Genel Bilgiler
Günümüz küreselleşen dünyasında, farklı dilleri ve edebiyatları incelemek ve farklı kültürleri anlamak her zamankinden daha büyük bir öneme sahiptir. Bilgi çağında, yazılı veya görsel anlatılar oluşturabilme ve mevcut anlatıları yorumlayabilme yeteneği oldukça gereklidir. Karşılaştırmalı Edebiyat Yüksek Lisans programı, toplumlar arası kültürel ilişkileri geliştiren ve farklı disiplinleri bir araya getiren bir çalışma alanı sunmaktadır. Program, dünya edebiyatı, eleştirel teori ve disiplinler arası dersleri içermekte olup öğrencilere farklı ülkelerin edebiyatları ile ilgili karşılaştırmalı çalışmalar yapma imkanı sunmaktadır.

Karşılaştırmalı Edebiyat Yüksek Lisans programı, sadece farklı edebiyatlar ve türler hakkında farkındalık yaratmakla kalmayıp aynı zamanda öğrencilere güncel eleştirel ve kuramsal tartışmalar konusunda bilgi sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, edebiyatı diğer disiplinler ve sanat formları ile olan ilişkilerini inceleyerek öğrencileri farklı bağlamlarda değerlendirme yeteneği kazandırmayı hedeflemektedir.

Bu program, edebiyatın ve diğer sanat dallarının küresel bir bağlamda ve farklı zaman dilimleri, konular ve türler gözetilerek incelendiği disiplinlerarası bir yaklaşım imkanı sunmaktadır. Aynı zamanda, öğrencilere Rusça, İtalyanca, Almanca, Fransızca, İngilizce, Arapça gibi farklı dillerde araştırma yapma fırsatı sunarak çok dilli bir perspektif kazandırmaktadır.

Bu program, öğrencilere edebiyatı derinlemesine inceleme, eleştirel düşünme ve kültürel bağlamları anlama yeteneği kazandırırken, farklı diller ve kültürler arasında köprüler kurma fırsatı sunmaktadır. Ayrıca, güncel eleştirel yaklaşımların ve yöntemlerin öğrenilmesine ve bu alandaki en son gelişmelere ayak uydurmaya yönelik zemin oluşturmaktadır.

Bu Yüksek Lisans programı, öğrencilere geniş bir perspektif sunan iki senelik bir programdır. İlk sene, öğrenciler çeşitli dersler alarak teorik temellerini oluşturur ve temel bilgileri kazanırlar. İkinci sene ise, öğretim üyelerinin gözetiminde bağımsız araştırma yaparlar ve tezlerini hazırlarlar.

Programın hedefi, karşılaştırmalı edebiyat çalışmalarını desteklemek ve öğrencilere farklı disiplinler ve kültürler arasında köprüler kurma yeteneği kazandırmaktır. Bu programı tamamlayan mezunlar, kazandıkları bilgi ve becerileri akademi, siyaset, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları gibi farklı alanlarda kullanabilmektedirler. Küresel bir perspektif ve çok kültürlü anlayışlarıyla, bu mezunlar, farklı kültürlerle etkileşim halinde olan kariyerlerde etkili bir şekilde çalışabilmektedirler.

Bu program, çok yönlü bir eğitim sunarak öğrencilere farklı kültürel ve dil becerilerini bir araya getirme ve geniş bir akademik yelpazede çalışma fırsatı sağlama amacını taşımaktadır