Genel Bilgiler
A.1. Program Hakkında Genel Bilgi
Sanat Tarihi Bölümü 2013-2014 öğretim yılında kurulmuş, 2021-2022 yılı öğretim döneminde ise yüksek lisans programı açılmıştır.
Bölümümüzde yürütülen lisans veya yüksek lisans programı öğrencileri, Ülkemizdeki ve dünyadaki taşınır ve taşınmaz sanat eserlerini, tanıma, yorumlama ve analiz etme yetileriyle donanmış, sanat eserlerinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması bilincine sahip, toplumun kültür - sanat duyarlılığını geliştiren sanat tarihçiler olarak mezun olmaktadırlar. Mezun olan sanat tarihçiler Türkiye'de Sanat Tarihi eğitiminin verildiği üniversitelerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve koruma kurullarında; valilikler, belediyeler, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı gibi devlet kurumlarında, kütüphane ve arşivlerde çalışma İmkânı bulabilirler. Aynı zamanda özel müzelerde, mimarlık ve restorasyon şirketlerinde, sanat galerilerinde ve kültür merkezlerinde görev yaparak eğitim hayatları boyunca kazanmış oldukları bilgi ve becerileri kullanarak Türkiye ve dünyada sanatın, sanat eserlerinin, kültür varlıklarının kalıcılığına ve sürekliliğine katkı sağlarlar.
Batı Raman Kampüsü Yerleşkesinde Üniversite Merkez Kütüphanesi ve Edebiyat Fakültesi'nde öğrencilerin kullanımına sunulan iki bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır. Bütün dersliklerimizde bilgisayar ve projeksiyonlar yer almaktadır. Bu cihazlar Lisans ve Yüksek Lisans derslerinde kullanılmaktadır.
Programımızın öğretim dili Türkçedir, yabancı dilde verilen ders bulunmamaktadır.

A.2. Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Derecesi

A.3. Kayıt Kabul Koşulları
Tezli yüksek lisans programına başvuru yapabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde 55 puandan az olmamak üzere ALES puanına sahip olmaları gerekmektedir. Değerlendirmede; ALES puanı, lisans mezuniyet not ortalaması, varsa YDS, YÖKDİL ya da bunlara denk sayılan ÖSYM Dil Eşdeğerlikleri tablosunda yer alan yabancı dil sınavlarından biri alınarak enstitü kurulunun önerisi ve Senatonun onayında belirtilen katsayılara göre başarı puanı hesaplanmaktadır. Yabancı dil puanı ibraz etmeyen adayların da başvurusu kabul edilir ve yabancı dil sınavlarının birinde herhangi bir taban puan istenmez.

A.4. Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar
Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren ders hariç en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşmaktadır. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup dersi alan öğrenciler başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren ders hariç en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır.

A.5. Önceki Öğrenmelerin Tanınması
Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yurt içindeki diğer Yükseköğretim Kurumlarından almış oldukları derslerin eşdeğerlikleri, başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri derslerin eşdeğerliğine ve/veya muafiyetine ilgili anabilim dalının önerisi ile enstitü yönetim kurulunca karar verilir.  Eşdeğerlik işlemlerinde Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri esas alınmaktadır.

A.6. Programın Amacı
Sanat Tarihi Bölümü Yüksek Lisans programı, sanatsal ve kültürel bilgi ile donanmış, alanında yetkin, araştırmacı, bilgiyi evrensel boyuta yaymayı amaçlayan, sanat eserlerini koruyarak gelecek kuşaklara aktaran sanat tarihçileri yetiştiren bir programdır.

A.7. Mezunların Mesleki Profili
Mezunlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve koruma kurullarında; valilikler, belediyeler, Milli Eğitim Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarında, kütüphane ve arşivlerde iş imkânı bulabilirler. Ayrıca özel müzelerde, mimarlık ve restorasyon
şirketlerinde, sanat galerileri ve kültür merkezleri gibi özel birimlerde çalışabilir ve ekip üyesi olarak yüzey araştırması-arkeolojik kazılara katılabilirler. Öte yandan yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde akademik kariyerlerini devam ettirebilirler.

A.8. Öğretim Programının Yapısı
Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren ders hariç en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşmaktadır. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup dersi alan öğrenciler başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren ders hariç en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Mezuniyet koşulları ile ilgili olarak Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri esas alınmaktadır.
Sanat Tarihi tezli yüksek lisans programında danışman onayı dâhilinde öğrenci diğer programlardan en fazla iki ders (6 kredi) alabilir.
Sanat Tarihi bölümleri dışında, lisans öğrenimini farklı bölüm veya fakültelerde tamamlamış adayların da yüksek lisans programına başvuruları kabul edilmektedir. Söz konusu adaylar sınavda başarılı bulundukları takdirde yüksek lisans programına başlamadan önce, bölüm akademik kurulunun isteği doğrultusunda öğrenciye, iki dönem süresince (1 yıl), “Bilimsel Hazırlık” verilebilir. Bilimsel Hazırlık programında lisans programlarından da en fazla 6 ders alınabilir.

A.9. Mezuniyet Koşulları
Sanat Tarihi tezli yüksek lisans programının azami süresi, tez teslim süreci ve mezuniyet için gerekli koşullar Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinde açıklanmıştır.

A.9. Eğitim Türü
Tam Zamanlı 1. Öğretim

A.10. Lisansüstü Programlar
Lisansüstü programlara ilişkin esaslar Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde açıklanmıştır.