​BATMAN HAKKINDA
BATMAN HAKKINDA



Batman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en tanınmış illerinden biridir. Petrol endüstrisi, bölgeye büyük oranda sosyal, siyasi ve ekonomik gelişme getirmiştir. 1940’lı yıllara kadar İluh adında küçük bir köy yerleşmesi iken, 1948 yılında iktisadi petrol üretiminin kesintisiz olarak başlamasından  sonra Batman, hızlı bir gelişme ivmesi yakalamış ve 1957 yılında ilçe merkezi haline getirilmiştir. Nüfus bakımından da çok hızlı bir gelişmeye sahne olan Batman, bugün olduğu gibi 1990’lı yıllara kadar da devam ettirmiş ve bu nüfus artışı/büyüme sonucunda 16 Mayıs 1990 tarihinde, Türkiye’nin 72. ili olmayı hak etmiştir.
Anadolu ile Mezopotamya uygarlıkları arasında önemli bir kavşak noktasında yer alan Batman ve çevresi; yoğun kültür varlıkları ile insanlık tarihi açısından büyük önem teşkil etmektedir. Batman ve çevresinin çok sayıda tarihi anıt, buluntu veya ören yeri barındırması, insanoğlunun bu coğrafyada yaşamak için oldukça elverişli bir ortam bulduğunu göstermektedir. Bu nedenle bölge, tarih boyunca kesintisiz olarak yoğun beşeri faaliyetlere ve önemli uygarlıkların varlığına sahne olmuştur. Nitekim Hasankeyf başta olmak üzere, Sason, Kozluk, Gercüş ve Beşiri ilçelerinde birçok tarihi eser bulunmaktadır. Batman-Diyarbakır il sınırında yer alan Malabadi Köprüsü, nehir üzerinde kurulan son derece ihtişamlı tarihi bir yapıdır.  Perpira Köprüsü Roma-Sasani sınırında uzun süre hizmet vermiş olan ve geçmişi antik dönemlere kadar uzanan önemli anıtsal bir köprüdür. Kent merkezine yakın bir mevkide bulunan Mor Kiryakus Manastırı, bölgede yer alan seksene yakın kilise ve manastır içinde ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Batman sınırları içinde bulunan, Türkiye’nin önemli tarihi ve turistik destinasyonlardan biri olan Hasankeyf’in yerleşim tarihi günümüzden 14 bin yıl öncesine dayanan kadim bir şehirdir. Arapların, Emevilerin, Abbasilerin, Selçukluların, Moğolların ve Osmanlıların çok yönlü kültürel temellerine canlı bir kanıt olup geçmişten çok sayıda değerli kültür varlığına ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi kalenin yanı sıra, Hasankeyf Müzesi, Zeynel Bey Türbesi ve Er-rızk Camii, Hasankeyf’teki ziyaret edilmesi gereken önemli mekânlar arasındadır.
Batman ve çevresi, tarihsel ihtişamının yanı sıra doğal zenginliği ile ünlüdür. Batman yerleşim alanının Dicle Nehri’nin bir kolu olan Batman Çayı ile bitişik bir konuma sahip olması ve Ilısu Baraj Gölü nedeniyle ortaya çıkan doğal canlılık ve güzellikler, Batman’a aynı zamanda muhteşem doğal manzaralar kazandırmaktadır. Sason ilçesindeki Mereto Dağı, kentin güzel bir manzaraya sahip en yüksek noktasıdır.
Batman ili, eklektik bir mutfağa sahip olup yöresel lezzetlerin de sunulduğu önemli bir gastronomi noktasıdır. Batman merkez ve ilçelerindeki çarşı ve mekânlarında sunulan eşsiz lezzetler, pazarlarda sunulan yöresel ürünler, el işçiliğine dayanan hediyelik eşyalar, Batman’ın en keyifli ve canlı unsurları arasındadır.
Batman iline ulaşım havayolu, demiryolu ve karayolu ile kolaylıkla sağlanmaktadır.