Saygıdeğer Araştırmacılar;
Batman Üniversitesi Rektörlüğü ile Batman Valiliğinin iş birliğinde 8 Haziran-10 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenlenen "Askeri, Siyasi ve Ekonomik Yönleriyle Büyük Zafer`in 100. Yılı" Uluslararası Sempozyumu’na sizleri davet etmekten onur duyarız.
Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı’ndan mağlup olarak çıktığını 30 Ekim 1918’de imzaladığı Mondros Ateşkes Antlaşması ile kabul etmiştir. İtilaf Devletleri, bu antlaşmaya dayanarak 3 Kasım 1918’den itibaren elde kalan son vatan topraklarını işgale başlamışlardır. Yaşanan işgaller, işgal bölgelerindeki hukuksuzluklara daha fazla dayanamayan Türk milleti işgalcilere karşı askeri ve siyasi örgütlenmeleri başlatmıştır. Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya geçişinden sonra içten içe Anadolu’da yanan Kuva-yı Milliye ateşi güçlendirilmiş ve O’nun liderliğinde bir Milli Mücadele başlatılmıştır. Doğu Cephesi ve Güney Cephesi’nin zaferle sonuçlandırılmasından sonra sıra Sakarya Meydan Muharebesi’ni kaybederek savunmaya çekilen Yunan ordusunun Anadolu’dan atılmasına gelmiştir. 26 Ağustos 1922 sabahında başlatılan Büyük Taarruz neticesinde 30 Ağustos’ta Yunan ordusu Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde büyük ölçüde esir ve imha edilmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın 1 Eylül 1922’de verdiği “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri…” emri neticesinde 9 Eylül 1922’de İzmir düşmen işgalinden kurtulmuştur. Türk ordusunun muharebe ede ede 400 kilometrelik bir ilerleme kat etmesi içeride ve dışarıda hayret ve takdir uyandırmıştır. 18 Eylül 1922 tarihine gelindiğinde Anadolu’da savaş esirleri dışında işgalci Yunan askeri bırakılmamış; Büyük Taarruz’un başarı ile sonuçlanmıştır.
Büyük Taarruz’un 100. Yılında bu süreci bilimsel bir yaklaşımla yeniden değerlendirmek, yeni bilgi ve belgeleri, yorum ve sentezleri kamuoyu ve bilim dünyasıyla paylaşmak, tartışmak amacıyla düzenlenen "Askeri, Siyasi ve Ekonomik Yönleriyle Büyük Zafer`in 100. Yılı" Uluslararası Sempozyumu”nu Cumhuriyetin ilk yıllarında küçük bir nahiye iken 1940 yılında petrolün bulunması ile birlikte hızlı bir şehirleşme süreci geçiren Cumhuriyetin en genç vilayet merkezi olan Batman şehrinde gerçekleştirmek bizler için ayrı bir onur olacaktır. Sempozyuma katılmak isteyen akademisyen ve araştırmacıların yukarıda belirtilen konulara uygun bildiri özetlerini, en geç 15 Nisan 2022 tarihine kadar buyukzafer.batman.edu.tr web sitesinden göndermeleri gerekmektedir. Bildiri özetlerini buyukzafer@batman.edu.tr mail adresine gönderebilirsiniz. Bildirisi kabul edilen akademisyen ve araştırmacılara 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren gerekli bilgi verilecektir. Sempozyumda sunulan bildirin tam metinleri uluslararası kitap bölümü olarak basılması planlanmaktadır. Covid 19 salgını nedeniyle yurt dışından sempozyuma iştirak edecek araştırmacılar bildirilerini online olarak sunacaklardır.
Covid 19 salgının seyrine göre katılımcılara konaklama, ulaşım vs. hususlarda daha sonraki tarihlerde bilgilendirme, buyukzafer.batman.edu.tr web sitesinden yapılacaktır. Sempozyum ile ilgili daha detaylı bilgiye ve duyurulara buyukzafer.batman.edu.tr web sitesinden ulaşılabilirsiniz.
Sempozyuma katılmanız temennisi ile saygılar sunarız.