KATTABOT MAKİNESİ
02 Mayıs 2023, Salı
ÇEVRE DOSTU TAM OTOMASYON BOYA TEMİZLEME MAKİNESİ GELİŞTİRDİLER
Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde doktora öğrenimini sürdüren Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu - Tasarım Bölümü, İç Mekan Tasarımı Programı Öğr. Gör. İzham KILINÇ ile birlikte Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet BUDAKÇI ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KORKMAZ, ahşap malzeme yüzeylerinde bulunan eskimiş yada koruyucu özelliğini kaybetmiş boya/vernik katmanlarının çevre dostu, geri dönüştürülebilir tarımsal atıklar ile temizlenebilmesi amacıyla “Kabin Tipi Tam Otomasyon Boya Temizleme Makinesi (KATTABOT)” geliştirdiler.
Restorasyon İşlemlerinde Deformasyonu Ortadan Kaldırıyor
TÜBİTAK 1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında 221O709 numaralı proje ile desteklenen çalışma, özellikle tarihi eser niteliğindeki ahşap yapıların, mobilya yüzeylerinin, ahşap yat-tekne vb. restorasyonunda eskimiş koruyucu katmanların temizlenmesinde yapılan hatalı işlemleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Diğer temizleme yöntemlerinden farklı olarak, bu çalışmada tasarlanıp üretilen "KATTABOT" isimli makine, farklı temizleme parametrelerine ayarlanabilmesi, sulu ve susuz temizleme yapabilmesi, tozsuz bir ortam sunması ve 3 farklı eksende (x, y, z) otomatik olarak temizleme işlemi gerçekleştirmesi özellikleri ile öne çıkıyor.
Temizleme İşleminde Fındık Kabuğu ve Kayısı Çekirdeği gibi Tarımsal Atıklar Kullanılıyor
Yaklaşık 3 yıllık bir Ar-Ge çalışması sonrasında tasarlanan KATTABOT için, TÜRKAK'tan "Kalibrasyon Sertifikası" da alarak bir dizi denemeler gerçekleştirildi. Bu denemeler sonucunda, geri dönüştürülebilir nitelikte olan tarımsal atıklar ve sodyum bikarbonatın koruyucu katman uygulanmış ahşap malzeme yüzeylerinin temizlenmesinde oldukça etkili olduğu görüldü. Ayrıca temizleme işlemi sırasında ortamda herhangi bir toz oluşumuna sebebiyet vermediği de tespit edildi. Yapılan çalışma ilgili alanda, çevre dostu, yerli ve milli bir ahşap boya temizleme makinesi üretme hedefine yönelik atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Doğal Ürünler Kullanan Makine Tamamen Çevre Dostu
Öğr. Gör. İzham KILINÇ, doktora tez çalışması kapsamında hazırlanan proje ile geliştirmiş oldukları KATTABOT isimli makinenin hem boya temizleme sektörü hem de kullanıcı açısından tamamen çevreci, ekonomik ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek herhangi bir materyal içermediğine değindi. Araştırmada temizleme maddesi olarak kullanılan medyaların doğal ve çevre dostu tarımsal atıklar (kayısı çekirdeği granülü, fındık kabuğu granülü, mısır koçanı granülü ve ceviz kabuğu granülü) olmaları nedeni ile ekonomik değeri düşük bu atıkların ülke ve dünya pazarına sunulmasının da mümkün hale gelebileceğini ifade etti. Ayrıca bu ürünlerden elde edilen tarımsal atıkların endüstriye kazandırılması potansiyeli taşıması, çalışmanın ulusal kazanımlarına önemli bir örnek olacağını ve konu ile ilgili bilim camiasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi. Yapmış oldukları bilimsel yayınlarla, katıldıkları ulusal ve uluslararası konferans, sempozyumlarda sektör çalışanları ve bilim insanlarına üretilen makine hakkında çalışmalar sunduklarını belirten Kılınç, halen çalışmalarını sürdürdüklerini ve “KATTABOT” için patent çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.