sadece ve sadece inancımızdan dolayı bize saldırdılar.

Biz birlik beraberlik içinde olursak Türk’ü, Kürd’ü, Arab’ı, Çerkez’i artık tüm güzelliklerimizle bir olursak… Görüyorsunuz en son örneği 15 Temmuz. 15 Temmuz’da hiçbir top bizleri sindiremedi. En modern uçaklarla insanların üzerine ateş edildi, yine de sinmedik, yine de tek yürek halinde, tek yumruk halinde mücadele ettik. Onun için de Allah birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın. Tarihten ders alalım. İnşallah tarihten ders alırda tekerrür etmesini önleriz. Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.”

Üniversitemiz öğrencilerimiz tarafından hazırlanan “Çanakkale Ruhu Oratoryosu” sahnelendikten sonra, Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Fahri Özteke’nin sunduğu “Çanakkale Savaşı’nın Sosyo Kültürel Etkileri” konulu konferans ile devam etti.

Konferansın ardından Çanakkale Savaşı Fotoğraf Sergisi’nin gezilmesiyle program sona erdi.