Faaliyet Alanları
     Merkezin faaliyet alanları:
a) Çalışma alanındaki bölgelerde mevcut sert kabuklu meyve türleri envanterini çıkartmak.
b) Sert kabuklu meyvelerin modern yetiştirme prensiplerinin yetiştiricilere tanıtılması ve yaygınlaştırılmasına yardımcı olmak.
c) Sert kabuklu meyvelerin ıslahı ve yetiştiriciliği konularında araştırma ve uygulama projeleri hazırlamak, yürütmek ve ilgili kuruluşlarca yürütülen projelere katılmak.
ç) Türkiye’deki yerli ve yabancı çeşitler ile selekte edilmiş tipleri içeren plantasyonlar tesis etmek.
d) Yetiştiricilerin sert kabuklu meyveler konusunda karşılaştıkları sorunların çözümüne yardımcı olacak araştırmalar yapmak.
e) Sert kabuklu meyve türlerinin tohum, anaç, aşı gözü, aşı kalemi, fidan ve benzeri materyallerinin çoğaltılması ile ilgili çalışmalar yürütmek.
f) Sert kabuklu meyvelerin yetiştiriciliği ile ilgili kamu ve özel sektöre bağlı teknik elemanların bilgilerinin yenilenmesi ve geliştirilmesi amacıyla kısa ve uzun süreli eğitim programları, kurslar düzenlemek.
g) Kırsal alanda sert kabuklu meyveler üretimiyle doğrudan ilgilenenlere bilgi ve beceri kazandırmak amacıyla gençlerin, yetişkinlerin ve kadınların eğitimi konularında ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmalar yapmak.
ğ) Sert kabuklu meyvelerle ilgili konularda kongre, sempozyum, seminer, panel ve benzeri toplantılar düzenlemek, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen toplantılara katılmak.
h) Çalışma alanı ile ilgili olarak yurt içindeki ve yurt dışındaki kuruluşlar ile işbirliği yapmak.
ı) Sert kabuklu meyveler konusunda yayım materyali olarak kullanılabilecek film, video, kaset, slayt, kitap, haber bülteni ve benzeri materyal üretmek, sağlamak ve bu amaçla kitle iletişim araçlarından yararlanmak.


Birimin fiziksel ve sosyal olanakları

     Batman Üniversitesi Sert Kabuklu Meyveler Uygulama ve Araştırma Merkezinin Batı Raman Kampüs arazisi içinde merkez faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde 40.000 metrekare arazisi bulunmaktadır. Bu arazi içerisinde 1000 adet Siirt fıstığı fidanı, 2500 adet badem fidanı, 500 adet mahlep fidanı, 800 adet karışık meyve ağacı (elma, incir, kayısı vb) ve 100 adet ağaçtan oluşan üzüm bağı bulunmaktadır.