Sempozyuma Çağrı
Değerli Bilim İnsanları;

Son yüz yılda artan uluslararası göçlerin toplumsal yapıların değişim ve dönüşümü üzerinde yarattığı etkiler göç olgusuna olan ilgiyi de arttırmıştır. Özellikle son dönemlerde Suriye ve Afganistan’dan yapılan göçlerde entegrasyon, vatandaşlık ve geri gönderme konuları sık sık tartışılmaktadır. Tartışma aşağıdaki sorular üzerinden yürütülmektedir:
 
  • Devletler, göçmenleri dışarıda tutma hakkına sahip midir?
  • Göçmenlerin uluslararası sınırları geçme hakkı var mıdır? Varsa hakkın sınırları nelerdir?
  • Devletlerin, göçmenleri menşei oldukları ülkelere geri gönderme hakları var mıdır?
  • Devletlerin, kendi topraklarında yaşayan göçmenlere vatandaşlık veya daha sınırlı hakları sunma görevi var mıdır?
  • Göçmenlerin ev sahibi topluma entegre olma görevleri var mıdır?
Tüm bu sorular üzerinden uluslararası göçün geleceği yerel ve uluslararası tüm paydaşlarla derinlemesine tartışmaya açılacaktır. Dolayısıyla bu etkinliğin amacı, eleştirel ve bilimsel bilgiyi derinleştirmeyi, disiplinlerarası ve geniş bir yelpazeye uzanan bir tartışma sunmaktır. Bu Sempozyum ayrıca, genç araştırmacı adayların deneyim kazanmasına da olanak sağlayıp bu kapsamda lisans ve lisansüstü öğrencilerin bilime katkı sağlayan değerli akademisyenlerle bir araya gelmesi için bir ortam oluşturmaktadır.

Sempozyum sunum dili Türkçe ve İngilizcedir.

Sempozyum sunulacak olan tüm özet ve tam metin bildiriler intihal programında taranarak hakem sürecine alınacaktır. Hakem sürecinden geçen tam metin bildiriler isteğe bağlı olarak Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, Göç Dergisi, Route Educational & Social Science Journal, Türk Yönetim ve Ekonomi Dergisi ya da ISBN numarası alınarak e-kitap olarak yayımlanacaktır. Bu bağlamda 14-15 Nisan 2022 tarihinde yapacağımız YÜZYÜZE ve SANAL OLARAK düzenlenecek olan “Göçlerin geleceği” başlıklı Uluslararası Sempozyuma davet etmekten mutluluk ve onur duyarız.
 
Saygılarımla,
 
Düzenleme Kurulu Adına
Doç. Dr. Muzaffer BİMAY
Batman Üniversitesi
Düzenleme Kurulu Başkanı
 

الدعوة إلى المؤتمر
الباحثون الأعزاء ؛
أدت آثار الهجرة الدولية المتزايدة في القرن الماضي إلى تغيير وتحويل الهياكل الاجتماعية مما أدى إلى زيادة الاهتمام بظاهرة الهجرة. تتم مناقشة الاندماج والمواطنة والعودة إلى الوطن بشكل متكرر ، لا سيما في الهجرات الأخيرة من سوريا وأفغانستان. تتم المناقشة حول الأسئلة التالية:
هل يحق للدول إبعاد المهاجرين؟
هل للمهاجرين الحق في عبور الحدود الدولية؟ ما هي حدود الحق إن وجدت؟
هل يحق للدول إعادة المهاجرين إلى بلدانهم الأصلية؟
 • هل يجب على دول المهجر تقديم الجنسية للمهاجرين إليها أم أن للمهاجرين حقوقا أكثر من ذلك في الدول التي يعيشون على أراضيها ؟
هل من واجب المهاجرين الاندماج في المجتمع المضيف؟
من خلال كل هذه الأسئلة ، سيتم فتح مستقبل الهجرة الدولية للمناقشة المتعمقة مع جميع المهتمين المحليين والدوليين. لذلك ، فإن الهدف من هذا المؤتمر هو تعميق المعرفة النقدية والعلمية وتقديم مناقشة متعددة التخصصات وواسعة النطاق. يسمح هذ المؤتمر أيضًا للباحثين الشباب باكتساب الخبرة ،  ويخلق بيئة للطلاب الجامعيين والخريجين للالتقاء مع الأكاديميين المتخصصين
في هذا السياق، يسعدنا ويشرفنا دعوتكم إلى المؤتمر الدولي بعنوان "مستقبل الهجرة" ، والذي سيعقد وجهاً لوجه وعن بعد في 14-15 أبريل 2022.
مع أطيب التحيات،
 
نيابة عن اللجنة المنظمة
. م. د. مظفر بيمايأ
جامعة باتمان
رئيس اللجنة المنظمة