Mühendislikte Yapay Zeka Günleri-2022
03 Haziran 2022, Cuma

Mühendislikte Yapay Zekâ Günleri - 2022 kapsamında gerçekleştirilen etkinliğin ikincisi Oklahoma State University Öğretim Üyesi Dr. Sabit EKİN tarafından Fakültemiz Akademisyen ve Öğrencilerine, 1 Haziran 2022 tarihinde "Yapay Zekâ, Kablosuz Haberleşme, Nesnelerin İnterneti ve Algılama Teknolojileri" adlı bir konferans vermiştir.

Dr. Sabit Ekin’i tanıyalım;
Dr. Ekin, doktora eğitimini 2012 yılında Texas A&M Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünde tamamladı. Halen Oklahoma Eyalet Üniversitesi (OEÜ) Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünde doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Jack H. Graham Mühendislik programı üyesidir. OEÜ Kablosuz Laboratuvarında yöneticilik görevi yapmakla birlikte Oklahoma eyaletindeki ilk CubeSat programı olan Oklahoma CubeSat Girişimi'nin (OKSat) yöneticisi ve kurucu ortağıdır. Qualcomm firmasında Kablosuz Sistem Tasarım Mühendisi olarak 4 yıllık endüstri deneyimi dahil olmak üzere kablosuz iletişim, kablosuz algılama ve sinyal işleme alanlarında 10 yılı aşkın (doktora sonrası) özel sektör deneyimine sahiptir. Qualcomm'da, Apple firması tarafından üretilen iPhone ve iPad cihazları, Samsung Galaxy cihazları, Google Pixel, Sony, LG, Nokia vb. tarafından üretilen diğer akıllı android telefonlar gibi ileri teknoloji mobil cihazlarda kullanılan hücresel modem tasarımı konusundaki başarıları ve katkılarından dolayı çok sayıda ödül almıştır. Araştırma ilgi alanları arasında 5G, 6G ve Beyond kablosuz teknolojileri için mmWave ve terahertz iletişimleri, görünür ışık algılama ve iletişim, temassız medikal izleme ve Nesnelerin İnterneti dâhil olmak üzere hem teorik hem de uygulamalı olarak kablosuz sistemlerin tasarımı ve analizi bulunmaktadır. Araştırmaları, çeşitli ABD şirketleri dâhil olmak üzere NSF(5), NASA(3), DARPA, AFOSR, AFRL, USSOCOM, DOD(4), FAA, UTC, DOT(2), Katar Vakfı gibi fon kuruluşları tarafından desteklenmiştir.